Mattilsynet:

Advarer mot dette

Ikke spis for mye.

KLAR BESKJED: Mattilsynet advarer mot å spise for mye viltkjøtt som er skutt med blyholdig ammunisjon. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
KLAR BESKJED: Mattilsynet advarer mot å spise for mye viltkjøtt som er skutt med blyholdig ammunisjon. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren er over, og for mange betyr det at jaktsesongen snart er i gang. Før du skal ut på jakt er det flere ting man må huske på.

Mattilsynet oppfordrer nemlig folk til å begrense inntaket av viltkjøtt. Det skyldes at vilt skutt med blyholdig ammunisjon kan inneholde rester av bly.

- Mattilsynet advarer mot å spise kjøttet rundt skuddkanalen eller kjøtt som er synlig skadet av blyholdig prosjektil eller hagl. Småvilt skutt med blyhagl bør ikke spises oftere enn én gang i måneden. Kvinner som er gravide, ammede og har små barn eller planlegger å bli gravide bør unngå viltkjøtt hvor det er risiko for blyrester.

Ikke spis dette

Ifølge Matportalen er bly et giftig tungmetall som kan hopes opp i kroppen og gi helseskader som læringsvansker, nyresykdom og økt blodtrykk.

Mattilsynet kommer også med følgende råd:

  • Ikke spis kjøttet rundt skuddkanalen fra storvilt som er felt med blyholdige prosjektil. Alt synlig skadet vev og minimum ti centimeter ekstra i radius rundt skuddkanalen bør skjæres bort og kasseres. Kjøtt som ligger langt unna skuddkanalen (eksempelvis stek, filet, hals, lår og legg) inneholder ikke helseskadelige mengder bly og kan trygt spises.
  • Ikke spis småvilt skutt med blyhagl oftere enn en gang i måneden. Hagl og synlig skadet vev bør uansett fjernes.
  • Kvinner som planlegger å bli gravide, gravide, ammende og barn under sju år bør ikke spise viltkjøtt som kan inneholde bly fordi foster og barn er mer følsomme for bly enn voksne

Kan forårsake skader

Mattilsynet kommer også med noen klare råd når det gjelder lever.

- Årsaken til advarselen er at leveren til vilt, og da særlig reinsdyr og elg, kan inneholde høye nivåer av tungmetallet kadmium. Inntak av for mye kadmium kan gi nyreskader, benskjørhet og økt risiko for kreft. Det gir ikke akutt sykdom, men skader som utvikles gjennom mange år.

Barn under ti år bør ikke spise lever som middagsmat, mens ungdom bør ikke spise lever fra enten hjort, rådyr eller sau oftere enn ett måltid i måneden, eller seks måltider i året med lever fra elg eller reinsdyr.

Når det kommer til voksne mennesker anbefales det ikke lever fra enten elg, reinsdyr, hjort eller rådyr oftere enn ett måltid i måneden, eller lever fra sau oftere enn ett måltid i uka.

Rådene gjelder ikke leverpostei.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer