Forkjølelse

- Arbeidsgivers ansvar

Hvor syk må du være for å bli hjemme fra jobb nå som forkjølelsessesongen er godt i gang? Vi har spurt en lege.

KOMMER MED RÅD: Lege Kaveh Rashidi forteller om en god tommelfingerregel du kan følge ved sykdom. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KOMMER MED RÅD: Lege Kaveh Rashidi forteller om en god tommelfingerregel du kan følge ved sykdom. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagene føles kortere og temperaturene har sunket - vi kan dermed trygt si at vintersesongen er godt i gang. Du har kanskje også lagt merke til at folk på arbeidsplassen din er borte oftere enn vanlig.

Men hvor går egentlig grensa for at du skal være borte fra jobb? Hvor syk må du være? Bør du bli hjemme hvis du har rennende nese og sår hals, eller må du minst ha feber?

Vi har snakket med kjendislege Kaveh Rashidi om dette.

Tablettknusing kan i verste fall få fatale følger. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Hold deg unna, hvis mulig

- Det spørs på arbeidsplassen og arbeidsoppgavene. For å bli sykemeldt så vurderes ikke sykdomsgrad, men arbeidsevne - og det handler vel så mye om jobben som det gjør om helsa til den enkelte, forteller Rashidi til DinSide.

Han forteller om en god tommelfingerregel: vi holder oss unna andre folk når vi er syke, hvis vi har muligheten til det.

- Men skulle alle med sår hals ha blitt tvunget til å være hjemme uten videre, så hadde nok ikke Norge gått rundt, poengterer legen.

Han forklarer at arbeidsplassen ofte kan tilpasse arbeidsoppgaver eller tilrettelegge for hjemmekontor, slik at en både kan jobbe og unngå å smitte kolleger.

- Har du en lett forkjølelse så burde du snakke med sjefen om hvordan du kan jobbe uten å øke smittefaren for kollegene dine, råder Rashidi.

Gjør dette hvis du tviler

Enkelte ganger er det klokkeklart at du bør bli hjemme. Spørsmålet da er hvor lenge. Hvor lenge bør du egentlig være hjemme ved forkjølelse, for å være helt sikker på at du ikke smitter andre?

- Det finnes ikke et fasitsvar på hvor lenge du skal holde deg hjemme, det må vurderes fra person til person og fra arbeidsplass til arbeidsplass, sier legen.

Flere av oss kan imidlertid oppleve denne balansegangen som vanskelig: du kjenner at du ikke er i form, men er likevel usikker på om du er dårlig nok til å bli hjemme.

- Hva skal du gjøre hvis du er i tvil på om du burde dra på jobb eller ikke?

- Ring sjefen og hør! Det er en del av arbeidsmiljøloven og arbeidsgivers ansvar å skape et helsefremmende miljø, og til å hjelpe deg med å få en god og trygg arbeidshverdag, forteller Rashidi.

Kommer med oppfordring

Legen har noen klokkeklare råd til deg som er i tvil, men velger å dra på jobb likevel.

- Hånd- og hostehygiene er ekstra viktig når man er forkjøla og ute blant folk.

Han oppfordrer til å ta vare på deg selv før forkjølelse er et faktum. Det kan du gjøre ved å for eksempel spise variert og sove nok.

- Og ikke minst: Er du blant de 1,6 millionene i landet som er i risikogruppe for alvorlig sykdom ved influensa - husk å vaksinere deg!