Advarer: - Noe av det verste

Det er dårlig nytt om denne dukker opp i hagen.

NEDTUR: Ifølge Artsdatabanken har Parkslirekne høy økologisk risiko på grunn av et stort invasjonspotensial kombinert med stor negativ økologisk effekt. Foto: Artsdatabanken
NEDTUR: Ifølge Artsdatabanken har Parkslirekne høy økologisk risiko på grunn av et stort invasjonspotensial kombinert med stor negativ økologisk effekt. Foto: Artsdatabanken Vis mer
Publisert

Endelig er sommeren her og det er sikkert mange som er opptatt av å ha en fin hage i ferien, men det finnes noe som kan være et skår i gleden.

Svelviksposten melder nemlig at den hurtigvoksende urteplanten Parkslirekne har gjort sitt inntog flere steder i byen.

- Det er noe av det verste du får. Parkslirekne har en helt enorm vitalitet - den overlever nesten alt. Den kan til og med vokse gjennom asfalt. Man tenker ikke på den som en versting heller, for den kan se ut som en syrinbusk eller noe liknende, men det er den altså ikke, forteller Klaus Høiland, professor ved biologisk institutt ved Universitetet i Oslo, til avisa.

Planten står også oppført på Artsdatabankens svarteliste.

- Fremmed art innenfor avgrensninga som er observert og etablert i Norge. Parkslirekne vurderes til svært høy økologisk risiko på grunn av et stort invasjonspotensial kombinert med stor negativ økologisk effekt, skriver den statlige organisasjonen.

Artsdatabanken legger til at arten trolig har allelopatiske effekter som påvirker andre planter negativt.

Enkelte hageplanter er mer utsatt enn andre; her er tegnene på skadedyr-angrep! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

DinSide har tidligere vært i kontakt med Miljødirektoratet som viste til åtte hageplanter som ikke hører hjemme i norsk natur, og som har lett for å spre seg ut fra hageanlegg:

  • Kjempespringfrø
  • Platanlønn
  • Hagelupin
  • Parkslirekne
  • Kjempeslirekne
  • Hydridslirekne
  • Skogskjegg
  • Rynkerose

Er plantene først til stede i hagen eller omgivelsene, sprer de seg veldig lett. Flytting av jordmasser, hageavfall og veikantslått er trolig de viktigste årsakene til spredning av problemarten Parkslirekne i Norge, fastslo Direktoratet.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer