Halloween-kostymer

Advarer mot farlige halloween-kostymer

Får stryk i branntest.

BRANNFARLIGE: En britisk test avslører brannfarlige halloweenkostymer. Forbrukerrådet anbefaler å sjekke varedeklarasjonen: Brannfarlige materialer skal være merket. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
BRANNFARLIGE: En britisk test avslører brannfarlige halloweenkostymer. Forbrukerrådet anbefaler å sjekke varedeklarasjonen: Brannfarlige materialer skal være merket. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er det britiske forbrukermagasinet Which som har branntestet 20 halloween-kostymer. Kostymene er innkjøpt både fra fysiske butikker og nettbutikker, blant annet eBay og Amazon.

To av kostymene, et Maleficent-kostyme fra eBay og et varulv-kostyme fra den britiske alt-mulig-kjeden B&M, stryker i branntesten og består ikke de gjeldende kravene til brannsikkerhet for denne typen produkter i Storbritannia.

Begge butikkjedene har imidlertid fjernet de aktuelle kostymene fra butikkene og uttaler til bladet at de beklager - og at de etterstreber å passe på slik at ikke liknende produkter slipper igjennom.

Which oppfordrer likevel forbrukere til å være oppmerksomme på at disse produktene også kan dukke opp i andre butikker. Maleficent-kostymet fra eBay er produsert av spanske Fiestas Guirca.

Du kan også se en video av hvordan halloweenkostymene brenner, i branntesten gjort av Which.

- Sjekk varedeklarasjonen

Thomas Iversen, fungerende leder av Forbrukerdialog i Forbrukerrådet, sier til Dinside at det er strenge bestemmelser for denne typen produkter.

Thomas Iversen, fungerende leder av Forbrukerdialog i Forbrukerrådet.
Thomas Iversen, fungerende leder av Forbrukerdialog i Forbrukerrådet. Vis mer

- Klær som er beregnet på det norske og europeiske markedet må følge ganske strenge fellesbestemmelser for EU-området når det gjelder bruk av kjemikalier og brannfarlige stoffer i klær og produkter. Blant annet skal brannfarlig materiale være merket, sier Iversen til Dinside.no

Han viser til nettsida Farligeprodukter, som er en tjeneste fra Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) - hvor du kan finne informasjon om helseskadelige forbrukerprodukter.

- Barna er det kjæreste vi har og da vil vi ha trygge produkter for dem.

Iversen forteller at de hittil i år, siden 1. januar 2018, har fått 1.604 spørsmål om klær og sko. Av disse gjelder noen produktsikkerhet.

- Skal du kjøpe klær til poden så sjekk hva som står i varedeklarasjonen før du går til kassa. Hvis du har kjøpt noe du mener er brannfarlig, ta kontakt med selger umiddelbart. Du har krav på ny, og ikke brannfarlig, vare eller pengene tilbake, uttaler Iversen.

Dersom du har kjøpt noe, men det ikke passer, så har du 14 dagers angrerett på nettkjøp. Mange fysiske butikker har også åpent kjøp eller bytterett, så der kan du høre direkte. Du kan lese mer om angreretten på forbrukerrådet.no

- Halloween skal være skummelt, men ikke farlig, avslutter Iversen.

Du kan også finne mye informasjon om nettopp kostymer, på nettsida sikkerhverdag.no

Kostymer til barn under 14 år regnes som leketøy og skal være CE-merket.

DSB oppfordrer til å velge kostymer som sitter tettere på kroppen framfor tynne, luftige plagg som lett kan ta fyr.

Velg trygge kostymer:

Her er DSB sine tips om hva du bør tenke på når du skal velge trygge kostymer til barna:

1: Pass på levende lys: Levende lys og lykter hører festlige anledninger til. Sett lys og lykter i god avstand fra der hvor barn skal gå og leke. Husk at vide skjørt, lange skjerf og flagrende kapper lett tar fyr og brenner godt, hvis de kommer i kontakt med åpen flamme. Det tryggeste er derfor å erstatte stearinlys/åpen flamme med LED-lys.

2: Velg kostymer og drakter som sitter tettere på kroppen. Da er det ikke like fort gjort å komme borti ild ved et uhell. Kroppsnære stoffer brenner heller ikke like godt, siden det er mindre luft tilgjengelig.

3: Sjekk materialene: Mange kostymer er laget av kunstige stoffer, for eksempel nylon eller polyester. Når polyester og nylon tar fyr brenner de saktere enn bomull og slokker ofte av seg selv. Likevel kan brannskadene bli dypere, fordi stoffet smelter og brenner seg fast i huden. Rene bomullsstoffer tar lett fyr og brenner godt. Jo tynnere og luftigere stoffet er, jo lettere brenner det.

4: Se etter CE-merket: Et generelt krav til leketøy er også at alle advarsler som gjelder produktet skal være klart synlige, lett leselige, lett forståelige og presise. En advarsel skal innledes med ordet «advarsel/advarsler», og både advarsler og sikkerhetsinstrukser skal skrives på norsk.

Hvis kostymet har pynt eller deler som kan falle av og være farlige for små barn, skal produktet i tillegg merkes med «Forbudt for barn 0-3 år».

5: Meld ifra: Dersom du opplever at et barnekostyme er eller kan være farlig for barn bør du melde fra til DSB. I databasen Farlige produkter kan du også se hvilke produkter som har blitt registrert som farlige eller potensielt farlige.

6: HUSK: Masker, sminke og andre effekter kan også inneholde helse- og miljøfarlige stoffer. Erdetfarlig.no forteller deg hvilke stoffer bør styre unna.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer