Huseiernes landsforbund

Advarer: - Svært giftig

Huseiernes landsforbund advarer mot flere plastprodukter.

PASS PÅ: Dusjforheng er et plastprodukt som kan inneholde høye konsentrasjoner av klorparafiner. Foto: Berit Keilen / NTB
PASS PÅ: Dusjforheng er et plastprodukt som kan inneholde høye konsentrasjoner av klorparafiner. Foto: Berit Keilen / NTB Vis mer
Publisert

Norsk institutt for luftforskning har på oppdrag fra Miljødirektoratet analysert et utvalg av plastprodukter, som man kommer i direkte kontakt med i hverdagen.

- Analysen viste høye konsentrasjoner av klorparafiner i PVC-baserte produkter som dusjforheng, badekarmatter, voksduker, gulvbelegg, madrasser, tapet og dekorfolie - produkter fra kjente merkevarer vi kommer direkte i kontakt med i hverdagen, skriver Huseiernes landsforbund.

Det ble også funnet høye konsentrasjoner av flere fosfororganiske flammehemmere, spesielt i dekorfolieprodukter.

- Klorparafiner har mange nyttige egenskaper, men er dessverre også svært helse- og miljøskadelige. Enkelte klorparafiner er kreftfremkallende, mens andre kan redusere hukommelsen og læreevnen. De er svært giftige for organismer i vann. Klorparafiner er resistente mot nedbrytning og hoper seg opp i kroppen til mennesker og dyr over tid, skriver organisasjonen videre.

Vinduer produsert fra 1975 fram til 1990 kan inneholde klorparafiner, ifølge avfallsselskapet Ragn-Sells.

Huseierne trekker også fram et av dusjforhengene de testet, som inneholdt kortkjedete klorparafiner, SCCP, over tillat grense.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer