Avokado:

Advarer mot viraltriks

Flere av avokadoene i butikk var mugne på innsida.

MUGGEN: Torsdag forrige uke fant Malin Iden mugg inni flere avokadoer. Foto: Malin Iden
MUGGEN: Torsdag forrige uke fant Malin Iden mugg inni flere avokadoer. Foto: Malin Iden Vis mer
Publisert

- Muggsjokk på Rema 1000! Eller jeg antar de ikke skal se sånn ut? sier vår Dagbladet-kollega Malin Iden, og sender over en serie bilder av noe av det rareste vi har sett på en stund.

Selv om vi ikke liker det, er det ikke uvanlig å se muggdannelser på skallet på enkelte frukt- og grønnsaker, men avokadoene Iden sender bilder av har vi likevel ikke sett på maken til.

For inni den gropa der den lille resten av stilken pleier å sitte, er det en herlig liten koloni av mugg. På innsida av avokadoen.

Hva har skjedd her?

Kan noen ha benyttet seg av viraltrikset for å sjekke om en avokado er moden, ved å fjerne stilken og se fargen på kjøttet?

- Vi opplever en sjelden gang at kunder ønsker å sjekke modning på avokadoen ved å fjerne stilk og sjekke farge. Dette er ikke noe vi anbefaler, da det kan skade produktet, sier Line Aarnes, kategori- og innkjøpsdirektør i Rema 1000, til DinSide.

AVOKADOSKADER: Å fjerne stenen fra avokadoen kan føre til kutt i hånda og en tur til legevakta om man ikke er forsiktig, men om du gjør det på denne måten vil du unngå dette! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem Vis mer

- I Rema 1000 er vi opptatt av å ha frukt og grønnsaker av høy kvalitet, til enhver tid. Vi beklager selvsagt hvis kunden har hatt en dårlig opplevelse, og oppfordrer hen til å komme tilbake for å bytte varen.

Ifølge Jostein Hestøy, kvalitetssjef i Bama, kan fenomenet oppstå om folk fjerner stilken for å sjekke om avokadoen er moden, men stilken kan også falle av når den blir veldig moden. Uansett årsak, resultatet blir fort det samme.

- Uten stilken er det åpen gang inn til frukten, så da kan det begynne å mugne, det er ganske naturlig, sier Hestøy til DinSide.

- At folk sjekker avokado på denne måten, ødelegger veldig mye avokado.

Slik sjekker du om avokadoen er moden

Nå fjernet ikke Iden stilken her, men hun forteller at det pleier hun å gjøre. Det er hun ikke alene om, men det er ikke så smart. Denne metoden frarådes av alle DinSide har snakket med.

- Det er mye bedre å kjenne rundt stilkfestet, om det gir etter der, sier Hestøy.

- Gi toppen av avokadoen et forsiktig trykk. Gir det etter der, er det et godt tegn på at avokadoen er moden.

Toril Gulbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt fraråder også å fjerne stilken. Det samme gjelder for å klemme for mye på avokadoen.

FORSIKTIG: På Meny kan du finne dette skiltet som oppfordrer til å ikke klemme for hardt på avokadoene. Foto: Meny
FORSIKTIG: På Meny kan du finne dette skiltet som oppfordrer til å ikke klemme for hardt på avokadoene. Foto: Meny Vis mer

- Enhver berøring og klemming vil sette i gang aldringsprosessen på en moden avokado, sier Gulbrandsen til DinSide.

En annen årsak til at du ikke bør fjerne stilken, er at kjøttet da vil bli brunt, selv om det ikke er modent, men det kan lure nestemann til å tro at avokadoen er overmoden.

Mange bekker små

Nå oppdaget heldigvis Iden at avokadoen var dårlig før hun kjøpte den, men vi er sikkert ikke alene om å ha tatt med oss en brun, muggen eller ihjelklemt avokado hjem fra butikk. Det er lett å tenke at det bare er sånn, men du burde klage, er rådet fra Thomas Iversen, jurist i Forbrukerrådet.

- Det handler om bevisstgjøring om rettigheter. Du har også forbrukerrettigheter på de små tingene, ikke bare de store tingene, sier Iversen til DinSide.

I skrivende stund koster en pakke med to spisemodne avokado cirka 34 kroner. 17 kroner er kanskje ikke så mye, men erfaringen tilsier at dette er ikke noe som skjer en gang i skuddåret.

- Prinsippet om at mange bekker små, fort gjør en stor å, passer perfekt her.

Iversen forteller at folk sjelden klarer på dagligvarer, men hans opplevelse, med ulike stikkprøver, er at det lønner seg å klage.

@thomasiversen3 En liten rant om avokado kommer her. Du kan selvfølgelig klage på dagligvarer hvis de blir dårlige før holdbarhetsdatoen er ute. De færreste gjør det, men det er både enkelt og tar ganske kort tid. #norgetiktok #foryourpage #fyp #forbruk #råd #juss #rettigheter #foryou #sparetips #økonomitips #forbruker #avocado #dagligvarer #kjøp #salg ♬ original sound - Forbrukerjurist Thomas Iversen

- Her er det bare å ta kontakt med butikken og beskrive varen. Som regel er det ikke nødvendig å ta med den råtne avokadoen tilbake i butikk, men ta et bilde eller to med mobilen, er Iversens råd.