Advarer mot én type sykkellås

August er måneden der det stjeles flest sykler i Norge. If råder deg til å skaffe deg en god lås og tenke over hvor du låser fast sykkelen.

SYKKELTYVERI: Her demonstrer Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i IF, hvor enkelt det er å klippe over ulike sykkellåser, og bare på 30 sekunder. Video: If forsikring Vis mer
Publisert

Nå bør du passe ekstra godt på sykkelen din.

Det advarer forsikringsselskapet If, som i en pressemelding skriver at august er den måneden i året hvor det blir stjålet flest sykler i Norge. Og det er dagene rundt skolestart som er den største tyveritoppen, viser Ifs egne tall.

– Perioden 19-26. august peker seg ut i tyveristatistikken vår. Dette er dager rett etter skole- og studiestart, og folk flest er tilbake til hverdagen etter en sommer hvor det kanskje har vært lite aktivitet på sykkelen, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i If, i pressemeldingen.

Tall fra If viser at antallet sykkeltyverier er nærmere 30 prosent lavere i juli enn i august.

Ifølge tall fra Finans Norge ble 14 689 sykler meldt stjålet til forsikringsselskapene i fjor, men If tror tallene er mye høyere fordi mange sykler med lav verdi ikke blir meldt stjålet til politiet eller forsikringsselskapene.

LETT FOR SYKKELTYVEN: Denne sykkellåsen ser i utgangpunktet ut som en god idé. Den veier bare 140 gram, tar nesten ikke plass i sekken og skal være sikrere enn andre små låser. Men prisen er høy, og i praksis viser det seg at den er svært lett å kutte. Video: "Praktiske Per" Ervland, Tore Neset (Dinside.no) Vis mer

Dropp vaierlås

If mener det er to viktige ting du bør tenke på for å sikre sykkelen: en solid lås og god plassering.

FOLDELÅS: Abus Bordo er en kraftig lås, men lås den til metall fremfor treverk. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
FOLDELÅS: Abus Bordo er en kraftig lås, men lås den til metall fremfor treverk. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Clementz sier at du bør være obs på at vaierlåser har svært liten motstandskraft mot verktøyene sykkeltyvene bruker. Det viser også en demonstrasjon forsikringsselskapet hadde i fjor, der de brøt opp 6 vaierlåser på 30 sekunder.

– Jevngodt med å knyte fast sykkelen med kokt spagetti, konkluderte Clementz den gang.

I stedet anbefales bøylelåser som er kraftigere enn vaierlåsene.

– Bøylelåser volder som regel tyvene mye mer bry, ofte så mye at de ikke gidder å bruke tid på din sykkel engang, sier han.

Øyvind Wold i Syklistenes landsforening har tidligere uttalt til Dinside at man kan bruke en tommelfingerregel som er lett å huske:

KRAFTIG: Øyvind Wold i Syklistenes landsforening anbefaler at du kjøper en lås som koster 10 prosent av sykkelens pris. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
KRAFTIG: Øyvind Wold i Syklistenes landsforening anbefaler at du kjøper en lås som koster 10 prosent av sykkelens pris. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

– Låsen bør koste omtrent 10 prosent av sykkelens pris. For eksempel en sykkel til 4000 kroner, da bør du ha en lås til 400 kroner.

Kjøper man en dyr sykkel, blir også låsen tilsvarende dyr.

Når det gjelder plassering og fastlåsing av sykkelen, er anbefalingen fra Clementz å sette fra seg sykkelen et sted det ofte er mye folk rundt.

– Er det lett å bli oppdaget og bli tatt på fersk gjerning, er det ofte ikke så interessant å ta sykkelen din.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer