Advarer: - Tenk deg om

- Er du i nærheten av et hyttefelt bør man vente med å slokke tørsten.

SJEKKLISTE: Som hytteeier er det er flere ting du bør passe på for å unngå å bli en del av forsikrings-skadestatistikken. Vis mer
Publisert

Det er nok mange som har planer om å ta seg en tur på fjellet eller hytta i vinter. Da er det viktig å ta en ekstra sjekk før man eventuelt slukker tørsten i en vannkilde ute i naturen.

På sine nettsider informerer Mattilsynet om at vannet ikke alltid er så rent som det kan se ut som.

- I nærheten av hytteområder og beitemarker kan tarmbakterier fra mennesker og dyr i nærheten ha forurenset vannet, skriver Mattilsynet.

Ifølge forvaltningsorganet er de vanligste forurensningskildene for drikkevann ute i naturen er avføring fra dyr (beitedyr og viltlevende), fugler og mennesker.

- Du bør derfor tenke deg litt om og se deg rundt før du fyller koppen på turen din. Er du langt fra folk og fe kan du normalt trygt drikke vannet. Er du i nærheten av et hyttefelt bør du vente litt med å slokke tørsten. Tilsig fra for eksempel utedoer i området kan gjøre at vannet i nærheten er forurenset med tarmbakterier.

Man bør også være ekstra oppmerksom i perioder med kraftig regn eller flom.

- Det er da større risiko for at avløpssystem lekker. Regnvannet kan også føre med seg avføring fra beitedyr ned i elver og bekker som da får høye konsentrasjoner av bakterier. Det beste stedet du da kan hente vann er ved utløpet av en innsjø eller et tjern. Undersøkelser har vist at vannets vei gjennom innsjøen gjør at bakteriemengden reduseres.

Mattilsynet informerer også om at vannforsyningen til hytter i Norge fra mange forskjellige kilder, og oppfordrer derfor om man har egen vannforsyning til å sørge for godt drikkevann.