Advarer

- At noen velger å la være å bruke beskyttelsesbriller og således gamble med synet sitt er vanskelig å forstå.

PASS PÅ: Brannvernforeningen kommer med en klar oppfordring nå før nyttårsaften. Video: Embla Hjort-Larsen / NTB / Storyblocks. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at det i snitt har blitt rapportert 92 uønskede hendelser på nyttårsaften de siste åra.

Etter fjorårets feiring ble det registrert ti øyeskader knyttet til fyrverkeri, hvorav trekk fikk så alvorlige skader at det er forventet at de vil oppleve betydelig synsreduksjon.

Nå oppfordrer Brannvernforeningen alle til å bruke beskyttelsesbriller ved oppskyting av fyrverkeri.

- Alle utsalgsstedene har normalt slike briller sammen med fyrverkeriet. At noen velger å la være å bruke beskyttelsesbriller og således gamble med synet sitt er vanskelig å forstå, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Brannvernforeningen, i en pressemelding.

ALDERSGRENSE: Det er 12-årsgrense for bruk av de «snilleste» stjerneskuddene - og 18-årsgrense for andre. Det er også forbudt med noen typer fyrverkeri - og noen steder kan det være lokale forbud, som for eksempel forbudet mot flyvende lanterner i Oslo og flere andre steder. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

- Fyrverkerier er eksplosiver og skal behandles med omhu. Den som skyter opp fyrverkeriet bør forberede oppskytingen mens det er lyst, holde seg edru og bruke beskyttelsesbriller. Alle som ser på fyrverkerier må følge avstandsbestemmelsene for fyrverkeriet, sier Søtorp.

Han understreker også at det er 18-årsgrense for kjøp, salg og bruk av fyrverkeri.

- Kategori 1-produkter, som for eksempel små stjerneskudd, har 12-årsgrense. Spør på utsalgsstedet om det er noe du er i tvil om. Husk at alle som skal skyte opp fyrverkerier må lese og bruksanvisningen.