Alt om de beste solbrillene

Izipizi, Persol eller Gucci? Polariserte eller ikke? Hvilke solbriller som er best, avhenger av bruken.

HVILKE SOLBRILLER SKAL DU KJØPE? - Mange bruker solbriller som egentlig ikke passer ansiktene deres, ifølge ekspertene. Men hvilke er best? Og hva skal du velge? Foto: Shutterstock/NTB scanpix
HVILKE SOLBRILLER SKAL DU KJØPE? - Mange bruker solbriller som egentlig ikke passer ansiktene deres, ifølge ekspertene. Men hvilke er best? Og hva skal du velge? Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Solkrem er viktig for å beskytte seg mot de skadelige UV-strålene fra sola - men det er også solbriller. Ved siden av huden, er øyet det organet som er mest utsatt for sol-påførte skader.

Men hva skal du set etter, når du skal ut å kjøpe solbriller? Og har de gamle solbrillene dine, egentlig kanskje «gått ut på dato»?

Her er sju ting du bør vite om solbriller:

#1: Kan man bruke samme solbrille til alt, uansett hva man skal?

- Nei, forskjellige solbriller har forskjellige egenskaper, sier Hans Torvald Haugo, generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund, til Dinside.

- En bybrille er annerledes enn bre-brille, for eksempel. Forskjellige briller har forskjellige egenskaper. Så skal du ut av byen og opp til fjellet, hvor det er mye hvit snø som kan reflektere mye sollys, er det mye UV-stråling som krever mer beskyttelse enn i Oslo sentrum, fortsetter han.

Det er også forskjeller i hvordan brillene er utformet; Mens en kafébrille gjerne er mer rett i fronten, er sportsbriller mer buet, for å beskytte mer mot solstråler som kommer inn fra siden.

- Men en god allround solbrille er nok sportsbrillen, som dekker godt på sidene. Den er mer anvendelig til ganske mange ting, sammenliknet med andre solbriller, sier Haugo.

#2: Hvordan finner man ut hvilke solbriller som er gode til hva?

Det første du må gjøre, er å vite hva du skal bruke solbrillen til. Skal du løpe, sykle eller kjøre båt? Eller kanskje bare loffe rundt i byen på en elektrisk sparkesykkel og stoppe for en kaffe på Karl Johan?

- Briller som skal brukes til sport eller andre aktiviteter som innebærer mye bevegelse må tilfredsstille litt andre krav enn en «kafébrille». På kafé sitter brillene godt på, selv under de heftigste kaffeslurkene, sier optikerne Trine Johnsen og Arne Aasrud hos Specsavers.

HVILKE BRILLER PASSER TIL HVA? - På kafé sitter brillene godt på, selv under de heftigste kaffeslurkene, sier brilleekspertene - og understreker at briller som skal brukes til aktivitet stiller andre krav. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
HVILKE BRILLER PASSER TIL HVA? - På kafé sitter brillene godt på, selv under de heftigste kaffeslurkene, sier brilleekspertene - og understreker at briller som skal brukes til aktivitet stiller andre krav. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

- Det er fint at cafébrillen eller bybrillen gir god beskyttelse mot UV-stråler, samt gir en riktig framstilling av omgivelsene gjennom gode glass. Briller som brukes til skiturer eller sport må være lette, sitte godt, slippe inn mist mulig forstyrrende lys på siden av brillen og gjerne ha en farge som gir god kontrast, er polarisert eller har en farge på glassene som er spesielt tilpasset aktiviteten de skal brukes til, sier de videre.

Haugo i Optikerforbundet oppfordrer også til å prøve brillene, før du kjøper:

- Et smart tips er å sette på seg brillen og se hvordan du føler jeg du ser gjennom brillen, sier han.

#3: Hvilken farge bør brilleglassene ha?

Du får brilleglass i mange ulike farger og valører; gule, rosa, brune, grønne. Men hva er egentlig forskjellen, og hvilke glass bør du velge?

