Årets influensavaksine beskytter mot flere virus

Influensasesongen nærmer seg, og i år får nordmenn en ny type vaksine. 1,6 millioner av oss bør beskytte seg mot sykdommen, mener Folkehelseinstituttet (FHI).

Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer
Publisert

De nye vaksinene beskytter mot fire ulike virus, mot tidligere tre, skriver fagbladet Journalen. Det øker sjansen for at vaksinen skal dekke de sirkulerende virusene.

– Dette gir også en prisøkning. Hver dose av subsidiert vaksine til risikogruppene koster cirka 75 kroner, sier overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet til tidsskriftet.

1,6 millioner i risikogruppen

Målgruppene for vaksinen er de samme som før, men i år blir særlig gravide i andre og tredje semester og andre unge i risikogruppene oppfordret til å vaksinere seg. Til sammen 1,6 millioner nordmenn er i risikogruppene.

I fjor høst og vinter ble det distribuert 858.800 doser med influensavaksine. Det var 233.000 flere doser enn året før.

Forsinket produksjon

FHI leverer vaksinene til kommunene i uke 41, en uke senere enn i fjor. Det skyldes at WHOs anbefalinger om sammensetningen av vaksinen kom seint og forsinket produksjonen.

– Det er jo en fordel å bli vaksinert nært opp til epidemien slik at immuniteten er høy. Den taper seg nokså raskt. Epidemien starter jo sjeldent før jul, forteller overlegen.

I fjor startet influensaen i uke 52 og varte til uke 13. Sykdomstoppen ble nådd i uke 7.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer