Ultraprosessert mat

Advarer mot fredagstacoen: - Problematisk

­«Alle» advarer mot ultraprosessert mat, som får skylda for en hel smørbrødliste av sykdommer.

ADVARER: De aller fleste har kjøkkenskapene fulle av ultraprosesserte matvarer. Nå er det flere som slår alarm. Foto: Nitr / Shutterstock / NTB
ADVARER: De aller fleste har kjøkkenskapene fulle av ultraprosesserte matvarer. Nå er det flere som slår alarm. Foto: Nitr / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva skal du ha til middag i kveld? Taco med kjøttdeig eller kjøtterstatning, revet «ost», tacoskjell, tortillachips, og kanskje litt smågodt og ostepop?

Alt helt vanlige matvarer, mange av disse er såkalt ultraprosessert.

- Nye studier publiseres jevnlig, som ser en kobling mellom ultraprosessert mat og helseproblemer, blant annet fedme, hjerte- karsykdom, mage- og tarmproblematikk, inflammatorisk tarmsykdom, og kreft, sier Evelina Svensson, høyskolelektor i ernæring ved Oslo Nye Høyskole til DinSide.

Hva er ultraprosessert?

Ifølge matforskningsinstituttet Nofima er ultraprosessert mat matvarer sammensatt av ingredienser som ofte bare blir brukt i matindustrien, og ofte laget ved å kombinere flere prosesstrinn som krever spesialisert utstyr og teknologi.

- Både innholdsstoffene og prosesseringsmetodene vektlegges når man klassifiserer matvarer som ultraprosessert, skriver de på sine hjemmesider.

Et kjennetegn er ofte, men ikke alltid, ingredienslister lange som ukebladnoveller.

Seniorforsker Paula Varela-Tomasco i Nofima forteller også at når det gjelder tilsetningsstoffer i maten er de alltid overvåket at EFSA og overvåkes i Norge av Vitenskapskomiteen for mat og miljø.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.