Hva er egentlig forskjellen mellom polariserte glass og de som ikke er det? Og er det andre typer ulikheter i solbriller som er viktig å huske, ved kjøp?

- Generelt kan man si at jo lysere omgivelsene er jo mørkere bør glassene være. Men det er svært individuelt hva som er «mørkt nok», sier Johnsen og Aasrud.

- Grå og grågrønne glass gir en naturlig og god fargegjengivelse. Brune, oransje eller gule glass gir en god kontrast fordi de fjerner deler av det blå spekteret. Det betyr at det blir enklere å skille ut detaljer, sier de, og bemerker at det for eksempel er viktig med briller som gir god kontrast når man kjører bil i varierende lysforhold eller når man er på fjellet med «flatt lys».

Haugo bemerker at det er viktig å være oppmerksom på at dersom du kjøper briller med veldig markerte farger i glasset så vil det endre lyset som treffer øyet på en voldsom måte.

- Du vil oppleve at virkeligheten ser annerledes ut. Solbriller med veldig markerte farger endrer verden du ser, sier han.

- Skal du på ski når det er overskyet og lite sol, trenger du oransje glass. Men skal du på tur ved stranda om våren, kan det være fint med brunt i glasset, da det framhever grønt. Men husk at jo mer markert fargen er, jo mer markerte er endringen i forhold til det du ser, understreker Haugo.

Og rosa glass? Når kan det funke?

- Rosa eller blå glass gir en ganske spesiell fargegjengivelse. De egner seg ikke like godt i direkte solskinn, og er ikke å anbefale til fjells eller ved sjøen. Men om poenget er å understreke en stil eller et antrekk, blir dette en annen diskusjon, sier Johnsen og Aasrud.

Om ulike glass:

  • Nøytrale, fargeløse glass: Brukes gjerne om kvelden og på dager man ikke trenger solbriller, men likevel vil beskytte øynene.
  • Gule glass: Gir mer kontrast enn nøytrale glass fordi de reduserer mengden blått lys. De er perfekte for snøvær, flatt lys og andre lignende forhold.
  • Grå glass: Relativt mørke og nøytrale glass gjengir farger godt. Derfor er grå glass bra når du vil se det samme som du gjør uten solbriller og bare vil ha beskyttelse mot sterkt lys, for eksempel når du kjører bil.
  • Speilglass (iridium): Fjerner reflekser og gir ca. 10% mørkere glass, noe som gjør det mer behagelig å se ute i skarpt sollys. Både bronze og grå glass kan fås med speil/iridium.

(Kilde: Krogh Optikk)

#4: Hva er egentlig polariserte solbriller?

I solbrillehylla i butikken kan du se forskjellige merkinger på brilleglassene, og et av dem er polariserte. Men hva er egentlig polariserte glass - og hva er forskjellen på et par solbriller med polariserte glass og et par som ikke har polariserte glass?

- Solbriller med polariserende glass gir bedre synskomfort utendørs fordi de eliminerer skarpt gjenskinn fra blanke overflater som vann, vei og dashbord, sier Johnsen og Aasrud.

Det gjør altså at su slipper å anstrenge øynene like mye for å eliminere dette gjenskinnet - som du altså må dersom du bruker briller som ikke har polariserte glass.

Playfinity kaller seg «spillkonsollen for utelek», og gir deg digitalt ballspill med sensorer og oppkobling til mobilen. Se hvordan det er å leke med en smartball, og hør hva vi selv synes! Vis mer

- Polariserte glass stenger ute mye av lyset som har feil retning, så du ikke blir blendet, sier Haugo videre.

Han påpeker imidlertid at man kan oppleve at man ikke ser like godt dersom man ser på eller gjennom andre glass som også har polariserte filter, som for eksempel glasset på mobiltelefoner eller bilruta.

- Da kan du oppleve at det er flekker i bilruta, hvor du ikke ser like godt. Fordelen med polariserte glass er at de stenger ute lys som går i forskjellige retninger, men ulempen er dersom du er på steder hvor det er noe som polariserer lyset før de treffer solbrillene; det kan oppleves som ubehagelig, sier Haugo til Dinside.

#5: Kan solbriller «gå ut på dato»?

Solkrem har en holdbarhetsdato fra da du åpnet pakken, men varighet utover det vil avhenge av hvordan du oppbevarer den. Men hva med solbriller? Kan de også «gå ut på dato» som andre ting i plast, eksempelvis sykkelhjelmer, som forringes om de oppbevares i sol og varme?

- Nei, solbriller går ikke ut på dato. Brillens UV-filter holder seg, men hvordan man bruker brillen kan være med og forringe kvaliteten, sier Hans Torvald Haugo, generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund, til Dinside.

Han forklarer at dersom solbrillene blir slitt og ripete, og kanskje ikke sitter så godt som før, vil det forringe kvaliteten både optisk og bruksmessig: Solbriller som ikke sitter som de skal, slipper inn mer lys - og det er noe du ikke ønsker når du bruker solbriller.

- Du bør derfor ta godt vare på solbrillene, for at de skal opprettholde egenskapene sine, oppfordrer han.

Haugo understreker at briller ikke skal oppbevares for varmt, fordi dette kan gjøre at plasten i brillene endrer form, eller også at det blir krakkellering i glasslagene i brilleglassene.

- Så å ha solbrillene liggende i dashbordet på bilen, skal du ikke gjøre, heller ikke med vanlige briller, uttaler Haugo.

#6: Se etter CE-merking - men pass deg for «fake» merking

- CE merking betyr at solbrillen oppfyller minimumskrav for beskyttelse mot skadelig UV stråler. Vi anbefaler å bruke solbriller som er CE-merket, sier Johnsen og Aasrud.

Haugo understreker at alle solbriller som skal selges i Norge eller EU, skal være CE-merket.

- Men vi vet at det blir solgt mange briller med falsk CE-merking, sier Haugo til Dinside.

Han forteller at man skal være oppmerksom på hvordan CE-merket er utformet: Ligger C og E for nært inntil hverandre og ikke har den riktige krummingen på C-en og E-en, er ikke dette et CE-merke.

- Et CE-merke der C og E ligger for nært inntil hverandre, står for Chinese Export. Det likner, og er veldig lett å ta feil, sier han.

Han påpeker også at det er viktig å være klar over at et CE-merke ikke er et kvalitetsmerke på selve brillen, men at det handler om at produsenten oppfyller produksjonsstandardene:

- CE-merkingen er en godkjenning som produsenten har fått for å holde målene og standarden de skal, når de produserer. Det er ikke en kvalitetssjekk av produktet - men det er selve produsenten som blir sjekket, forteller han.

#7: Passer brillene deg?

Uansett hvilke briller du skal ha eller hvor du kjøper dem, anbefaler Haugo alltid å prøve brillene - og spørre forhandleren om informasjon om brillen.

- Man bør se på teknisk kvalitet på selve innfatningen; om de sitter godt. De bør ikke klemme, og sitte godt på nesa og bak ørene - og slik at du ikke får sår bak ørene, sier han.

Videre sier han det er viktig at brillene sitter ganske tett inn mot ansikt og øyenbryn, og inn mot kinnene - men ikke sånn at brillene løftes opp når du smiler, understreker han.

Haugo bemerker at det er ganske mange som faktisk går med solbriller som faktisk ikke passer:

- Når jeg har gått på Karl Johan, har jeg sett at svært mange med solbriller har briller som egentlig ikke passer de ansiktene de sitter på, hevder han.

- Mote og trender er så viktige, at vi aksepterer at vi ikke passer dem - bare for at vi skal være kule. Men det er kjipt at mange bruker mye penger på å kjøpe en merkevare som ikke passer, sier Haugo til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer