Helse:

Advarer mot farlig helsetrend

Drikker du for mye av dette, kan du bli blå!

SØLVVANN: Sølvvann, eller kolloidalt sølv, blir ofte markedsført som en vidundermedisin - men eksperter advarer sterkt mot bruken. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
SØLVVANN: Sølvvann, eller kolloidalt sølv, blir ofte markedsført som en vidundermedisin - men eksperter advarer sterkt mot bruken. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge det svenske helse- og velværenettstedet Wellness.se har en potensielt farlig trend fått en oppsving som følge av pandemien.

Trenden går ut på å drikke såkalt sølvvann, eller kolloidalt sølv.

- Sølv har ikke en kjent funksjon i kroppen, men har likevel historisk, og inntil relativt nylig, blitt brukt i medisinen både som forebyggende og terapeutisk middel i ulike former, skriver nettstedet Lommelegen.

Brukes fortsatt

Sølvpreparater brukes fortsatt innenfor alternativ medisin, skriver de.

Opp gjennom tidene har sølvvann blitt markedsført som kur mot kreft, omgangssjuke og ebola. Nå seinest har enkelte fremmet det som et middel for å «bli resistent mot covid-smitte», skriver Wellness.se.

Men det finnes ikke troverdige studier som virkelig kan bevise at sølvvann kan kurere sykdommer.

Martin Burman, som jobber for det svenske legemiddelverket, forklarer at det er en lang prosess å få et preparat godkjent som legemiddel.

- Man må blant annet ha gjort kliniske studier som viser at det fungerer, og søke om en legemiddelgodkjenning. De som lager «legemidler» eller kosttilskudd som inneholder kolloidalt sølv har hittil ikke sendt inn en slik søknad, sier han til nettstedet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.