Sol og sommer

Avkrefter solkrem-myte

Er det sant at man ikke kan bli solbrent dersom det er overskyet? Og stemmer det at man ikke blir brent hvis temperaturen er lav?

MYTER: Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, har listet opp elleve viktige punkter. Foto: Shutterstock/NTB
MYTER: Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, har listet opp elleve viktige punkter. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Og får egentlig kroppen nok vitamin D dersom man smører seg med høy faktor?

DinSide har snakket med generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross. Hun svarer på elleve spørsmål, eller myter om du vil, som kommer tilbake hver sommer.

Er du en av dem som for eksempel tror at delvis skyet vær ikke gir like intense solstråler, som fra skyfri himmel?

Da bør du lese disse mytene:

Myte: En person med mørk hudtype, eller som har lett for å bli brun, får ikke hudkreft.

- Risikoen for hudkreft er lavere for personer med mørk hud enn lys hud, men også personer med naturlig brunfarge, eller som lett blir brun i sola, kan få melanom (føflekkreft), sier Stenstadvold Ross til Dagbladet.

Myte: Jeg må kjøpe ny solkrem hvis jeg har igjen fra i fjor.

Hvis solkremen fortsatt lukter godt og ser grei ut, er det bare å bruke den, oppfordrer generalsekretæren.

GENERALSEKRETÆR: Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen: Foto: Jorunn Valle Nilsen
GENERALSEKRETÆR: Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen: Foto: Jorunn Valle Nilsen Vis mer

Myte: Du blir ikke solbrent hvis det er kaldt.

- Står sola lavt på himmelen, er strålene mindre intense. For eksempel på morgenen, på kvelden eller om vinteren. Om det er kaldt eller varmt har ikke noe å si for hvor sterke solstrålene er. De kan være like sterke selv om lufta er kald.

- Vi kan ikke føle selve UV-strålene, så sjekk UV-indeks dersom du lurer, sier Stenstadvold Ross, og viser til tre ulike steder:

  • YR.no eller i YR-appen på telefonen, under menyvalget «I nærheten».
  • NILU (Norsk institutt for luftforskning). Her får du også informasjon om hvor lang tid som må til for å få dagsdosen med vitamin D.
  • Last ned appen UV index (utviklet av Kræftens bekæmpelse - Danmarks svar på Kreftforeningen).

Myte: Du blir ikke solbrent hvis det er overskyet.

- Tynne skyer, eller bare litt skyer, demper veldig lite av solstrålene. I delvis skyet vær kan til og med intensiteten på solstrålene forsterkes på grunn av spredning og refleksjon, forklarer generalsekretæren, og legger til:

- Refleksjon fra snø, lys sand og sjø gir også sterkere sol. Derfor kan du likevel bli solbrent, selv om det er delvis overskyet.

SOLKREM-MYTE: Du blir ikke brun når du bruker høy solfaktor. Dette er bare én av flere påstander om solfaktor som ikke stemmer. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Myte: Jeg må sole meg uten solkrem for å få nok vitamin D.

- Det er lite sol som skal til for at kroppen skal danne tilstrekkelig med vitamin D. Normal bruk av solkrem er vist å ikke påvirke nivået av vitamin D i betydelig grad. Solkrem stenger ikke ute all stråling, så strålene som slipper igjennom UV-filteret vil fortsatt bidra til at kroppen produserer vitamin D. Du får vitamin D selv om du bruker solkrem, konstaterer Stenstadvold Ross.

Myte: Det er lurt å ta solarium som underlag før en sydentur.

- Solarium rett før en sydentur gir en rask og overflatisk brunfarge, men den brunfargen du får i solarium tilsvarer bare omtrent en solfaktor 3, og beskytter derfor huden veldig lite mot videre soling.

- Derimot kan det gi falsk trygghet og øke risikoen for å bli solbrent, hvis solariefargen gir en feilaktig følelse av beskyttelse, sier Stenstadvold Ross til Dagbladet.

FÅ DET KJØLIG: Synes du det er veldig varmt og klamt om dagen? Da kan det være lurt å få med seg dette tipset! Video: Storyblocks / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Myte: Hudkreft er noe bare gamle får.

- Kreft er mer vanlig jo eldre man blir. De fleste som får kreft er over 50 år. Det gjelder både for den alvorlige hudkrefttypen melanom og annen hudkreft.

- Likevel er melanom den nest vanligste kreftformen blant både kvinner og menn i alderen 25-50 år.

Myte: Du må følge med på alle føflekker hele tiden.

- Det er normalt å ha mange føflekker, men det er særlig hvis plutselig én flekk forandrer seg og skiller seg ut, at du skal reagere. Hvis den vokser, forandrer farge, klør eller blør, skal du ikke nøle med å gå til legen.

Du kan ta Kreftforeningens føflekktest for å sjekke om du er kjent med hva du skal følge med på. Ta testen her.

Myte: Så lenge jeg ikke blir solbrent, får jeg ikke hudkreft.

- Dersom du blir solbrent, og får mye sol over tid, øker du risikoen. Huden «husker» dessuten solskader fra år til år. Når huden gjentatte ganger utsettes for intens sol - selv om du ikke blir solbrent - kan UV-strålene skade DNA-et i cellekjernene. De fleste slike skader reparerer kroppen selv, men skjer det mange ganger, kan det utvikle seg til kreft.

PAKKETIPS: Bagasjen din kan bli borte når du reiser på ferie, både på utreise og innreise. Derfor er det lurt at du alltid pakker disse tingene i håndbagasjen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Myte: Du blir ikke solbrent i skyggen.

- Du er mye mindre eksponert for sola hvis du er i skyggen, men vær obs på at omtrent halvparten av strålingen likevel når deg, fordi solstrålene spres og reflekteres.

- Skygger vi for sola midt på dagen en sommerdag i Sør-Norge, slik at strålene som kommer direkte fra sola blokkeres, vil fortsatt halvparten av strålingen nå fram.

Det betyr at hvis du for eksempel sitter i skyggen, under en parasoll eller under et tre, vil de spredte UV-strålene være til stede.

- Intensiteten vil avhenge av hvor stor del av himmelen parasollen eller trekronene dekker, sier Stenstadvold Ross, og legger til:

- I skyggen av et stort tre er styrken på UV-strålene gjerne mindre enn 20 prosent av det den er på en åpen plass eller med fri horisont. Husk også at UV-strålene reflekteres av sand, sjø og snø, sier generalsekretæren, og viser til undersøkelser gjort av Strålevernet (DSA).

Myte: Det er nesten ingen som tar solarium lenger.

- Ganske få voksne bruker solarium nå, men fortsatt sier en av fem unge at de har tatt solarium det siste året, påpeker Stenstadvold Ross.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer