Baileys- og eggelikørtabbe:

Aldri gjør dette: - Ekkel overraskelse

Har du planer om å drikke eggelikør eller Baileys i jula, bør du få med deg dette.

JULETRØBBEL: I jula er det vanlig å kose seg med noe ekstra i glasset. Dette må du passe på, ellers kan det koste deg dyrt. Foto: NTB / Shutterstock
JULETRØBBEL: I jula er det vanlig å kose seg med noe ekstra i glasset. Dette må du passe på, ellers kan det koste deg dyrt. Foto: NTB / Shutterstock Vis mer
Publisert

Jula nærmer seg med stormskritt, og i mange hjem er det tradisjon for «noko attåt» i glasset. Spesielt er det mange som koser seg med en Baileys eller eggelikør til julekakene.

- Kan skape problemer

Før du åpner flaska og skjenker i glasset, er det én ting du bør vite. Det skriver den britiske lokalavisa Birmingham Live.

- En drikk som Baileys, som inneholder fløte, kan skape problemer, advarer Alex Saunders, som er sjef for avløpssystemet i Sør-England.

Det har seg nemlig slik, at drikke som inneholder fløte, slik som Baileys og eggelikør, kan gjøre skade på avløpssystemet ditt.

- Ingen liker en ekkel overraskelse i julesesongen, og et tett rør er like ille, forklarer han.

Samle på skvettene

Ifølge Kevin Began, som er sjef for et selskap som spesialiserer seg i å åpne tette avløp og rør, kan fettet samle seg i U-røret under vasken. Dette kan forhindre annen væske fra å renne gjennom.

JULETRIKS: Det er en ingrediens du alltid bør ha i kjøkkenskuffen, det kan nemlig redde både kålrotstapper og sauser. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Så hva skal du gjøre med skvettene som ligger igjen i glasset?

Kevin anbefaler deg å samle dem opp i en boks eller i en kartong og sette dem i kjøleskapet. Når det er kaldt, kan du kaste det i søpla.

Det samme bør du gjøre med ribbefett, sauser og andre fettrester etter festmiddagene i jula. Det har DinSide tidligere skrevet om:

- Fett, enten det er fra steking av ribbe, pinnekjøtt eller andre juleretter, bør aldri havne i vasken eller toalettet. Å helle fett i avløpet kan føre til tette rør eller til og med tiltrekke seg uønskede gjester som rotter, sier André Martinsen, som er daglig leder i avløpsselskapet WasteWater, til DinSide.

Millioner av kroner

Ifølge fettvett.no koster fjerning av fett i avløpsnettet innbyggerne i Asker, Bærum og Oslo millioner av kroner. De understreker som WasteWater at fettet aldri skal kastes i vasken eller toalettet.

- Det er sannsynligvis over 120 000 rotter i avløpsnettet i Asker, Bærum og Oslo. Rotter i avløpsnettet lever utelukkende av fett- og matrester som kastes i avløpet, skriver Fettvett.

DROPP DET: Forbrukerrådet fraråder denne julegaven. Du bør heller gjøre noe helt annet med pengene. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Faktisk er det bare vann og vannbaserte produkter som kan skylles ned i vasken eller toalettet. Det forteller Jamie Woodhall, som er hygienespesialist hos Rentokil, til Birmingham Live.

- Det kan føre til tette rør, som er dyrt å reparere, og vasken kan renne over. Du risikerer også smitte, ettersom fettet kan inneholde sykdomsframkallende bakterier, advarer han.

Han sier at de fremste årsakene til tette rør, både i private hjem og hos bedrifter, er produkter som inneholder ulike typer fett og oljer, mat som sveller - slik som ris og pasta, mel eller kaffegrut - og maling.