Papirsugerør:

Advarer om skadelige stoffer

Giftstoffene PFAS ble funnet i 18 av 20 sugerør laget av papir og bambus.

GIFTSTOFFER: Belgiske forskere har undersøkt sugerør laget av ulike materialer. Papir- og bambussugerørene kommer verst ut. Foto: NTB
GIFTSTOFFER: Belgiske forskere har undersøkt sugerør laget av ulike materialer. Papir- og bambussugerørene kommer verst ut. Foto: NTB Vis mer
Publisert

En ny, omfattende studie fra Belgia slår fast at papirsugerør kan inneholde giftige kjemikalier som kan utgjøre en risiko for mennesker, dyreliv og miljøet, skriver Sky News.

Studien er publisert i det fagfellevurderte tidsskriftet Taylor & Francis Online.

Forskerne har undersøkt sugerør laget av både papir og bambus, og i de fleste av sugerørene ble det funnet PFAS, en gruppe giftstoffer som inneholder fluor.

PFAS kan potensielt vært skadelig for helsa.

Funnet i 18 av 20 sugerør

I juli 2021 innførte Norge - etter et direktiv i EU - forbud mot plastsugerør her til lands.

Da gjorde papirsugerørene sitt inntog for fullt, til manges store forargelse.

Den nye studien undersøkte sugerør laget av en rekke ulike materialer, fra både gatekjøkkenrestauranter og butikker.

SMAK AV SOMMER: Å bruke sugerør til å fjerne stilken, er bare ett av flere, kule jordbær-tips! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

18 av 20 sugerør laget av papir inneholdt PFAS. Konsentrasjonen av PFAS var lavere i sugerørene laget av plast og glass.

Forskerne undersøkte også sugerør laget av metall. Det ble ikke gjort funn av PFAS i noen av disse.

Kan lagres i kroppen

Forskerne understreker at konsentrasjonen av PFAS som ble funnet i sugerørene var lav.

Det - kombinert med at de fleste ikke bruker papirsugerør veldig ofte - gjør at papirsugerørene utgjør en begrenset risiko for menneskers helse, ifølge forskerne.

De advarer likevel om at kjemikaliene kan samle seg i kroppen over flere år.

KAKERLAKKENE KRAVLET: Om du ser en slik kravlende i boligen din bør du ta grep snarest, men ikke prøv å bekjempe dem selv! Video: Glen Hovdal Vis mer

Thimo Groffen ved universitetet i Antwerpen har stått i bresjen for studien. Han sier at forskergruppen ønsket å finne ut om de kunne påvise PFAS i sugerør solgt i Belgia, etter at det ble oppdaget i USA.

- Sugerør laget av plantebasert materiale, som papir eller bambus, blir ofte markedsført som mer bærekraftig og miljøvennlig enn plastsugerør. Men funnene av PFAS viser at det ikke nødvendigvis er sant, uttaler Groffen til Sky News.

Han oppfordrer forbrukere til å bruke metallsugerør, eller å droppe sugerør helt.

Kobles til kreft

PFAS blir ofte brukt i klær, sminke, kjeler og stekepanner, fordi stoffene gjør produktene motstandsdyktige mot vann, varme og flekker.

Men stoffene er omdiskutert på grunn av de potensielt skadelige virkningene.

I februar ble det kjent at Norge, Nederland, Sverige, Tyskland og Danmark hadde utarbeidet et felles forslag om å forby alle per- og polyfluorerte stoffer.

Om du oppdager stadig flere edderkopper i hjemmet ditt, bør du ta det som et varseltegn. Video: Embla Hjort-Larsen / NTB / Storyblocks / Mycoteam. Vis mer

PFAS har blitt koblet til en rekke helseproblemer, som økt kolesterol, leverskader, nyrekreft, testikkelkreft og lavere fødselsvekt.

Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, sa til Dagbladet i mars at PFAS kan øke risikoen for sykdom.

- Spesielt for nyre-, blære- og testikkelkreft, og muligens for prostatakreft. I tillegg påvirker de lever, nerver, kolesterolnivå og kan være hormonforstyrrende. Vi er glade for at norske myndigheter går i front for å få til et forbud mot fluorstoffer i hele EU.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer