Mathygiene:

Åtte havnet på sykehus av vannmelon

Tjue personer ble smittet av salmonella i sommer, og åtte havnet på sykehus, viser tall fra Mattilsynet.

OPPSKÅRET: Hel vannmelon trives best i romtemperatur, men all oppskåret vannmelon bør oppbevares i kjøleskap. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
OPPSKÅRET: Hel vannmelon trives best i romtemperatur, men all oppskåret vannmelon bør oppbevares i kjøleskap. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tjue personer ble smittet av salmonella fra vannmeloner i sommer. Feil testing og uhygieniske forhold gjorde at åtte også havnet på sykehus, viser tall fra Mattilsynet, melder Nationen.

Det er flere årsaker til dette: Ferdig oppskårede meloner ble ikke oppbevart kjølig, og bakteriefloraen ble ikke kontrollert på korrekt måte av importørene.

Resultatet var tjue personer som ble syke, hvor av åtte havnet på sykehus. Pasientene kom fra sju ulike fylker, og var fra 1 til 87 år gamle.

Mattilsynet mener å kunne spore utbruddet tilbake til et pakkhus i Spania der melonene ble kjøpt, men også i butikkene ble det avdekket dårlige hygieniske forhold.

Vask melonen!

Pasientene ble syke av både ferdig oppskåret og hel melon som de seinere skar opp selv. Den siste gruppa kunne ha unngått det ved å ta enkle forholdsregler, nemlig å vaske melonen.

Dette gjelder for øvrig ikke bare vannmelon, men alle typer meloner og frukt med skall man skal skjære igjennom. Det kan nemlig sitte bakterier på skallet som kan komme fra forurenset vann, dårlig hygiene under transport, og igjen føre til oppkast og diaré. I verste fall salmonella, som kan gi alvorlige skader.

Solveig Langsrud, seniorforsker i Nofima har tidligere fortalt DinSide at grønnsaker og frukt dyrkes ute og kan ha både jord og skitt fra dyr, fugler og mennesker på overflaten.

- Det er derfor en god regel å skylle frukt og grønnsaker som skal spises rå og det er spesielt viktig dersom man ikke spiser dem med en gang etter kutting. Grønnsaker og frukt med skall er litt tryggere fordi man tar av skallet, men man kan overføre bakterier under skrelling eller deling. Grønnsaker og frukt som er kuttet bør inn i kjøleskapet innen et par timer.

Vanskelig lagring

Et av problemene var at ferdig oppskåret melon ikke ble oppbevart kjølig nok i butikk. Men visste du at melon er en av fruktene som kan ta skade av for kald lagring?

Har du en frukt- og grøntsone i kjøleskapet eller et kjølerom som holder litt høyere temperatur enn kjøleskap, kan dette passe fint. Meloner trives best ved fem til 10 grader, ifølge Bama, og legger du melon i kjøleskapet forkorter du levetida.

Oppskåret melon, derimot, må oppbevares i kjøleskapstemperatur. Vær klar over at dette også forkorter levetida, men da får du heller sørge for å lage noe godt og spise den opp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer