Advarer om feil bruk av gassapparater og aggregater

Fører hvert år til alvorlige forgiftninger og dødsfall.

FORGIFTNINGSFARE: Bruk av apparater drevet av for eksempel gass, kan i verste fall føre til dødfall ved feil bruk, advarer Giftinformasjonen. Foto: NTB Scanpix
FORGIFTNINGSFARE: Bruk av apparater drevet av for eksempel gass, kan i verste fall føre til dødfall ved feil bruk, advarer Giftinformasjonen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Skal du campe i en aller annen form i sommer, gjelder det å være føre var:

Ifølge Giftinformasjonen skjer det årlig både alvorlige forgiftninger og dødsfall grunnet kullosforgiftning.

Og det er alt fra dieselaggregater til gassprimuser som er med på å forårsake dette.

Kulloseksponert på campingtur

- Det store risikomomentet er at folk tar inn gassapparater og aggregater i lukkede rom, noe som har ført til både dødsfall og alvorlige forgiftninger, forteller Mari Tosterud i Giftinformasjonen til Dinside.

Hun legger til at de får 50-100 henvendelser per år etter kulloseksponeringer som ikke er reletart til det vi tenker på som branner, men at dette ikke dekker alle som legges inn på sykehus, eller dør av kullosforgiftning.

Oslo universitetssykehus og Giftinformasjonen skriver i en pressemelding at det er bruk av utstyr som bruker organisk materiale som drivstoff som kan forårsake kullosforgiftning - apparater man gjerne bruker i hytter, båter, campingvogner og telt.

Aggregater og apparater som drives av diesel, bensin, eller gass som for eksempel propan, kan skape kullos, på samme måte som vanlig grillkull.

Her skjer forgiftningen

Når folk blir kullosforgiftet, skjer dette gjerne fordi de oppholder seg i et lite, lukket rom, samtidig som de bruker et aggregat, en primus eller lignende.

Skal man bruke slike apparater innendørs, må man sørge for god utlufting og å huske å skru av apparatet før man sovner.

Oslo universitetssykehus og Giftinformasjonen forteller at de årlig ser alvorlige skader og dødsfall hvor det viser seg at årsaken til ulykken er indre kvelning på grunn av kullosforgiftning og oksygenmangel.

«Felles for dødsfallene er uaktsom feilbruk av aggregater og gassdrevne apparater i dårlig ventilerte rom eller avlukker, inkludert russebusser, og til og med innendørs grilling og bruk av primus», skriver de i pressemeldingen, og legger til at de jevnlig ser tilfeller der engangsgriller er brukt for grilling eller som oppvarmingskilde i hytter og telt. Enhver bruk av griller innendørs og i telt og avlukker fraråder ekspertene på det sterkeste.

Slik er symptomene

Dersom disse apparatene begynner å produsere kullos, som skjer ved forbrenning av organisk brensel med for liten oksygentilførsel, vil du ifølge Mari Tosterud i Giftinformasjon kunne føle deg slapp og svimmel.

De skriver videre i pressemeldingen at snikende symptomer, som lett kan forveksles med hverdagslig trøtthet og hodepine, gjør at mange ikke vil innse alvoret i en begynnende kullosforgiftning før man glir over i en hjelpeløs bevisstløshet.

Dersom man skulle oppleve at noen blir kullosforgiftet, består førstehjelpen i umiddelbart å sørge for å få den forgiftede bort fra kulloskilden og til frisk luft, la dem unngå anstrengelser og sørge for hvile. Hvis nødvendig må man ty til kunstig åndedrett, og den forgiftede må snarest mulig behandles med oksygen og tas hånd om av lege/sykehus. Gravide bør alltid ta kontakt med lege etter mulig kullosforgiftning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer