Skabbmedisin mot corona:

Advarer mot feilbruk

Store beslag av den ulovlig importerte skabbmedisinen Ivermectin, til bruk mot corona, får helsemyndigheter til å reagere sterkt.

ULOVLIG IMPORT: Bare i fjor beslagla Tolletaten over 30 000 tabletter av Ivermectin, ofte brukt til behandling av skabb. Foto: Soumyabrata Roy / NurPhoto / Shutterstock / NTB.
ULOVLIG IMPORT: Bare i fjor beslagla Tolletaten over 30 000 tabletter av Ivermectin, ofte brukt til behandling av skabb. Foto: Soumyabrata Roy / NurPhoto / Shutterstock / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere og flere nordmenn kjøper nå skabbmedisinen Ivermectin over Internett. Dette har Tollvesenet dokumentert gjennom store beslag det siste året, skriver NRK mandag.

På ett år har antall tabletter beslaglagt av Tollvesenet gått fra nesten ingenting, til over 30 000 tabletter bare i fjor.

Noen tror at skabbmedisinen skal hjelpe mot coronainfeksjon, til tross for sterke advarsler fra helsemyndighetene. Ivermectin bestilt reseptfritt fra utlandet er ofte beregnet til hest og storfe, og ikke til menneskelig bruk.

- Det vi ser her er egentlig bare toppen av isfjellet. Det er store mørketall, sier tolloverinspektør Hanne Wickstrøm til NRK.

Advarer mot bruk

Den stadig økende importen skaper bekymring blant norske helsemyndigheter.

- Vi anbefaler ingen å selvmedisinere seg mot covid-19 med legemidler som har et annet bruksområde, sier assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, i en e-post til Dagbladet.

Bruken av Ivermectin mot covid-19 er ikke en godkjent behandling verken i Europa eller USA. Både Legemiddelverket i Norge, Det europeiske legemiddelbyrået EMA og Verdens Helseorganisasjon (WHO) fraråder bruken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer