Halvfabrikata

Advarer: - Verdens dyreste melis

Line Bråten fikk sjokk da hun skjønte hva som faktisk var i Toro-posen med «ostekrem».

POSEKREM: I motsetning til posesuppe må du tilsette flere ingredienser i Toros ostekrem. Her må du tilsette både smør og kremost. Foto: Elisabeth Dalseg
POSEKREM: I motsetning til posesuppe må du tilsette flere ingredienser i Toros ostekrem. Her må du tilsette både smør og kremost. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Posesuppe, posevafler, posekake. Det koster litt å gjøre bakejobben enklere, men da burde det også være enklere. Småbarnsmamma og tiktoker Line Bråten, ble likevel ganske sjokkert da hun leste hva Toros glasurmiks Ostekrem besto av.

- Hvis du har kjøpt denne glasurpakningen, vil jeg bare gratulere deg med å ha kjøpt verdens dyreste melis. Ingrediensene i denne er 99 prosent melis, og du betaler 152 kroner per kilo, i stedet for 33 kroner per kilo som melis koster, sier hun i en video på TikTok.

Går du på et supermarked er kiloprisen enda stivere for Toros ostekrem, over 350 kroner per kilo.

Hun viser til at i tillegg til å kjøpe pakka med osteglasur trenger du å kjøpe smør og kremost, og ingrediensene i en klassisk osteglasur er nettopp: Melis, smør og kremost.

- Jeg kjøpte posen i anledning to-årsbursdag til datteren min, og da jeg (av vane) leste ingrediensene ble jeg sjokkert over at det var melis som var innholdet og at man måtte ha både kremost og smør i tillegg. Da kunne jeg bare kjøpt melis! sier Bråten til DinSide.

- De putter melis i en pose og så later de som at dette er liksom osteglasur.

BLIR FRISK IGJEN: Slike gulrøtter frister ikke veldig å spise. Vi har et triks som kan reversere aldringen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Ikke relevant

Dag Olav Stokken, pressekontakt i Orkla, synes det er leit at Bråten ikke liker glasuren deres.

- Heldigvis faller den i smak hos mange andre. Som andre deler av Toros bakeprodukter skal den gjøre det raskere og lettere å lykkes på kjøkkenet, sier Stokken til DinSide.

- Det er ikke relevant å sammenligne med prisen på melis. Toros ostekrem inneholder andre ingredienser, som ekte vanilje, som har en kilopris på flere tusen kroner.

- Jeg ser noen kommenterer at den inneholder vanilje, men som småbarnsmamma har jeg alltid vaniljesukker i skapet, sier Bråten.

Ingredienslisten bakpå pakken oppgir ingrediensene, melis, aroma, syre (sitronsyre) og vanilje, men ikke blandingsforholdet.

Hvilken aroma som er brukt, er vanskelig å si. Vi holder en liten knapp på at det her er brukt vanilin, men det vil ikke Orkla hverken bekrefte eller avkrefte.

- Vi kaller det «kokkens lille hemmelighet», en ingrediens som er med på å skapet «et unikt produkt».

MANGES FAVORITT: Det sies at vårt naboland Sverige er opphavslandet til gulrotkaken. Den gladoransje grønnsaken har i århundrer blitt brukt som søtning i kaker og bakverk. Video: ØYSTEIN WESTLIE/CAFECAFE.NO Vis mer

Hvor mye koster ingrediensene?

Siden ikke Orkla ikke vil røpe nøyaktig blandingsforhold, må vi gjette. Dersom vi, for enkelthets skyld går ut ifra at det er cirka en prosent vanilje i ostekrem-posen, og at det er tilsvarende mengde syre og aroma, koster innholdet i posen 17,4 kroner, noe som tilsvarer en kilopris på 138 kroner - bare for innholdet.

I faktaboksen under kan du se hvordan vi har regnet dette ut.

Dette er sannsynligvis ekstremt raust. Det er mer nærliggende å tro at andel vanilje er 0,2 prosent.

Dette gir en pris på posens innhold på 7 kroner, noe som gir en kilopris på 55,55 kroner.

Brownies, vafler, pannekaker, sjokoladekake og muffins er de mest populære Toro bakeproduktene.

Til alle som tror at Bråten er skeptisk til halvfabrikata, så er det ikke det som er problemet hennes med posen. Snarere tvert imot, hun hadde jo kjøpt den.

Hun fulgte også opp dagen etter med en TikTok-video der hun trekker fram og lager Toros meksikanske gryte, som hun synes er «skikkelig god».