Happy Flops

Advarer mot populære sandaler

Produsenten mener at de virale sandalene kan brukes overalt. Flere fotterapeuter er imidlertid svært uenig.

VIRALE SANDALER: På samme tid som influenserne reklamerer og folket kjøper, advarer flere mot disse sandalene. Foto: Kirsti Østvang
VIRALE SANDALER: På samme tid som influenserne reklamerer og folket kjøper, advarer flere mot disse sandalene. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det tok ikke lang tid før de fargerike sandalene fra merket HappyFlops gikk viralt. Flere influensere har reklamert for produktene, noe som bidro til at interessen for fottøyet har skutt i været.

HappyFlops lover selv et nytt nivå av støtte og komfort, samt at sandalene er myke og behagelige å gå i hele dagen.

«Vi har spredt glede og farger over hele Europa ved å tilby våre kunder sandaler som de aldri har sett før når det gjelder kvalitet og designet for fotens beste», heter det på hjemmesiden deres.

Både lederen i Fotterapeutforbundet og andre fotterapauter er imidlertid ikke enig i påstanden om at kvaliteten og designet faktisk er for fotens beste.

- Jeg vil si maks en kort tur til postkassa med HappyFlops, sier Inger Paulsen, leder i Fotterapeutforbundet, til DinSide.

- Kan gi belastningsskader

Paulsen tror de fleste fotterapeuter kjenner til sandalene, og forteller at hun har sett mye reklame for dem den siste tida.

- Produsenten skriver at de kan brukes både hjemme, utendørs, på jobb eller på tur. Det er ikke riktig, hevder hun.

ADVARER: Inger Paulsen er leder i Fotterapeutforbundet. Foto: Privat
ADVARER: Inger Paulsen er leder i Fotterapeutforbundet. Foto: Privat Vis mer

Det er ifølge Paulsen flere som har fått vondt i rygg, hofter og knær på grunn av mye bruk av HappyFlops.

- De er veldig myke og ustabile, har ingen støtte rundt anklene eller bak på hælen og musklene må derfor bruke ekstra krefter på å holde foten stabil, forklarer lederen i Fotterapeutforbundet.

- Dette kan gi belastningsskader, opplyser hun.

Foten vår skal både ta imot og absorbere støt.

- Det får ikke foten gjort med den mykheten HappyFlops har, påstår hun.

DinSide har forsøkt å komme i kontakt med HappyFlops over lenger tid, men har ikke fått svar.

GENIALT TRIKS: Mange sliter med at det kommer mye sminke på kragen på boblejakka, dette kan heldigvis fikses ganske kjapt! Video: Embla Hjort-Larsen / Ørjan Ryland. Vis mer

Sjeldent noen tar fatt i dette

Konsekvensen av å gå med dårlige sko kan være vondt i rygg, nakke, hofter og knær, opplyser lederen i Fotterapeutforbundet.

- Mange vet ikke at det er skoene som er årsaken og går til legen, får en sykemelding og kanskje behandling hos fysioterapeut, sier Paulsen.

FOTENS BESTE? Det mener produsenten i hvert fall. Foto: Kirsti Østvang
FOTENS BESTE? Det mener produsenten i hvert fall. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Men det er sjeldent at noen faktisk tar fatt i skoen, opplyser hun.

- Går man til en fotterapeut vil vedkommende blant annet foreta en ganganalyse, sjekke hud og negler og se om det er en feilstilling i foten som er årsaken til at vedkommende har vondt eller om det er skoene, forklarer Paulsen.

På spørsmål om dårlige sko kan gi varige plager, svarer hun:

- Hvis årsaken til plagene er skorelatert, kan man bli kvitt de ved å skifte til andre typer sko og kanskje gjøre noen øvelser som fotterapeuten anbefaler.

Kan forverre eksisterende problemer

Lederen i Fotterapeutforbundet poengterer at sko må individuelt tilpasses hver enkelt person. Hun råder alle å bruke sko som fremmer fotens mulighet til å bevege seg, samtidig som den støtter foten.

- En riktig sko skal ivareta fotens mobilitet, stabilitet og akser. Den skal ikke endre eller feilstille fotens bevegelser. Skoen skal verne foten mot ytre påvirkninger og kompensere for underlaget vi går på, forteller Paulsen.

Det som ifølge henne er viktig å være oppmerksom på, er at feil bruk kan skape fot- og negleplager, samt forverre allerede eksisterende problemer.

- En fotterapeut kan veilede pasienten i hvordan bruk av riktig fottøy kan forebygge hud-, negle-, muskel og skjelettlidelser. Dette jobber fotterapeuter med daglig og opplever mange glade og smertefrie pasienter.