Lurer til seg bankinfo

Advarer om telefon fra falskt politi

En kvinne var i helga i ferd med å tape over en halv million kroner fra bankkontoen sin. Rask beskjed sørget for å begrense det til «bare» 35 000 kroner.

SVINDEL: Politiet melder at flere nordmenn har blitt oppringt fra telefonnummer som ser ut som politiet, uten å være det. Slik avslører du svindelen. Illustrasjonsfoto: Øystein B. Fossum
SVINDEL: Politiet melder at flere nordmenn har blitt oppringt fra telefonnummer som ser ut som politiet, uten å være det. Slik avslører du svindelen. Illustrasjonsfoto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tida har flere nordmenn blitt oppringt fra telefonnummer som ser ut som politiet, og blitt bedt om å gi fra seg bank-informasjon. Det melder Troms politidistrikt i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

– Sist fredag fikk en kvinne i 70-årene i Midt-Troms en telefon som så ut til å komme fra politiets nummer 02800. Personen som ringte presenterte seg som politibetjent og sa at kvinnen var forsøkt svindlet. Mannen ba om kontonummer, personnummer og bank-id for å stoppe svindelen, sier seksjonsleder John-Kåre Granheim i politidistriktet i meldingen.

Gjelder hele landet

Videre heter det at slike svindelforsøk registreres over hele landet.

Men ikke glem at BankID er din egen personlige nøkkel til dine penger. Og koden fra kodebrikken og passordet må du ikke gi til noen andre.

Hvis det ringer og vedkommende spør om engangskoden og passord er dette en svindler. Banken eller politiet vil aldri be deg om BankID, koder eller passord.

– Kvinnen fra Midt-Troms ble lurt til å gi fra seg sensitiv informasjon, og hun var i ferd med å bli frastjålet 5-600 000 kroner i løpet av helga. Takket være rask beskjed til politiet og til banken lyktes man å fryse det meste av pengene, og slik det ser ut nå kan tapet bli redusert til rundt 35 000 kroner, sier Granheim.

Har du blitt utsatt for svindel?

Om du selv har blitt utsatt for slik svindel er det viktig at du anmelder forholdet til politiet så raskt som mulig. En god start på etterforskningen kan bety mye for saken din, ifølge politiet.

– Vi anbefaler i tillegg å kontakte banken og forsikringsselskapet. Har overføringen av penger nettopp skjedd? Ring banken umiddelbart og forsøk å stanse overføringen, oppfordrer Granheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer