Skabbmedisin mot corona:

Advarer mot feilbruk

Store beslag av den ulovlig importerte skabbmedisinen Ivermectin, til bruk mot corona, får helsemyndigheter til å reagere sterkt.

ULOVLIG IMPORT: Bare i fjor beslagla Tolletaten over 30 000 tabletter av Ivermectin, ofte brukt til behandling av skabb. Foto: Soumyabrata Roy / NurPhoto / Shutterstock / NTB.
ULOVLIG IMPORT: Bare i fjor beslagla Tolletaten over 30 000 tabletter av Ivermectin, ofte brukt til behandling av skabb. Foto: Soumyabrata Roy / NurPhoto / Shutterstock / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere og flere nordmenn kjøper nå skabbmedisinen Ivermectin over Internett. Dette har Tollvesenet dokumentert gjennom store beslag det siste året, skriver NRK mandag.

På ett år har antall tabletter beslaglagt av Tollvesenet gått fra nesten ingenting, til over 30 000 tabletter bare i fjor.

Noen tror at skabbmedisinen skal hjelpe mot coronainfeksjon, til tross for sterke advarsler fra helsemyndighetene. Ivermectin bestilt reseptfritt fra utlandet er ofte beregnet til hest og storfe, og ikke til menneskelig bruk.

- Det vi ser her er egentlig bare toppen av isfjellet. Det er store mørketall, sier tolloverinspektør Hanne Wickstrøm til NRK.

Advarer mot bruk

Den stadig økende importen skaper bekymring blant norske helsemyndigheter.

- Vi anbefaler ingen å selvmedisinere seg mot covid-19 med legemidler som har et annet bruksområde, sier assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, i en e-post til Dagbladet.

Oslo 20220210. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad under pressekonferanse hos Helsedirektoratet.Foto: Javad Parsa / NTB
Oslo 20220210. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad under pressekonferanse hos Helsedirektoratet.Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

Bruken av Ivermectin mot covid-19 er ikke en godkjent behandling verken i Europa eller USA. Både Legemiddelverket i Norge, Det europeiske legemiddelbyrået EMA og Verdens Helseorganisasjon (WHO) fraråder bruken.

- For høye doser Ivermectin kan gi alvorlig helseskade, sier overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket til NRK.

Samtidig advarer han mot å bruke pillene mot corona.

Usikker på effekt

I en rapport fra Faktisk.no som kom ut i slutten av januar, sa vaksineforsker Even Fossum ved Rikshospitalet, at effekten til Ivermectin er usikker.

- Det hadde vært supert hvis det stemte, men studiene som har vært gjennomført så langt har vært sprikende og av varierende kvalitet. En oversiktsstudie fra Cochrane-biblioteket konkluderer med at det er usikkert om Ivermectin har noen effekt, og at resultatene så langt ikke støtter utstrakt bruk, sier Fossum.

Uttalelsen kom som svar på det Faktisk.no mente var en rekke falske påstander knyttet til vaksinering fra den norske forskeren Kjetil Elvevold.

IMMUNITET: Har du hatt flere nærkontakter og tatt flere hurtigtester, men fremdeles ikke fått corona? Kan du være immun? Det svarer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad på. Video: Jenny Emilie Aas/Malin Ridder-Nielsen Janssen. Vis mer

Medisin beregnet på dyr

I Norge skal en behandling av skabb utføres i tråd med lege, og man trenger resept for å få tilgang på tablettene. Likevel gjør et raskt søk på Internett det mulig å bestille slike tabletter fra utenlandske tilbydere på kort tid.

- En stor andel av denne importen er beregnet til bruk på dyr. Likevel ser vi at de som bestiller det, bruker det selv, eller på andre mennesker, sier Kjetil Birkeland Daatland i Tolletaten til NRK.

Siden legemiddelet Ivermectin også blir brukt på dyr, er det ikke alltid sikkert at man får den rette medisinen ved kjøp over Internett.

- Legemidler skal bare brukes for de sykdomstilstandene de er godkjent for og etter avtale med lege, sier Nakstad.

Å kjøpe slik medisin over Internett kan føre til store problemer, fordi det er ulovlig.

- Farlig

Advarslene fra norske helsemyndigheter får også støtte fra amerikanske helsemyndigheter.

- Bruk aldri medisiner beregnet på dyr på deg selv eller andre mennesker. Animalske ivermectinprodukter er svært forskjellige fra de som er godkjent for mennesker, skriver Food and Drug Administration (FDA) i en rapport om bruken av Ivermectin mot corona.

- Bruk av animalsk ivermectin for forebygging eller behandling av covid-19 hos mennesker er farlig.

Assisterende helsedirektør Nakstad sier man oppnår den beste beskyttelsen mot covid-19 gjennom vaksine.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer