Kaloritelling

Aktivitetsklokker slaktes i svensk test

Svensk laboratorietest slakter kaloritellingene til populære aktivitetsarmbånd: - Du treffer bedre med en kvalifisert gjetning, uttaler ekspert.

- NEI, DETTE STEMMER IKKE: En svensk test av kaloritellingene til åtte aktivitetsarmbånd avslører at de ikke stemmer - og ekspert uttaler at du like gjerne kan foreta en kvalifisert gjetting, det er bedre. Vi har spurt produsentene hva de tenker om det elendige resultatet. Foto: Kristin Sørdal
- NEI, DETTE STEMMER IKKE: En svensk test av kaloritellingene til åtte aktivitetsarmbånd avslører at de ikke stemmer - og ekspert uttaler at du like gjerne kan foreta en kvalifisert gjetting, det er bedre. Vi har spurt produsentene hva de tenker om det elendige resultatet. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Det er svenske Testfakta som har testet åtte populære aktivitetsarmbånd. Testen er gjort delvis i samarbeid med Gymnastik och idrottshögskolan (GIH) i Göteborg og en forsker ved Karolinska institutet.

De har testet flere ting ved aktivitetsarmbåndene: Kaloriforbruk, hjertefrekvens og skritt. De har i tillegg vurdert brukervennlighet og funksjoner.

Konklusjonen er særdeles nedslående når det kommer til kaloriforbrenning: Ifølge den svenske testen er det ingen av armbåndene som greier å måle dette korrekt.

- De beste armbåndene i testen har en feilmargin på over 25 prosent i snitt og visse armbånd viser hele 50 prosents feil, skriver Testfakta.

De siterer også forsker Mikael Mattsson, ved Karolinska institutet, som har vurdert resultatene av de fysiske testene - som uttaler at dette er for mye feil og at man kommer nærmere sannheten med en kvalifisert gjetning.

Du kan lese hele testen her, hos Testfakta.se.

Den svenske testen inkluderer mange av de store merkene innenfor aktivitetsarmbånd og sportsklokker, som Polar, Garmin, Fitbit, Huawei og Samsung - i tillegg til noen billigere merker og Xiaomi, som nylig har kommet med flere spennende produkter som har fått god mottakelse på det norske markedet.

- Presise målinger er en forutsetning

Dinside har spurt noen av produsentene hva de tenker om testresultatene og kritikken til kalorimålingene, som stilles i den svenske testen. Både Fitbit, Xiaomi og Polar peker på at man er avhengige av nøyaktige målinger for at kalkuleringene skal bli mest mulig korrekte.

Dr. Raija Laukkanen, direktør for vitenskapssamarbeid hos Polar, sier i en kommentar til Dinside at hun mener Testfaktas tester er godt utført, og forklarer at Polars produkter bruker flere parametere når de beregner kaloribruk - eller energibruk.

- Polar tar med i beregningen kjønn, alder, vekt og høyde - altså BMI, og også makspuls og hvilepuls dersom dette er tilgjengelig, sier Laukkanen og forklarer videre at puls og aktivitet begge spiller inn for beregning av kaloriforbruk.

- Og jo mer presise pulsmålinger - jo mer nøyaktig kan man kalkulere kaloriforbruk, poengterer hun, og bemerker at dette er en utfordring i OHR-enheter (optical heart rate monitoring/optisk pulsmåling, red.anm.).

Hun påpeker at andre produsenter ikke nødvendigvis tar alle variablene med i beregningen, som det Polar gjør.

Det er for øvrig Polars aktivitetsklokke som kommer best ut i testen, med minst avvik til korrekte beregninger - men selv de oppnår ikke bedre score enn 2 av 5 mulige for energiforbruk.

- Det er de generelle trendene som er viktige

Fitbits Charge 3 scorer likt med Polar på kaloritellingene, og får 2 av 5 poeng. Fitbit i USA uttaler til Dinside via sitt norske PR-byrå at de ikke kan gi et fullt svar på Dinsides spørsmål om hva de tenker om testresultatene og kritikken som fremsettes om unøyaktigheten av kaloritellingene.

De understreker at de får gode tilbakemeldinger fra sine kunder, som de hevder sier at Fitbit har forandret livene deres.

- Samlet sett kommer suksessene til Fitbit-produkter fra å gjøre det mulig for folk å se deres generelle helse- og trenetrender over tid - det er disse trendene som er mest viktige for å nå sine mål, understreker Fitbit i en e-post til Dinside.

- Kaloritelling er ikke et mål med klokka

Xiaomi er i den andre enden av (den i utgangspunktet heller dårlige) skalaen, med en score på 1 for kaloritellingene. De får ekstra trekk for at armbåndet ikke greier å måle energibruk ved stillestående aktivitet.

Anders Haby, presseansvarlig hos East & West Distribution AB som er offisiell distributør av Xiaomi, understreker at de ikke kan uttale seg direkte på Xiaomis vegne, men som distributør sier han at resultatene i seg selv ikke er overraskende:

- Det er selvsagt kjedelig at dagens aktivitetsarmbånd ikke kan måle seg med profesjonell laboratorieutrustning, men det er ikke overraskende. Klokkene har kun et akselerometer og pulsmåler til å forsøke å gjette hva brukeren forbrenner, sier Haby til Dinside.

Han påpeker at bedre programvare hadde kunnet forbedre nøyaktigheten - og for dette kan man koble Mi Band 3 sammen med for eksempel Google Fit.

Han understreker også at det ikke er Xiaomis mål at Mi Band 3 skal brukes til å telle kalorier - og at det kun er en av mange funksjoner:

- Men kaloriforbrenning er ikke hovedsalgsargumentet til hvorfor man skal kjøpe Mi Band 3, den funksjonen kommer langt ned på listen, sier han, og hevder at dette er et prisvennlig produkt for dem som vil ha grunnleggende fitnessfunksjoner.

- Målgruppen for Mi Band 3 krever ikke at pulsmålingen er 100 prosent korrekt, de vil vite hvor mange steg de har tatt den dagen; Om søvnstatistikken stemmer med hvordan man kjenner seg og at klokka vibrerer om man har sittet stille for lenge.

Han peker på klokkefunksjonen, varslingspunksjoner og det at man kjapt kan stilne ringesignalene som andre grunner for at kunder kjøper akkurat denne klokka.

- Stiller man høyere krav til nøyaktigheten bør man se på pulsklokker som er mange, mange ganger dyrere. Men man skal likevel ikke forvente seg at det skal kunne måle seg med laboratorieresultater, i alle fall ikke i dag, uttaler Haby til Dinside.

Til den svenske ekspertens påstand om at en kvalifisert gjetning er bedre enn å stole på kaloritellingene til klokkene, sier Haby:

- Det kan sikkert stemme, men det er ikke alle som har den kunnskapen og tålmodigheten til å gjøre en kvalifisert gjetning. Da sier armbåndets resultat faktisk mer enn en ukvalifisert gjetning, uttaler Haby til Dinside.

Han understreker også at Xiaomi har andre pulsklokker som er beregnet for mer seriøs trening.

Disse er testet

Dinside har også testet flere av armbåndene som er med i den svenske testen, som Fitbit Charge 3 (klikk på lenken for å komme til Dinsides test av klokka), Polar A370 og Samsung Gear Fit2 Pro - de to siste har vi gjort en større gruppetest av sammen med Fitbit Alta HR, Garmin Vivosport og Huawei A2.

DISSE HAR VI TESTET: Dinside har tidligere testet disse klokkene i en samletest. Flere av disse er med i Testfaktas undersøkelse. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
DISSE HAR VI TESTET: Dinside har tidligere testet disse klokkene i en samletest. Flere av disse er med i Testfaktas undersøkelse. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

(Psst: Er du spesielt interessert i Fitbit-produktene kan vi minne om flere nyere tester på Dinside: Fitbit Versa vs. Ionic og den nyeste Charge 3.)

I tillegg til de nevnte Fitbit Charge 3, Polar A370 og Samsung Gear Fit2 Pro, er disse inkludert i den svenske testen: Huawei Band 3 Pro, Garmin Vivosmart 4, Xiaomi Mi Band 3, Goji Go aktivitetsmåler HR og Denver BFH-12.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer