Tekno-ryktebørsen

Apple-lekkasje kan ha avslørt ny satsing

Her kommer en ny neve rykter og spekulasjoner om hva teknologiselskapene jobber med bak lukkede dører.

APPLE STUDIOPODS?: Siden 2018 har forskjellige kilder spredd rykter om en over-ear hodetelefonvariant fra Apple. En glipp fra Target i USA ga denne uka enda mer grobunn for spekuleringen. Foto: skjermdump/MacWorld
APPLE STUDIOPODS?: Siden 2018 har forskjellige kilder spredd rykter om en over-ear hodetelefonvariant fra Apple. En glipp fra Target i USA ga denne uka enda mer grobunn for spekuleringen. Foto: skjermdump/MacWorld Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I vår serie «Tekno-ryktebørsen» tar vi for oss noen av de store snakkisene i teknologiverden, som ikke alltid er bekreftet av produsentene. Dette er altså teknologi som bare kanskje kommer til det norske markedet.

#1: PSVR 2

Her er en av fire tegninger som hører med patentsøknaden til Sony. Foto: skjermdump
Her er en av fire tegninger som hører med patentsøknaden til Sony. Foto: skjermdump Vis mer

Enten du har latt deg fascinere av Virtual Reality-gaming eller ei, så kan det i alle fall virke som Sony liker konseptet.

Nå er nemlig patenttegninger av det som muligens er den nye kontrollen som vil følge med PSVR 2 (PlayStation Virtual Reality 2), ute på patentbiblioteket Patentscope.

PSVR kom på markedet en god stund etter at PS4 kom på markedet, faktisk hele tre år etter konsollen i seg selv.

Sånn sett er det usannsynlig at PSVR2 vil bli lansert sammen med PS5-konsollen som forventes i salg mot slutten av året.

Det er allikevel spennende, i alle fall med tanke på hvor godt vi likte den første generasjonen PSVR.

I patentsøknaden er beskrivelsen av teknologien følgende:

Kontrollenheten blir brukt på hånden til en bruker og inkluderer: et flertall sensorenheter som oppdager brukerens fingre; og en sensorstøttedel som støtter sensorenhetene. Støttedelen støtter sensordelen slik at avstanden mellom de sidestilte sensorenhetene kan bli byttet ut.

#2: Apple StudioPods

Det ryktes at Apple skal holde en pressekonferanse 31. mars for å lansere den neste generasjonen med diverse Apple-produkter.

Som vanlig er det usikkert akkurat hvilke produkter som kommer til å bli lansert, men ryktet som virker å gå igjen oftest er at en «rimelig» iPhone SE2 vil bli presentert, uavhengig av når lanseringen først finner sted.

Dette er tittelen som har satt fyr på ryktebålet om Apple sine over-ear hodetelefoner. Foto: skjermdump
Dette er tittelen som har satt fyr på ryktebålet om Apple sine over-ear hodetelefoner. Foto: skjermdump Vis mer

Skjermbilder fra det som skal ha vært en flause hos butikkjeden Target i USA har den siste uka gått sin seiersgang på nett, noe som først og fremst har gitt sterkere mistanke om at en Apple-lansering faktisk kommer til å finne sted i nær fremtid.

Kanskje mest spennende, var et produkt med tittelen «Apple Airpods (X Generation)», som plutselig i var å finne i butikkens nettkatalog - til den nette sum av 399 dollar.

Allerede i 2018 meldte nemlig Apple-analyst Ming-Chi Kuo at Apple jobbet med å produsere over-ear hodetelefoner, og at de kanskje skulle komme allerede i slutten av 2018.

Det skjedde ikke.

Likevel ville den angitte prislappen glidd rett inn med de man finner på toppmodellene av øredekkende hodetelefoner på dagens marked. AirPods pro ble lansert for et halvt år siden, og derfor blir det spekulert i at det er hodetelefonene som blir kalt StudioPods som kanskje hører sammen med spøkelsesartikkelen på Target sin nettbutikk.

Her er tegningen som følger med Apple-patentet med tittelen Headphones. Foto: skjermdump/United States Patent and Trademark Office
Her er tegningen som følger med Apple-patentet med tittelen Headphones. Foto: skjermdump/United States Patent and Trademark Office Vis mer

Utover lekkasjen fra Target har det også vært mistenkelig patentaktivitet rundt et eventuelt par øredekkende hodetelefoner fra Apple det siste året. I et patent fra 2016, som ble sist oppdatert i 2019, ser du en tegning som unektelig ligner på et par hodetelefoner - og blir beskrevet noe som dette:

Et par hodetelefoner inkluderer et justerbart hodetelefonbånd. Hodetelefonbåndet kan utover dette inkludere en bremsemekanisme anordnet mellom indre og ytre del, og en ørekoppdel.

Apple har ikke kommentert lekkasjen fra Target, og har heller ikke annonsert at StudioPods vil bli lansert i nær eller fjern fremtid.

#3: Dyson luftrensende hodetelefoner

De siste årene har aktiv støyreduksjon revolusjonert hodetelefonindustrien. Effekten, som avhengig av kvaliteten på hodetelefonene, dine gir deg følelsen av å være alene med deg og lydfilen du velger, er blitt en essensiell del av mange menneskers hverdag.

Vi har sett på et patent på en rimelig unik vri på hodetelfonkonseptet.

Bilder fra patentet til Dyson. Foto: skjermdump/IPSUM
Bilder fra patentet til Dyson.
Foto: skjermdump/IPSUM Vis mer

Hjemmeteknologiprodusenten Dyson, som for de fleste kanskje er mest kjent for støvsugere og hårfønere, ser ut til å ville produsere hodetelefoner som renser luften du puster, mens du hører på lyden du vil.

Tittelen på patentet er direkte oversatt bærbar luftrenser, og blir direkte oversatt beskrevet noe som dette:

En bærbar luftrenser som består av to høyttalerdeler, hvor den første høyttalerdelen består av en filtersammensetning, et skovlhjul for å lage en luftstrøm gjennom filtersammentetningen, en motor som driver skovlhjulet, og en luftutgang nedstrøms fra filtersammensetningen for å slippe ut filtrert luftstrøm som er filtrert gjennom høyttalersammensetningene.

Dette er ikke så lett å gjøre den formuleringen til et faktisk bilde av hvordan hodetelefonene kunne sett ut, men designeren Sarang Sheth syns konseptet høres så kult ut at han ikke klarte å la være og visualisere beskrivelsen gjennom egne skisser.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Her er en av skissene som tar utgangspunkt i beskrivelsen av patentet til Dyson. Illustrasjon: Sarang Sheth
Her er en av skissene som tar utgangspunkt i beskrivelsen av patentet til Dyson.
Illustrasjon: Sarang Sheth Vis mer

Teknologien kan være superaktuell for områder med forurenset luft, eller inneområder med dårlig ventilasjon.

Med denne teknologien vil Dyson, såvidt vi vet, være de første på markedet som kombinerer hodetelefoner med luftventilasjon.

Vifteteknologien kan dog være utfordrende for lydkvaliteten på hodetelefonene, og vi avventer en prototype for vi lovpriser lydbildet i alle fall.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer