Anbefaler å arrangere julebord

Så lenge smittevernet er i behold, kan det være ekstra gode grunner til at jobben arrangerer julebord i år.

FRARÅDER FYLL: Helse- og omsorgsminister Bent Høie fraråder å gjennomføre tradisjonelle med fyll og fanteri. Reporter: Frode Andresen. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En undersøkelse gjennomført blant NHOs medlemsbedrifter viser at svært mange bedrifter har planer om å droppe julebord for sine ansatte i år.

Det er derimot ikke nødvendig, verken ifølge Helsedirektoratet, organisasjonen Lederne eller NHO selv.

Derimot er det noen svært gode grunner til å holde julebord i år - men på en litt annen måte enn andre år.

- Har ingenting imot julebord

Vi har spurt Helsedirektoratet om det er grunner til at arbeidsplasser bør unngå julebord av smittevernhensyn i år. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad er ikke negativ til gjennomføring av julebord, så lenge det er enkelte ting man er påpasselig med.

- Så lenge arbeidstakerne som deltar på et julebord er friske og følger smittevernrådene, har vi ingenting imot at personer som til daglig jobber sammen går ut og bruker tilbudet i serveringsbransjen før jul, sier Nakstad til Dinside.

Også forbundsleder Audun Ingvartsen i Lederne har tro på at det blir noe av julebord på norske arbeidsplasser i år – men på en litt annen måte enn andre år.

- Dette er ikke året for rotbløyte og juleklemmer, påpeker Ingvartsen overfor Dinside.

JULEBORD: Mindre grupper som passer på smittevernet kan fint møtes på julebord, ifølge Helsedirektoratet. Foto: Shutterstock/NTB
JULEBORD: Mindre grupper som passer på smittevernet kan fint møtes på julebord, ifølge Helsedirektoratet. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

Bra for bransjen og arbeidstakerne

NHOs direktør for Arbeidsliv, Nina Melsom, trekker frem to grunner til at julebord faktisk bør arrangeres - i mindre grupper og med fokus på smittevernreglene:

- Vi vil anbefale våre medlemsbedrifter å arrangere jule-treff eller -sammenkomst både fordi det kan være viktig for de ansatte å møtes fysisk etter en periode hvor mange har sittet lenge på hjemmekontor og fordi det er viktig for en hardt rammet restaurant- og reiselivsnæring, sier Melsom til Dinside.

Begge disse årsakene er Ingvartsen i Lederne enig i. Han har tro på at god dialog mellom restaurantbransjen, lokale myndigheter og arbeidsgiverne kan gi rom for julebord på en alternativ måte i år.

- Dialog med bransjen kan gjøre at årets julebord kan gjennomføres, og sikre at de får nødvendige inntekter samtidig som arbeidstakerne får et positivt avbrekk fra en annerledes hverdag, sier Ingvartsen, og understreker viktigheten av å bidra til å få samfunnet i gang, og arbeidstakerne til å ta vare på seg selv og hverandre.

Ingvartsen viser til at mange har vært på hjemmekontor siden mars, noe som for enkelte kan prege hverdagen, ikke minst nå som den mørke tida av året starter for fullt.

- Ser vi for oss å være mer eller indre isolert i vinter kan det gi andre typer sykeutfordringer fremover, ved siden av corona. Vi må ha respekt for at vi er sosiale dyr, sier Ingvartsen.

Geografiske forskjeller?

Også hvor i landet du bor og jobber kan påvirke årets julebordsesong, og Nakstad i Helsedirektoratet mener det er grunner til å være ekstra påpasselig i Oslo-området - selv om det at deltagerne er friske, er det aller viktigste - og at ingen velger å gå på julebord med symptomer fordi de har veldig lyst til å delta, påpeker han.

Nina Melsom i NHO mener også at bedriftseierne må ta hensyn til smittevernreglene i sin region eller by, men understreker at det er mulig å samles i mindre grupper hvor det er lettere å sikre avstand.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, har tidligere i høst uttalt at han ikke vil oppfordre bedrifter i Oslo til å gjennomføre julebord.

I Lederne er de skeptiske til et forbud generelt, og tror at det å avblåse hele julebordsesongen kan få motsatt effekt.

Samtidig påpeker han at Lederne har veldig respekt for myndighetens oppfordring om å fortsette dugnaden.

Dette bør man passe på - og unngå

- Med en god plan i bunn må det likevel være rom for ulike julearrangementer, tror Ingvartsen, som oppfordrer bransjen til å tilby alternative måter å arrangere julebord på i år, samtidig som vi arbeidstakere tar ansvar for å følge smittevernreglene.

Nina Melsom i NHO viser til NHO Reiselivs veiledere for smittevern, og de har nå også lansert to julebordveiledere – en for serveringsbedrifter og en for bedriftens julebordkomité – som skal gjøre det trygt for bedrifter å arrangere en julemiddag eller lunsj for sine ansatte.

– Med enkle grep som å ikke sitte for mange ved samme bord, plassere de som jobber sammen til vanlig på samme bord og tenke over alkoholtilgjengeligheten, kan bedrifter gjennomføre en hyggelig og trygg julelunsj eller middag for sine ansatte, sier direktør Kristin Krohn Devold i en pressemelding, skriver NTB.

Ingvartsen påpeker dessuten at de av oss som ønsker å ha en sosial tilstelning før jul også må ta ansvar, og ta med oss tiltakene inn i julebordsesongen.

Hva er greit og hva bør du unngå?

Her er svar fra assisterende helsedirektør Espen Nakstads i Helsedirektoratet på spørsmål om det praktiske rundt årets julebordsesong.

- Dersom man skal gjennomføre julebord – bør dette skje i mindre grupper/per avdeling?

- Smittevernreglene må følges, både mht. antall deltagere og avstand mellom dem på minst en meter, sier Nakstad.

- Hvor mange bør/kan maks være samlet?

- I Oslo og mange nabokommuner er det akkurat nå en begrensning på 50 deltagere innendørs, i resten av landet er det 200. Alle må holde minst en meter avstand med mindre de tilhører samme husstand, forklarer han.

- Hvor er det best at julebord gjennomføres for best smittevernhensyn?

- Store lokaler med god plass mellom deltagerne og god ventilasjon gir lavest smitterisiko. Det kan med andre ord være lurt å splitte opp i seksjons- eller avdelingsvise julebord hvis man er veldig mange ansatte, sier Nakstad.

- Bør alkoholserveringen begrenses dersom arbeidsplasser velger å gjennomføre julebord i år?

- Det viktigste er at alle passer på å følge smittevernreglene, også etter inntak av alkohol. Og at mat og alkohol serveres ved bordene slik det er regulert i covid-19-forskriften, påpeker han.

- Er det andre ting arbeidsplasser bør være ekstra obs på ved gjennomføring av julebord?

- Å dra på nachspiel etter julebordet er kanskje ingen god ide i år, dersom man ikke er helt sikker på at man kan opprettholde smittevernreglene, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer