Antibakterielle klær virker ikke

To av tre antibakterielle klesprodukter hadde ingen effekt etter ti vask.

ANTIBAKTERIELLE KLÆR FUNKER DÅRLIG: Etter ti vask har to av tre testede produkter ingen antibakteriell effekt igjen, ifølge en fersk, svensk undersøkelse. Foto: SHUTTERSTOCK/ALEPH STUDIO/NTB SCANPIX
ANTIBAKTERIELLE KLÆR FUNKER DÅRLIG: Etter ti vask har to av tre testede produkter ingen antibakteriell effekt igjen, ifølge en fersk, svensk undersøkelse. Foto: SHUTTERSTOCK/ALEPH STUDIO/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svenske Kemikalieinspektionen, et offentlig kontor som jobber for å minske risikoen for at mennesker og miljø skades av kjemikalier, har nå testet effekten av antibakterielle klær. Og resultatet er nedslående.

De har funnet at etter ti vask har to av tre testede produkter ingen antibakteriell effekt igjen.- Vår studie viser at antibakteriell behandling av tekstiler i mange tilfeller er virkningsløs. Det blir nærmest flaks dersom man skulle komme til å kjøpe et plagg som har funksjonaliteten i behold etter noen runder med vask, sier Ulrike Frank, forsker på Kemikalieinspektionen, i en pressemelding.

LES OGSÅ: Antibakterielle kjøkken-fjøler funker ikke

To av tre har INGEN effekt

Klær som er antibakterielt behandlet, markedsføres ofte med argumenter som at det forhindrer dårlig lukt - og iblant påstås det at disse plaggene skal ha hygieniske fordeler.

Kemikalieinspektionen i Sverige har tidligere testet hvordan innholdet av antibakterielle midler i sportsklær bevares i klærne etter vask - og testene viste den gang at i gjennomsnitt 60 prosent av stoffene ble vasket ut etter ti vask.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer