Antibakterielle klær virker ikke

To av tre antibakterielle klesprodukter hadde ingen effekt etter ti vask.

ANTIBAKTERIELLE KLÆR FUNKER DÅRLIG: Etter ti vask har to av tre testede produkter ingen antibakteriell effekt igjen, ifølge en fersk, svensk undersøkelse. Foto: SHUTTERSTOCK/ALEPH STUDIO/NTB SCANPIX
ANTIBAKTERIELLE KLÆR FUNKER DÅRLIG: Etter ti vask har to av tre testede produkter ingen antibakteriell effekt igjen, ifølge en fersk, svensk undersøkelse. Foto: SHUTTERSTOCK/ALEPH STUDIO/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svenske Kemikalieinspektionen, et offentlig kontor som jobber for å minske risikoen for at mennesker og miljø skades av kjemikalier, har nå testet effekten av antibakterielle klær. Og resultatet er nedslående.

De har funnet at etter ti vask har to av tre testede produkter ingen antibakteriell effekt igjen.

- Vår studie viser at antibakteriell behandling av tekstiler i mange tilfeller er virkningsløs. Det blir nærmest flaks dersom man skulle komme til å kjøpe et plagg som har funksjonaliteten i behold etter noen runder med vask, sier Ulrike Frank, forsker på Kemikalieinspektionen, i en pressemelding.

LES OGSÅ: Antibakterielle kjøkken-fjøler funker ikke

NEI, DET VIRKER SOM OFTEST IKKE: Antibakterielle løfter som dette, holder ofte ikke det de lover. Foto: SHUTTERSTOCK/ALEPH STUDIO/NTB SCANPIX/KRISTIN SØRDAL
NEI, DET VIRKER SOM OFTEST IKKE: Antibakterielle løfter som dette, holder ofte ikke det de lover. Foto: SHUTTERSTOCK/ALEPH STUDIO/NTB SCANPIX/KRISTIN SØRDAL Vis mer


To av tre har INGEN effekt

Klær som er antibakterielt behandlet, markedsføres ofte med argumenter som at det forhindrer dårlig lukt - og iblant påstås det at disse plaggene skal ha hygieniske fordeler.

Kemikalieinspektionen i Sverige har tidligere testet hvordan innholdet av antibakterielle midler i sportsklær bevares i klærne etter vask - og testene viste den gang at i gjennomsnitt 60 prosent av stoffene ble vasket ut etter ti vask.

Nå har de testet om utvaskingen av de antibakterielle stoffene også fører til at klærne mister sin antibakterielle effekt.

Svaret er i stor grad ja, for bare hør på dette:

 • Av 25 produkter som markedsføres som luktfrie eller antibakterielle, mangler 28 prosent bakteriedrepende effekt allerede fra begynnelsen.
 • 40 prosent hadde en viss bakteriell virkning ved innkjøp, men mistet all effekt etter ti vask, og
 • kun 32 prosent av produktene hadde antibakteriell effekt igjen etter ti vask.
LES OGSÅ: Vi har testet billig mot dyrt ullundertøy

- En fordel at det ikke virker!

Ifølge Håkon Lindahl, rådgiver i Framtiden i våre hender, finnes det en god del antibakterielle klær på det norske markedet. Da de i september og oktober i år gjorde en undersøkelse av sportstøy, fant de at omtrent halvparten av klesmerkene brukte en eller annen form for antibakteriell behandling.

Det er ikke uproblematisk å bruke antibakterielle klær. Dette fordi antibakterielle stoffer kan være miljøskadelige og fordi de kan bidra til resistens.

Ingun Grimstad Klepp, forsker i Statens institutt for forbruksforskning (Sifo). Foto: NILS BJÅLAND / VG / NTB SCANPIX
Ingun Grimstad Klepp, forsker i Statens institutt for forbruksforskning (Sifo). Foto: NILS BJÅLAND / VG / NTB SCANPIX Vis mer


- Antibakterielle klær er ikke noe positivt, men noe som er farlig både for helse og miljø. Å bruke antibakterielle produkter for å løse et lite problem som lukt er i seg selv svært dumt. Det bør brukes der det MÅ brukes, for eksempel til sårbehandling, sier Ingun Grimstad Klepp i Statens institutt for forbruksforskning (Sifo) til Dinside.

Hun kommenterer at det således egentlig er en fordel at disse antibakterielle klærne ikke virker, og at det kun «virker» i reklamen.

Antibakterielle klær skal merkes

Det er krav til særskilt merking av antibakterielle tekstiler. Det er EUs biocidforordning som regulerer bruken både av selvstendige biocider og av varer som inneholder biocider, såkalte behandlede produkter - som klær tilsatt sølv eller antibakterielle stoffer.

Biocidforskriften bestemmer hvilke antibakterielle stoffer som kan brukes i klær. Den krever også at klær som inneholder antibakterielle stoffer og som markedsføres som luktfrie eller lignende, skal merkes med følgende:
 • informasjon om at klærne inneholder biocider
 • egenskapene til biocidene
 • navnet på biocidstoffene
 • navnet på alle nanomaterialer hvis det finnes i biocidene som er brukt, etterfulgt av ordet «nano» i parentes
 • eventuelle bruksanvisninger eller forsiktighetsregler på grunn av egenskapene i biocidene som er brukt


 • Merkingen skal være på norsk, den skal stå på et klart synlig sted, være lett å lese og av passende holdbarhet.
  (Kilde: Miljødirektoratet)


  - Styr unna!

  Alle klær som er tilsatt antibakterielle virkemidler som sølv eller andre antibakterielle midler, skal være merket. Ut fra et helsemessig ståsted, anbefales du også å vurdere hvorvidt dette er noe du ønsker å ha på deg. Bruken av antibakterielle stoffer i klær og sko bekymrer også forskerne og helsemyndighetene fordi det kan begrense mulighetene for å behandle infeksjoner hvor man er avhengig av antibakterielle behandlinger som virker.

  Håkon Lindahl, rådgiver i Framtiden i våre hender. Foto: Framtiden i våre hender
  Håkon Lindahl, rådgiver i Framtiden i våre hender. Foto: Framtiden i våre hender Vis mer


  - Antibakterielt sølv, som brukes mye i klær, brukes mye til sårbehandling og lignende i helsevesenet. Hvis mange bakterier blir resistente, får vi et problem. I tillegg ser det ut til at bakterier som utvikler resistens mot antibakterielle stoffer, også kan utvikle resistens mot viktige typer antibiotika, forteller Lindahl og henviser til en svensk doktoravhandling fra Uppsala universitet som viser nettopp dette.

  - Vi anbefaler generelt å styre unna klær som markedsføres som luktfrie, antibakterielle eller lignende. I tillegg oppfordrer vi norske myndigheter til å forby bruken. Antibakterielle stoffer i klær er unødvendig, og potensielt farlig både for miljøet og folkehelsa, hevder Lindahl overfor Dinside.

  Testresultater som forventet

  Grimstad Klepp er ikke overrasket over testresultatet fra den svenske Kemikalieinspektionen.

  - Dette er som forventet. Slike behandlinger bidrar til litt mindre lukt, men ikke på nivå med ull - og det vaskes ut, sier Grimstad Klepp til Dinside.

  Hun anbefaler heller å bruke klær av ull.

  - Lukt kommer av mye og det tekstilet som lukter minst, er ull. Ull er ikke antibakterielt og vi vet ikke hvorfor det lukter så lite, men ull lukter betydelig mindre - og egner seg godt til treningstøy også, på grunn av fuktopptak. Når det gjelder syntetisk er det eneste rådet å ikke bruke skyllemidel, sier hun.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer