Anklages for bløff

Selger vaniljesaus uten vanilje. - Villedende, mener svensk matinspektør.

Svenske Oatly er mest kjent for sin havremelk, men selger også en rekke andre havrebaserte matlagingsprodukter. Foto: Jakub Porzycki / NurPhoto / Shutterstock / NTB
Svenske Oatly er mest kjent for sin havremelk, men selger også en rekke andre havrebaserte matlagingsprodukter. Foto: Jakub Porzycki / NurPhoto / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vaniljesaus skal inneholde vaniljestang, sier Caroline Elmstedt i det svenske Miljødirektoratet til Sydsvenskan.

Oatly selger et havrebasert produkt de kaller vaniljesaus.

«Vår versjon er (ikke overraskende) laget av havre, og er helt vegetabilsk», står det i beskrivelsen på selskapets nettsider.

Måtte endre beskrivelse

Tidligere har Miljöförvaltningen i Sverige påpekt at produktet mangler ekte vanilje fra vaniljestang.

Ifølge svenske Aftonbladet førte dette til at Oatly endret teksten på emballasjen til «plantebasert dessertsaus med vaniljesmak», mens det på ingredienslisten ble endret til «vaniljesmak».

VANILJEAROMA: Ifølge innholdsfortegnelsen inneholder vaniljesausen til Oatly noe som kalles vaniljearoma. Foto: Oatly
VANILJEAROMA: Ifølge innholdsfortegnelsen inneholder vaniljesausen til Oatly noe som kalles vaniljearoma. Foto: Oatly Vis mer

Miljöförvaltningen i Sverige mener imidlertid at også navnet må endres - altså at havredrikk-produsenten ikke får kalle det for vaniljesaus.

- Vi mener at navnet er villedende, sier Caroline Elmstedt til Sydsvenskan.

Til DinSide sier pressekontakt Olga Langenskiöld i Oatly dette:

- Vi har mottatt rapporten og diskuterer nå den beste veien framover, sier hun.

DinSide har vært i kontakt med Mattilsynet som ikke hadde anledning til å kommentere saken.

Vaniljeis i søkelyset

I 2016 skrev DinSide om liknende tematikk. Norske isprodusenter får nemlig lov å kalle is uten vanilje for vaniljeis, til tross for at det er i strid med flere norske forskrifter.

- Vi har konkludert med at produkter med vanillin, som vaniljesukker, er innarbeidede begreper som har blitt brukt i alle år. Derfor har vi ikke villet slå ned på det, sa en talsperson for Mattilsynet til DinSide i 2016.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer