Huseiernes landsforbund

Advarer: - Svært giftig

Huseiernes landsforbund advarer mot flere plastprodukter.

PASS PÅ: Dusjforheng er et plastprodukt som kan inneholde høye konsentrasjoner av klorparafiner. Foto: Berit Keilen / NTB
PASS PÅ: Dusjforheng er et plastprodukt som kan inneholde høye konsentrasjoner av klorparafiner. Foto: Berit Keilen / NTB Vis mer
Publisert

Norsk institutt for luftforskning har på oppdrag fra Miljødirektoratet analysert et utvalg av plastprodukter, som man kommer i direkte kontakt med i hverdagen.

- Analysen viste høye konsentrasjoner av klorparafiner i PVC-baserte produkter som dusjforheng, badekarmatter, voksduker, gulvbelegg, madrasser, tapet og dekorfolie - produkter fra kjente merkevarer vi kommer direkte i kontakt med i hverdagen, skriver Huseiernes landsforbund.

Det ble også funnet høye konsentrasjoner av flere fosfororganiske flammehemmere, spesielt i dekorfolieprodukter.

- Klorparafiner har mange nyttige egenskaper, men er dessverre også svært helse- og miljøskadelige. Enkelte klorparafiner er kreftfremkallende, mens andre kan redusere hukommelsen og læreevnen. De er svært giftige for organismer i vann. Klorparafiner er resistente mot nedbrytning og hoper seg opp i kroppen til mennesker og dyr over tid, skriver organisasjonen videre.

Vinduer produsert fra 1975 fram til 1990 kan inneholde klorparafiner, ifølge avfallsselskapet Ragn-Sells.

GIFTIG: Blander du noen av disse rengjøringsmidlene kan det få uheldige konsekvenser. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Huseierne trekker også fram et av dusjforhengene de testet, som inneholdt kortkjedete klorparafiner, SCCP, over tillat grense.

- Dette stoffet har vært forbudt å bruke i mange år. Leverandøren ble fulgt opp av Miljødirektoratets tilsynsseksjon.

Miljødirektoratet skriver at de tar med seg resultatene fra prosjektet når de skal vurdere nye stoffer å regulere. Direktoratet opplyser videre om at de vil spille inn resultatene i relevante prosesser i EU.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer