Advarer om bading

– Kan skape farlige situasjoner.

VASSDRAG: Rask snøsmelting kan føre til store endringer i vannføringen, advarer Agder Energi. Her fra Faråni i Setesdalen. Foto: Agder Energi Vannkraft
VASSDRAG: Rask snøsmelting kan føre til store endringer i vannføringen, advarer Agder Energi. Her fra Faråni i Setesdalen. Foto: Agder Energi Vannkraft Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommervarmen brer seg om landet og i helga er det er meldt temperaturer opp i mot 30 grader på Østlandet, og da er det mange som flokker til badestrender, tjern og vassdrag for å kjøle seg ned i varmen.

Varmen fører også til rask snøsmelting, og i vassdrag og sidevassdrag kan det føre til store endringer i vannføringen, advarer Agder Energi.

− Vi har de siste ukene sett at rask snøsmelting kan føre til store endringer i vannføringen i regulerte vassdrag og sidevassdrag. Det gjør at ellers tørrlagte strekninger kan bli strie elver svært fort. Den økte vannføringen kan komme brått på, og for folk som oppholder seg langs elvene kan det oppstå farlige situasjoner, sier Sverre Eikeland, Beredskapsleder i Agder Energi Vannkraft, i en pressemelding og legger til:

LANSERER APP: For å unngå store folkemengder kan man få varsler via en app på mobilen i Sverige. Video: TV4 via AP Vis mer

– Dette kan skape farlige situasjoner hvis folk oppholder seg i eller for nære elveleiet på slike steder.

Han advarer mot at det på disse strekningene alltid er fare for rask vannføring på grunn av drift av kraftstasjonene og påpeker at selv om de har merket utsatte strekninger med fareskilt, opplever de at det ikke alle som tar faren på alvor.

− Det er jo naturlig at folk prøver å finne fine badeplasser i sommervarmen, men det er enkelte steder man ikke bør oppholde seg og bade. Flere steder der blankskurte fjell og gjettegryter kan virke lokkende, kan det fort komme mye vann som endrer idyllen totalt, avslutter han.

Øker beredskapen

I forbindelse med at flere nordmenn vil legge sommerferien i norsk natur på grunn av coronarestriksjonene, har Røde Kors valgt å øke beredskapen.

– Vi forbereder oss derfor på mye aktivitet både ved sjøen og på land og vil legge stor vekt på forebyggende arbeid med fjellvett, sjøvett og koronavett, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland til NTB.

Den siste uka har flere personer omkommet på grunn av drukning etter å ha badet eller falt i sjøen fra land. Det bekymrer generalsekretæren.

– Det er dessverre for mange som dør under bading eller fall fra brygger og svaberg uten redningsvest, sier Apeland.

Her er FHIs råd for strand- og badeliv i sommer:

  • Er badevannet rent? Sjekk badevannskvaliteten med kommune
  • Benytt strender som ikke er overbefolket, for å unngå for nær kontakt med mennesker
  • Har du feber, luftveissymptomer eller ande symptomer relatert til covid-19, bør du holde deg hjemme fra stranda.
  • Hold minimum en meters avstand på stranda og i vannet – til andre retningslinjer eventuelt blir gitt
  • Unngå spytting og hosting mot andre badende
  • Følg vanlige hygieneregler før du spiser – og etter at du har vært på toalettet
  • Ved berøring av kontaktflater som gelendre eller liknende, bør du bruke hånddesinfeksjon eller vaske hendene

I tillegg til å bruke redningsvest minner han om at man må velge turer etter evne og vise coronavett når man ferdes i naturen.

Trygt å bade, men hold avstand

I en uttalelse til Dinside, sier Folkehelseinstituttet (FHI) at når det gjelder bading i ferskvann og saltvann på norske strender og badeplasser, er det ingen grunn til å frykte smitte i vann.

Dermed kan folk bade og kose seg – og huske på å følge de generelle rådene om avstand og hygiene tilpasset situasjonen man er i.

– Folk kan trygt bade i sommer, selv om det fortsatt er fokus på covid-19. Det er ingen indikasjoner på at viruset smitter gjennom ferskvann eller saltvann, har Line Ødegård Angeloff, seniorrådgiver ved seksjon for smitte mat, vann og dyr hos Folkehelseinstituttet, tidligere uttalt til Dinside

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer