Coronavirus

Appen for gode gjerninger

Appen Goodify organiserer frivillig arbeid, og setter dem som trenger hjelp i kontakt med noen som kan hjelpe.

STORT OG SMÅTT: På appen Goodify er det mange som utlyser at de trenger hjelp med å handle matvarer eller andre ting. Foto: Shutterstock
STORT OG SMÅTT: På appen Goodify er det mange som utlyser at de trenger hjelp med å handle matvarer eller andre ting. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Coronaviruset har snudd livet til mange nordmenn fullstendig på hodet. Den nasjonale krisen vi alle befinner oss i har gjort hverdagen utfordrende på flere vis, og mange sliter med å få hjula til å gå rundt. Dagens app-tips kan i så fall være verdt å sjekke ut, hvis du befinner deg i denne stadig voksende gruppa.

Appen det dreier seg om, Goodify. Den er norskutviklet, og har som formål å sette mennesker som trenger en hjelpende hånd i kontakt med mennesker som vil gjøre gode gjerninger. I løpet av den relativt korte tiden siden lansering i 2018, har den rukket å få mer enn 30.000 registrerte brukere.

Bak appen står Goodify AS, et ideelt selskap som mottar støtte blant annet fra Kavlifondet og en rekke store norske selskaper.

Slik funker det

Appen opererer med det de kaller «gode gjerninger», og det fins sånn sett få begrensinger for hva som utlyses i appen. Det er dessuten enkelt å registrere seg, det eneste som kreves er en epost-adresse og et passord.

Skal du derimot begynne å hjelpe andre må du registrere mobilnummer og grunnleggende personlig informasjon.

Når du åpner appen får du valget mellom å se annonseartikler for hva folk trenger hjelp til, eller annonser om folk står klar for å hjelpe med.

Appen har to faner: «tilbyr» og «trenger». Foto: skjermdump/Goodify
Appen har to faner: «tilbyr» og «trenger».
Foto: skjermdump/Goodify Vis mer

Blant ting det utlyses at det trengs hjelp med er for eksempel:

  • «hjelp til mat og hygieneartikler»
  • «påskehjelp»
  • «i desperat behov for mathjelp»

I annonsene blir det også vist geografisk plassering, som viser hvor langt unna utlyseren befinner seg.

Blant ting folk utlyser at de kan hjelpe med er ting som:

  • «baker brød/boller/kake og leverer i nærheten»,
  • «gå tur med hunden din»
  • «trenger barnet ditt leksehjelp? Lærerstudent hjelper gjerne»

Problematisk leksehjelp

Goodify har over 30.000 registrerte brukere og totalt skal appen ha sørget for over 30.000 «gode gjerninger». Likevel er ikke appen bombesikker, hva gjelder personvern og attester.

Kripos uttalte tidligere denne uka at det kan være problematisk at det tilbys leksehjelp fra aktører som ikke har nødvendig politiattest.

Apper som Goodify stiller ikke krav til at de som utlyser at de kan hjelpe barn med leksene sine, har nødvendig politiattest.

Rune Fimreite i Politiets Nettpatrulje Vest ser det positive i appen, men er også opptatt av at de som bruker apper som Goodify har de riktige intensjonene.

Rune Fimreite, fagleder i Politiets Nettpatrulje Vest. Foto: Politiet
Rune Fimreite, fagleder i Politiets Nettpatrulje Vest. Foto: Politiet Vis mer

- Slik vi oppfatter det er tanken bak Goodify positiv. Kanskje spesielt der en kan hjelpe å handle eller annet for de som er eldre eller spesielt sårbare for å bli syke og kanskje ikke kan eller skal gå ut, fortelle Fimreite.

Politioverbetjent Fimreite forteller at det ideelle for situasjonen er å arrangere leksehjelp gjennom offisielle aktører som tilbyr leksehjelp, eller via skolen.

- Det er viktig å huske på at enkelte kanskje vil tilby tjenestene sine med hensikt om å komme i kontakt med barn eller unge. Foreldre bør i så tilfelle sørge for å knytte til seg personer en enten kjenner eller har full tillit til.

Likevel har Fimreite to råd for hvordan forholde seg til eventuell leksehjelp gjennom apper som Goodify.

- En bør forsøke å kunne følge med på hvordan det går, eller observere, og snakke med barnet om hvordan leksehjelpen og kommunikasjonen virker, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer