Ifølge Mattilsynet kan tang og tare bli en viktig del i norsk kosthold i framtida, men mener samtidig vi vet for lite om stoffene i tangprodukter kan ha negativ effekt på helsa.
Derfor advarer Mattilsynet mot tang og tare som inneholder uorganisk arsen.
- Det er særlig høyt innhold av uorganisk arsen, kadmium og jod som kan være problematisk. Uorganisk arsen finnes i en rekke tradisjonelle matvarer og ikke bare i alger. Arsen er et grunnstoff som finnes i mange ulike former i miljøet. For høyt inntak av uorganisk arsen kan føre til sykdommer som hudkreft og lungekreft.
Unngå disse
Forvaltningsorganet fraråder folk å spise hijiki-tang og fingertare, som begge kan ha et problematisk høyt nivå av uorganisk arsen.
Mattilsynet trekker også fram at det fortsatt mangler mye kunnskap om bruk av tang og tare som mat, og de derfor ikke kan gi konkrete råd om hvor mye vi kan spise.
- Inntil vi har fått mer kunnskap på plass, anbefaler vi fortsatt at folk ikke spiser store mengder med tang og tare.

Fraråder bruk
Følg disse rådene
Hvis man høster tang og tare på egen hånd, anbefales det at man holder seg til kjente arter som er kartlagte.
- Tang og tare må høstes i områder med rent vann. Unngå for eksempel nærhet til kloakkutslipp, havner, elver og forurensete fjorder. Plukk tang og tare som er helt frisk. Tangen bør primært plukkes i vannet og ikke samles fra stranda. Rengjør godt det du har plukket, før du spiser det. Skyll og rens det i sjøvannet ved innsamlingen, skriver Mattilsynet.
Her får du all informasjon om alger du ikke bør bruke til mat.