Skadedyr i planter

Advarer: - Veldig ekkelt

Annika Middel (19) fikk seg en ubehagelig opplevelse da hun sjekket en av plantene sine. Nå vil hun advare andre.

SKADEDYR: Annika Middel fikk skadedyr med på kjøpet da hun kjøpte planter hos Plantasjen. Nå advarer hun andre. Foto: Privat
SKADEDYR: Annika Middel fikk skadedyr med på kjøpet da hun kjøpte planter hos Plantasjen. Nå advarer hun andre. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For knappe tre uker siden fant Annika Middel skadedyr på plantene sine. Først fant hun spinnmidd, ei uke seinere trips. Hun fortet seg å behandle plantene, og krysset fingrene.

- Jeg håper ingen andre planter er smittet, forteller hun til DinSide.

Annika mistenker at skadedyrene kommer fra blomsterbutikken.

- De har mest sannsynlig skylden, sier hun videre.

Bladene på den nye planten virket syke og visne. Med en nærmere titt så hun insekter som kravlet rundt. Trips på den ene, og spinnmidd på den andre. De to verste. I planteverden gir disse ordene frysninger.

- Veldig ekkelt!

Vanskelig å redde

Blomsterdekoratør Elin Johansen (42) sier plantene kan reddes, men at det kan bli vanskelig.

Spinnmidd er veldig vanskelig å behandle, da det sprer seg veldig fort. Er man uheldig og får spinnmidd kan man for eksempel bruke salmiakk eller rødsprit i vann, og vaske bladene. Men her er det viktig at man ikke overdriver, sier hun til DinSide.

Hun legger til at et blandeforhold på én til ti er mer enn nok.

- Det første og viktigste man gjør er å sette plantene som er smittet, i karantene. Har man først fått spinnmidd på én plante, blir andre planter smittet nesten like fort. Få planten vekk fra alt som står rundt. Det tar ikke lang tid før en liten hybel er infisert.

Trips er også vanskelig å bli kvitt. De legger egg i jorda, og smitter lett til andre planter. Trips kommer ofte når det er varmt og tørt. Derfor kan man også sette planten kjølig. Trips krever behandling over lengre tid, så det er lurt å bytte jord.

NEDTUR: Her ser vi spinnmidd på plantestilken. Foto: Privat
NEDTUR: Her ser vi spinnmidd på plantestilken. Foto: Privat Vis mer

Mener butikken har skylden

Middel mener at butikken har skylden for dyrene, og anbefaler å varsle de så fort som mulig.

- Jeg ville tatt en blank plastpose rundt planten, gått tilbake og klaget. Det er veldig viktig at man gir tilbakemelding til butikken. Dette er informasjon de trenger.

Johansen forklarer at dyr som kommer fra butikk, ofte kommer fra leverandørene butikken kjøper varene fra. Hvis det først er dyr i én plante, er det mest sannsynlig flere der det kommer fra.

Daglig leder ved Plantasjen Moum i Trondheim, Tove Lyngvær sier dette er beklagelig, men at det er et gjentakende problem. De setter pris på tilbakemeldingen fra Annika.

- Det kan skyldes tørt inneklima. Da får dyrene lov til å utvikle seg. Noen ganger ligger de latent i planten eller jorda, og de kan også komme gjennom luften. Dyr finnes dessverre i alle ledd, og årsaken er at vi ikke får lov til å bruke kjemiske midler.

Mange midler er tatt ut av salg og er tatt ut av produksjonsleddet. Lyngvær sier det har blitt en krevende sak å holde det fritt for skadedyr uten nødvendige midler.

- Uansett hvilke dyr det er, blir man nesten nødt til å leve med det. Den beste metoden i dag er forebygging og bekjempelse ved hjelp av nyttedyr.

Advarer andre

Middel er bestemt på at dyrene kom fra butikken, men utelukker ikke at skadene kunne vært unngått, hadde hun sjekket bedre. Nå advarer hun andre.

- Alltid sjekk en ny plante du har kjøpt i butikken, og alltid separer en ny plante fra resten.

Hun bruker det hun har til å behandle skadedyrene. Nå er hun mye mer påpasselig når hun kjøper planter fra butikk, og håper hennes erfaring kan være en oppvekker for andre.

- Inntil videre er plantene fortsatt i behandling. Jeg har en svært liten hybel, og har ikke mye utstyr. Nå har jeg bare såpevann tilgjengelig. Dette er utrolig surt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer