Advarer mot helseskadelige slimleker

Miljødirektoratet har pålagt stans i salg av to produkter.

SLIMLEKE: Miljødirektoratet har pålagt stans av to slimprodukter etter en kontroll av syv slimleker. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SLIMLEKE: Miljødirektoratet har pålagt stans av to slimprodukter etter en kontroll av syv slimleker. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Miljødirektoratet har undersøkt syv slimleker, og har pålagt stans i omsetning for to av dem.

Årsaken er at de to produktene ikke overholder migrasjonsgrensen for grunnstoffet bor, noe som er i strid med kravene i leketøysforskriften. For mye kontakt med bor kan være skadelig og kan påvirke reproduksjonsevnen.

– Slim har vært et fokusområde for Miljødirektoratet siden 2018. Det var derfor naturlig for oss å delta i dette europeiske prosjektet, sier Mathieu Veulemans, leder for seksjon for produkttilsyn i Miljødirektoratet, i en pressemelding.

Populær leke

Bakgrunnen for undersøkelsen er at slim, som er et populært leketøy, har vært en kilde til bekymring for forbrukerne i lang tid, ifølge Miljødirektoratet.

– Det er viktig at både virksomheter og forbrukere er informert om disse resultatene og tar det på alvor. Økt oppmerksomhet i hele leverandørkjeden og hos forbrukere er nødvendig for å sikre et trygt marked for leketøy, sier Veulemans.

Miljødirektoratets kontroll avdekket skadelige stoffer i Flabby Funny Slime og xtreme Glitterz Orb Slimy. Foto: Miljødirektoratet
Miljødirektoratets kontroll avdekket skadelige stoffer i Flabby Funny Slime og xtreme Glitterz Orb Slimy. Foto: Miljødirektoratet Vis mer

De to produktene er Flabby Funny Slime og Orb Slimy Xtreme Glitterz og begge er meldt inn i den europeiske plattformen Safety gate, som har en oversikt over farlige produkter i Europa.

Ingen av de aktuelle slimlekene er lenger i salg hos norske forhandlere.

Overfor Dinside forklarer Espen Sandberg, daglig leder i leketøyskjeden Lekia Norge, at det er snakk om en sak fra tidligere i år.

– Produktet er for lengst tatt ut av salg og vi har tilbudt alle kunder å returnere det.

Dinside har forsøkt å komme i kontakt med Proxy Norway, som er distributør av Orb Slimy i Norge, men har ikke lyktes. På nettsidene til EU-kommisjonen opplyses det om at myndighetene har pålagt at produktet trekkes fra markedet.

Avdekket tidligere i år

Kontrollen ble gjennomført i februar tidligere i år, og Miljødirektoratets Veulemans forklarer til Dinside at årsaken til at rapporten kommer først nå, er at dette er et europeisk prosjekt og at de har måttet vente med publisering av resultatene frem til Europakommisjonen ga grønt lys. Det kom i går.

– Det som er viktig for oss er ikke å henge ut virksomheter eller produkter, men gjør forbrukere oppmerksomme på slimprodukter, og at stikkprøvekontroll viser at vi finner bor i noen av disse, forteller han.

Råd til forbrukere ved kjøp av slimleker

  • Alltid kjøp slim som er CE-merket. Uten CE-merking er slim ulovlig.
  • Sjekk om produsentens navn og kontaktinformasjon finnes på emballasjen.
  • Sjekk om navnet og kontaktinformasjon til importøren til EU/EØS-områder finnes på emballasjen.
  • Sjekk alltid aldersgrense for slim som er beskrevet på emballasjen og ikke gi slim til barn under aldersgrensen fatstatt av produsenten.
  • Respekter slims bruksområder: slim skal ikke puttes i munnen.

Kilde: Miljødirektoratet

Har gjennomført flere kontroller

Dette er ikke første gang det avdekkes helseskadelige stoffer i slimleker. I 2018 kontrollerte Miljødirektoratet 14 produkter – 6 av dem stanset de salget av.

– Det er skuffende at så mange produkter var ulovlige. Dette viser at noen norske butikker har altfor dårlige rutiner for å sikre riktig innkjøp av leketøy, uttalte Veulemans til Dinside den gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer