Coxor

- «Alle» bør ha den

Nå er den nye og potensielt livreddende medisinen snart tilgjengelig i alle apoteker.

NY MEDISIN: Dette legemiddelet skal være på hyllene i de fleste norske apoteker fra 15. februar 2023. Foto: Celina Stamper
NY MEDISIN: Dette legemiddelet skal være på hyllene i de fleste norske apoteker fra 15. februar 2023. Foto: Celina Stamper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka kom Coxor til Norge, et reseptfritt legemiddel som inneholder virkestoffet acetylsalisylsyre.

Dette legemiddelet virker på blodcellene og hindrer at de levrer seg, og dermed forhindrer dannelsen av blodpropp.

Skal gis umiddelbart

Dan Atar, hjerteprofessor og overlege på OUS Ullevål og tidligere medisinsk-faglig rådgiver for Asamedic, forteller om det nye legemiddelet som nå kan fås ved norske apotek.

- Det er etablert at ASA (acetylsalicylsyre) skal gis umiddelbart ved hjerteinfarkt. Inntil nå har det vært lite fokus på dette da ambulansene selv medbringer ASA til en pasient der det er mistanke om infarkt, forteller han.

Første gang

Han forteller til DinSide at det for første gang i acetylsalisylsyrens over 100 år gamle historie har blitt funnet en måte å kunne gi det i flytende form.

- Prinsippet er at pasienten selv eller pårørende har Coxor på seg, og at det svelges av pasienten i påvente av ambulanse. På denne måten greier man å få ASA-stoffet i seg enda raskere. I tillegg er det kjappere opptak inn i blodbanen når man har flytende medisin framfor en pille.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer