Mathygiene:

Åtte havnet på sykehus av vannmelon

Tjue personer ble smittet av salmonella i sommer, og åtte havnet på sykehus, viser tall fra Mattilsynet.

OPPSKÅRET: Hel vannmelon trives best i romtemperatur, men all oppskåret vannmelon bør oppbevares i kjøleskap. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
OPPSKÅRET: Hel vannmelon trives best i romtemperatur, men all oppskåret vannmelon bør oppbevares i kjøleskap. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tjue personer ble smittet av salmonella fra vannmeloner i sommer. Feil testing og uhygieniske forhold gjorde at åtte også havnet på sykehus, viser tall fra Mattilsynet, melder Nationen.

Det er flere årsaker til dette: Ferdig oppskårede meloner ble ikke oppbevart kjølig, og bakteriefloraen ble ikke kontrollert på korrekt måte av importørene.

Resultatet var tjue personer som ble syke, hvor av åtte havnet på sykehus. Pasientene kom fra sju ulike fylker, og var fra 1 til 87 år gamle.

Mattilsynet mener å kunne spore utbruddet tilbake til et pakkhus i Spania der melonene ble kjøpt, men også i butikkene ble det avdekket dårlige hygieniske forhold.

Vask melonen!

Pasientene ble syke av både ferdig oppskåret og hel melon som de seinere skar opp selv. Den siste gruppa kunne ha unngått det ved å ta enkle forholdsregler, nemlig å vaske melonen.

Dette gjelder for øvrig ikke bare vannmelon, men alle typer meloner og frukt med skall man skal skjære igjennom. Det kan nemlig sitte bakterier på skallet som kan komme fra forurenset vann, dårlig hygiene under transport, og igjen føre til oppkast og diaré. I verste fall salmonella, som kan gi alvorlige skader.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.