Ultraprosessert mat

Advarer mot fredagstacoen: - Problematisk

­«Alle» advarer mot ultraprosessert mat, som får skylda for en hel smørbrødliste av sykdommer.

ADVARER: De aller fleste har kjøkkenskapene fulle av ultraprosesserte matvarer. Nå er det flere som slår alarm. Foto: Nitr / Shutterstock / NTB
ADVARER: De aller fleste har kjøkkenskapene fulle av ultraprosesserte matvarer. Nå er det flere som slår alarm. Foto: Nitr / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva skal du ha til middag i kveld? Taco med kjøttdeig eller kjøtterstatning, revet «ost», tacoskjell, tortillachips, og kanskje litt smågodt og ostepop?

Alt helt vanlige matvarer, mange av disse er såkalt ultraprosessert.

- Nye studier publiseres jevnlig, som ser en kobling mellom ultraprosessert mat og helseproblemer, blant annet fedme, hjerte- karsykdom, mage- og tarmproblematikk, inflammatorisk tarmsykdom, og kreft, sier Evelina Svensson, høyskolelektor i ernæring ved Oslo Nye Høyskole til DinSide.

Hva er ultraprosessert?

Ifølge matforskningsinstituttet Nofima er ultraprosessert mat matvarer sammensatt av ingredienser som ofte bare blir brukt i matindustrien, og ofte laget ved å kombinere flere prosesstrinn som krever spesialisert utstyr og teknologi.

- Både innholdsstoffene og prosesseringsmetodene vektlegges når man klassifiserer matvarer som ultraprosessert, skriver de på sine hjemmesider.

Et kjennetegn er ofte, men ikke alltid, ingredienslister lange som ukebladnoveller.

Seniorforsker Paula Varela-Tomasco i Nofima forteller også at når det gjelder tilsetningsstoffer i maten er de alltid overvåket at EFSA og overvåkes i Norge av Vitenskapskomiteen for mat og miljø.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer