Solkrem:

Advarer: - Uheldig

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) fraråder å spraye kosmetiske produkter, som solkrem, rett i ansiktet.

SMØR, IKKE SPRAY: Solkrem på sprayboks har blitt vanligere de siste åra, men ifølge NAAF bør man ikke spraye den rett i ansiktet. Foto: triocean / Shutterstock / NTB
SMØR, IKKE SPRAY: Solkrem på sprayboks har blitt vanligere de siste åra, men ifølge NAAF bør man ikke spraye den rett i ansiktet. Foto: triocean / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere solkremprodusenter har de siste åra kommet med produkter for solbeskyttelse som tilsynelatende kan sprayes rett på fjeset.

Ved hjelp av gass, spres solkremen som en slags tåke med bitte små dråper (aerosoler) ut i lufta. På engelsk kalles det ofte «face mist».

Therapeutic Goods Administration (TGA) i Australia, som tilsvarer Legemiddelverket her i Norge, gikk mandag ut og advarte mot et spesielt produkt fra det australske merket Bondi Sands: «Fragrance Free Face Mist SPF50+».

Solkremen fås også kjøpt på det norske markedet.

- Uheldig

Årsaken til at de advarer, er at det ikke framkommer tydelig nok at produktet ikke skal sprayes direkte i ansiktet. Ifølge TGA gjelder dette rådet for alle aerosol-solkremer i Australia.

ADVARER: Australske myndigheter advarer mot å spraye denne solkremen rett i ansiktet. Foto: Bondi Sands / TGA
ADVARER: Australske myndigheter advarer mot å spraye denne solkremen rett i ansiktet. Foto: Bondi Sands / TGA Vis mer

- Hvis du sprayer solkremen direkte på ansiktet, kan dette føre til at man inhalerer produktet, hvorpå det kan oppstå lokal irritasjon i nese, munn og svelg, samt føre til hosting og nysing, skriver de.

TGA råder forbrukere til å spraye produktet i hendene før man påfører det i ansiktet.

I en e-post til Dagbladet, svarer en talsperson fra Bondi Sands følgende:

«Som et ledende solpleiemerke er vi forpliktet til å sikre at du kan gå inn i sola med selvtillit og være best mulig beskyttet - et oppdrag vi alltid har vært stolte over. Derfor har vi nå forbedret retningslinjene våre for bruk av aerosol-solkrem, basert på tilbakemeldinger fra forbrukere og oppdaterte retningslinjer. Vårt mål er å gjøre rådene for god solbeskyttelse tydeligere og enklere å følge».

De har også utformet en ny bruksanvisning for solkremen.

Kent Hart, fagsjef for biologi og kjemi i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), bekrefter at man bør unngå å påføre slike sprayprodukter rett i fjeset.

- Det er uheldig, for i hodet har vi slimhinnene i øyne, nese, luftveier, munnen og svelg som enkelt kan komme i kontakt med stoffene i solkremen når de sprayes på. Ikke alle klarer å holde øynene igjen og holde pusten godt nok til at de ikke får dette inn i kroppen, forklarer han.

- Ingen garanti

Hart påpeker at innholdet i blant annet solkrem er beregnet for utvortes bruk, og at det er en risiko for at det i kontakt med slimhinnene kan oppstå reaksjoner som irritasjon eller svie.

- Ingredienser i produktet er lagd for å fungere utenpå hel og uskadet hud. Slike aerosoler kan også nå dypere ned i lungene våre, om spraytåka er fin nok, sier Hart.

Han legger til at EUs kosmetikkregelverk krever at produsentene skal ha gjennomført en egen sikkerhetsvurdering for sekundær eksponering, ikke-tilsiktet innånding av spray.

- Men det er likevel ingen garanti for at produktene er trygge eller behagelige å bruke om man får mye av innholdsstoffene inn på slimhinnene og luftveiene, sier Hart.

Kan få følger på lang sikt

Det mange heller ikke tenker på, er at de små, små partiklene også kan være i lufta lenge etter at man har sprayet.

- De mest finfordelte aerosolene kan holde seg svevende en god stund, og da risikerer man likevel å puste dem inn i løpet av tida etter påføring, spesielt om man bruker produktet innendørs, forklarer han.

Ifølge fagsjefen i NAAF bør man være forsiktig med alt av produkter som avgir spraytåke og aerosoler - også de som er beregnet for ansikt.

- De kan være lokalirriterende, men også ha andre helsepåvirkninger på lang sikt. Bortsett fra ting som tannkrem og munnskyllevann, er kosmetikk hovedsakelig ment for bruk på menneskekroppens overflate, som det heter i kosmetikkregelverket, sier han.

NAAF råder, i likhet med australske TGA, forbrukere til å spraye produktet i rene hender før man smører det i ansiktet.

Å smøre seg selv på ryggen når man er alene er ikke nødvendigvis så enkelt, men heldigvis finnes løsninger på dette. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer