Sol og sommer

Avkrefter solkrem-myte

Er det sant at man ikke kan bli solbrent dersom det er overskyet? Og stemmer det at man ikke blir brent hvis temperaturen er lav?

MYTER: Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, har listet opp elleve viktige punkter. Foto: Shutterstock/NTB
MYTER: Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, har listet opp elleve viktige punkter. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Og får egentlig kroppen nok vitamin D dersom man smører seg med høy faktor?

DinSide har snakket med generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross. Hun svarer på elleve spørsmål, eller myter om du vil, som kommer tilbake hver sommer.

Er du en av dem som for eksempel tror at delvis skyet vær ikke gir like intense solstråler, som fra skyfri himmel?

Da bør du lese disse mytene:

Myte: En person med mørk hudtype, eller som har lett for å bli brun, får ikke hudkreft.

- Risikoen for hudkreft er lavere for personer med mørk hud enn lys hud, men også personer med naturlig brunfarge, eller som lett blir brun i sola, kan få melanom (føflekkreft), sier Stenstadvold Ross til Dagbladet.

Myte: Jeg må kjøpe ny solkrem hvis jeg har igjen fra i fjor.

Hvis solkremen fortsatt lukter godt og ser grei ut, er det bare å bruke den, oppfordrer generalsekretæren.

Myte: Du blir ikke solbrent hvis det er kaldt.

- Står sola lavt på himmelen, er strålene mindre intense. For eksempel på morgenen, på kvelden eller om vinteren. Om det er kaldt eller varmt har ikke noe å si for hvor sterke solstrålene er. De kan være like sterke selv om lufta er kald.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.