- Avgjørende

Fyrverkeriforeningen ønsker at beskyttelsesbriller blir lovpålagt.

VIL TA GREP: Fyrverkeriforeningen vil at beskyttelsesbriller blir lovpålagt. Foto: Annika Byrde / NTB
VIL TA GREP: Fyrverkeriforeningen vil at beskyttelsesbriller blir lovpålagt. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fyrverkerisalget har skutt i været de siste åra, og hvert år ender flere opp med øyeskader. Nå vil Fyrverkeriforeningen at beskyttelsesbriller blir lovpålagt.

- Vi har en nullvisjon når det kommer til person- og materielle skader. For å klare det er beskyttelsesbriller avgjørende, sier Rikard Spets i Norsk Fyrverkeriforening i en pressemelding.

Brannkonstabel Christian Hiorth fra Asker og Bærum brannvesen viser deg hvordan du trygt tenner fyrverkeri med vernebriller og tennstav! Vis mer

I fjor ble det rapportert inn ti øyeskader i forbindelse med fyrverkeri nyttårsaften. Ingen av de skadde brukte beskyttelsesbriller.

- Vi ser at antallet skader fortsetter å synke, slik det har gjort de siste åra. Likevel er vi ikke fornøyd før vi når nullvisjonen vår på antall skader, sier Spets.

Fyrverkeriforeningen vil derfor innføre et lovkrav om beskyttelsesbriller, samt den såkalte sikkerhetsfontenen.

ALDERSGRENSE: Det er 12-årsgrense for bruk av de «snilleste» stjerneskuddene - og 18-årsgrense for andre. Det er også forbudt med noen typer fyrverkeri - og noen steder kan det være lokale forbud, som for eksempel forbudet mot flyvende lanterner i Oslo og flere andre steder. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

En sikkerhetsfontene gir et tydelig varselbluss når batteriet er antent, noe som forlenger tida fra lunta antennes til effektene skytes opp i luften.

- Sikkerhetsfontene på alle effektbatterier som blir solgt i Norge, vil være et viktig tiltak som ytterligere vil redusere risikoen for alle som har glede av fyrverkeri på nyttårsaften, sier Spets.

I gjennomsnitt feirer 1,8 millioner nordmenn med eget fyrverkeri på nyttårsaften.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer