Strømkrisa:

Advarer mot strømsparetriks

Én spesiell gruppe bør holde seg langt unna det populære trikset, advarer professor.

STRØMSPARETRIKS: Våre naboer i Danmark har klekket ut et nytt triks for å varme opp hus og hjem. Nå advarer professor mot den populære trenden. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock
STRØMSPARETRIKS: Våre naboer i Danmark har klekket ut et nytt triks for å varme opp hus og hjem. Nå advarer professor mot den populære trenden. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Etter at strømprisene føyk til himmels, har et nytt strømsparetriks spredt seg som ild i tørt gress hos naboene våre i sør.

Det skriver danske TV2. Det nye trikset har fått navnet «leirpottemetoden», og går ut på at man plasserer et tent stearinlys mellom to mursteiner.

- Varme et helt rom

Deretter legger man en keramikkpotte oppå. Angivelig skal varmen fra keramikkpotta spre seg, og kunne varme opp et helt rom.

- Det skulle ha samme effekt som en masseovn, sier 46 år gamle Jakob Vejlø Johannsen til den danske TV-kanalen.

En masseovn har fått navnet sitt fordi den har en forholdsvis stor masse, ifølge nettstedet Bygg og Bevar.

- Den er bygget opp av tre deler, en indre todelt ildfast kjerne, to vertikale røykkanaler og en ytre kappe. Brennkammeret er konstruert slik at man oppnår en svært høy temperatur, skriver nettstedet, og forklarer videre:

- Den varme røyken føres gjennom kanalene, og varmen akkumuleres og føres langsomt ut i kappen, ovnens yttervegger. Der avgis varmen jevnt og over lang tid.

Advarer

Johannsen avslører at han selv er en ivrig bruker av metoden, og hevder at temperaturen i stua har steget til 22 grader etter at han tok trikset i bruk.

Nå advarer imidlertid den danske professoren Torben Sigsgaard, som forsker på inneklima ved Aarhus Universitet, mot løsningen.

Mange kjenner på dyre strømpiser, men disse «strømspretipsene» bør du holde deg unna. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks / Tryg Forsikring Vis mer

Ifølge ham han det nemlig by på helseplager.

- Det legger til rette for flere partikler - og dermed økt forurensning i rommet. Særlig de spesielt sårbare kan bli plaget, det vil si eldre med kols og hjerte-karsykdommer, samt barn og voksne med astma, sier han til TV 2.

Ta forholdsregler

Selv om metoden ikke kan framkalle nye sykdommer, kan den ifølge professoren forverre eksisterende lungeproblemer.

Selv om man til å begynne med kanskje ikke merker det selv.

Om man er fast bestemt på at man vil bruke stearinlys som oppvarming, så peker Sigsgaard på noen konkrete forholdsregler:

- Man må lufte med gjennomtrekk minst fire ganger om dagen, og minst fem minutter hver gang. På den måten får man luftet ut skikkelig, uten at man taper noe særlig av varmen, ettersom den samler seg i veggene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer