Helse:

Advarer mot farlig helsetrend

Drikker du for mye av dette, kan du bli blå!

SØLVVANN: Sølvvann, eller kolloidalt sølv, blir ofte markedsført som en vidundermedisin - men eksperter advarer sterkt mot bruken. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
SØLVVANN: Sølvvann, eller kolloidalt sølv, blir ofte markedsført som en vidundermedisin - men eksperter advarer sterkt mot bruken. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge det svenske helse- og velværenettstedet Wellness.se har en potensielt farlig trend fått en oppsving som følge av pandemien.

Trenden går ut på å drikke såkalt sølvvann, eller kolloidalt sølv.

- Sølv har ikke en kjent funksjon i kroppen, men har likevel historisk, og inntil relativt nylig, blitt brukt i medisinen både som forebyggende og terapeutisk middel i ulike former, skriver nettstedet Lommelegen.

Brukes fortsatt

Sølvpreparater brukes fortsatt innenfor alternativ medisin, skriver de.

Opp gjennom tidene har sølvvann blitt markedsført som kur mot kreft, omgangssjuke og ebola. Nå seinest har enkelte fremmet det som et middel for å «bli resistent mot covid-smitte», skriver Wellness.se.

Men det finnes ikke troverdige studier som virkelig kan bevise at sølvvann kan kurere sykdommer.

SØLVVANN: I 2020 gikk det amerikanske Food and Drug Administration (FDA) ut med en advarsel mot kolloidalt sølvvann. Foto: FDA
SØLVVANN: I 2020 gikk det amerikanske Food and Drug Administration (FDA) ut med en advarsel mot kolloidalt sølvvann. Foto: FDA Vis mer

Martin Burman, som jobber for det svenske legemiddelverket, forklarer at det er en lang prosess å få et preparat godkjent som legemiddel.

- Man må blant annet ha gjort kliniske studier som viser at det fungerer, og søke om en legemiddelgodkjenning. De som lager «legemidler» eller kosttilskudd som inneholder kolloidalt sølv har hittil ikke sendt inn en slik søknad, sier han til nettstedet.

Forbudet mot sølvvann gjelder i hele EU, men det finnes ifølge Wellness en stor gruppe som hevder at det fungerer.

- Kan være farlig

Mens coronapandemien herjet som verst, har temaet blitt diskutert på ulike alternative grupper på nettet.

«Jeg har drukket sølvvann hver dag og klart meg gjennom pandemien uten å bli syk», hevder en av medlemmene på forumet ifølge nettstedet.

Svenske forskere ved Karolinska institutet har riktignok gjennomført en studie der man utsatte dyrkede lungeceller for sølvpartikler.

EDDIK: Skyller du bærene før du spiser dem? Det kan være lurt. I denne videoen viser vi deg én av metodene som er mest effektiv mot parasittene! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

De så at dette skadet cellenes DNA. Men siden dette ble gjort i et sterilt miljø, kan ikke resultatene direkte overføres til mennesker.

Derfor har myndigheter i de fleste land forbudt virksomheter å selge kolloidalt søvn som legemiddel.

- Bare troen på at det fungerer, kan jo være farlig. Hvis du tror at sølvvann dreper coronavirusene dine, er det en risiko for at du lurer deg selv og smitter andre helt unødvendig, sier Burman til Wellness.

- Regnes ikke som trygt

Inntar man for mye sølv gjennom slike preparater, kan det dessuten samle seg opp i kroppen over tid, ifølge Lommelegen.

- Det kan forårsake en irreversibelt grålilla farget hud (argyri) og potensielt andre skader. Jern og hemosiderin (et jernholdig molekyl i kroppen) og andre tungmetaller kan også føre til endret hudfarge ved opphopning i huden, skriver nettstedet.

VASK ALT: Ja, du bør vaske alt av frukt og grønt - og det bør du gjøre alltid. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Kolloidalt sølv blir solgt som kosttilskudd, og markedsføres gjerne som «Naturens eget antibiotikum», ifølge nettstedet Norsk Helseinformatikk.

- Kolloidalt sølv inntatt som kosttilskudd regnes ikke som trygt eller effektivt mot noen av de påståtte effektene produsentene oppgir, verken av helsemyndigheter eller medisinske forskningsmiljø.

- Kan bli permanent blå

I USA ble kolloidalt sølv tidligere solgt som reseptfritt legemiddel, men i 1999 slo det amerikanske legemiddeltilsynet fast at det ikke var trygt.

Det skriver det amerikanske legenettstedet WebMD. De skriver at sølv ikke har noe kjent funksjon i kroppen, og det er ikke et essensielt mineral.

- Å spise eller drikke sølv kan føre til at huden blir permanent blå. I tillegg kan det føre til problemer med hjernefunksjonen, advarer de.

For selv om sølvvann har blitt brukt mot både infeksjoner, høysnue, hudproblemer og mange andre tilstander, finnes det ingen vitenskapelig støtte for bruken av det - ei heller mot covid-19.

- Det kan være utrygt å spise eller drikke, smøre på huden eller inhalere det, advarer nettstedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer