Advarer om feil bruk av gassapparater og aggregater

Fører hvert år til alvorlige forgiftninger og dødsfall.

FORGIFTNINGSFARE: Bruk av apparater drevet av for eksempel gass, kan i verste fall føre til dødfall ved feil bruk, advarer Giftinformasjonen. Foto: NTB Scanpix
FORGIFTNINGSFARE: Bruk av apparater drevet av for eksempel gass, kan i verste fall føre til dødfall ved feil bruk, advarer Giftinformasjonen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Skal du campe i en aller annen form i sommer, gjelder det å være føre var:

Ifølge Giftinformasjonen skjer det årlig både alvorlige forgiftninger og dødsfall grunnet kullosforgiftning.

Og det er alt fra dieselaggregater til gassprimuser som er med på å forårsake dette.

Kulloseksponert på campingtur

- Det store risikomomentet er at folk tar inn gassapparater og aggregater i lukkede rom, noe som har ført til både dødsfall og alvorlige forgiftninger, forteller Mari Tosterud i Giftinformasjonen til Dinside.

Hun legger til at de får 50-100 henvendelser per år etter kulloseksponeringer som ikke er reletart til det vi tenker på som branner, men at dette ikke dekker alle som legges inn på sykehus, eller dør av kullosforgiftning.

Oslo universitetssykehus og Giftinformasjonen skriver i en pressemelding at det er bruk av utstyr som bruker organisk materiale som drivstoff som kan forårsake kullosforgiftning - apparater man gjerne bruker i hytter, båter, campingvogner og telt.

Aggregater og apparater som drives av diesel, bensin, eller gass som for eksempel propan, kan skape kullos, på samme måte som vanlig grillkull.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer