Advarer mot dette

- Kan over tid øke risikoen for skadelige effekter på immunsystemet.

SJEKK DETTE: Ørret er den mest utbredte ferskvannsfisken, men man bør unngå ferskvannsfisk fra enkelte områder. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Gorm Kallestad / NTB
SJEKK DETTE: Ørret er den mest utbredte ferskvannsfisken, men man bør unngå ferskvannsfisk fra enkelte områder. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Tidligere år ble det kjent at Norge, Nederland, Sverige, Tyskland og Danmark hadde utarbeidet et felles forslag om å forby alle per- og polyfluorerte stoffer.

- Det finnes mer enn 10 000 forskjellige fluorkarboner, og mange av dem er svært helseskadelige. De kan øke risikoen for flere kreftsykdommer, spesielt for nyre-, blære- og testikkelkreft, og muligens for prostatakreft. I tillegg påvirker de lever, nerver, kolesterolnivå og kan være hormonforstyrrende, fortalte Ingrid Ross, generalsekretær i Kreftforeningen, til DinSide.

Nå sier Mattilsynet til DinSide at de fraråder folk til å spise fisk og drikke vann fra ferskvann rundt alle kommersielle og militære flyplasser.

- Mattilsynet advarer mot å spise fisk og drikke vann fra ferskvann og vassdrag i nærheten av flyplasser. Årsaken er at fisken og vannet kan være forurenset med fluorholdige stoffer (PFAS) fra brannslukkingsskum. PFAS er ikke akutt helsefarlig, men kan over tid øke risikoen for skadelige effekter på immunsystemet, forteller Julie Tesdal Håland, seniorrådgiver i seksjon kjemisk mattrygghet.

- Kan øke risikoen

Håland informerer om at det kan være forurensing i jorda som lekker ut i grunnvannet.

- I utgangspunktet fraråder vi deg å spise fisk og drikke vann fra ferskvann rundt alle kommersielle og militære flyplasser. Dette gjelder også nedlagte flyplasser, fordi det fortsatt kan være PFAS-forurensing i jorda som lekker ut i grunnvann og overflatevann rundt flyplassene.

Hun fortsetter:

- Det kan være brannøvingsfelt på alle flyplasser. Brannøvingsfeltene kan ligge ulike steder på flyplassen, og derfor gjelder advarselen for hele området rundt.

Seniorrådgiveren legger til at dersom man er bekymret for å ha fått i seg for mye PFAS, kan man kontakte fastlegen sin.

- PFAS er ikke akutt helsefarlig, men kan over tid øke risikoen for skadelige effekter på immunsystemet.

Dropp dette

Det er ikke alltid lett å vite hvilke fluorkarboner som er skadelige.

- Det kan være vanskelig å vite hvilke produkter man skal velge for å unngå fluorstoffer, men det enkleste er å se etter miljømerking, som Svanemerket eller det europeiske miljømerket Ecolabel. Vi anbefaler alle å velge produkter uten fluorstoffer der det er mulig, forklarte Kreftforeningen til DinSide.

I over 50 år har stoffene blitt brukt i en lang rekke produkter, som blant annet slippbelegg i kjeler og stekepanner, impregneringsmidler og sminke.

- Det er syntetiske stoffer. Flere av dem brytes svært langsomt ned i naturen, hoper seg opp i kroppen og kan være helseskadelige. De hemmer blant annet utvikling av antistoffer etter vaksinering, forklarer Mattilsynet på sine nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer