Avslørende laboratorietest av joggesko

Laboratorietest avslører hvor god dempingen på løpeskoene faktisk er.

HVILKE JOGGESKO HAR BEST DEMPING? Demping kan være viktig for å forhindre løpeskader. Nå har svenske Testfakta fått testet åtte joggesko i laboratorium, for å finne objektive svar på hvilke joggesko som har best støtdemping og respons. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
HVILKE JOGGESKO HAR BEST DEMPING? Demping kan være viktig for å forhindre løpeskader. Nå har svenske Testfakta fått testet åtte joggesko i laboratorium, for å finne objektive svar på hvilke joggesko som har best støtdemping og respons. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det er mye å vurdere når du skal kjøpe joggesko: Har du et løpesteg som gjør at beina dine faller innover eller utover når du løper? Skal du løpe i skogen eller på asfalt? Hvordan er løpeteknikken din? Lander du på hæl, midt på foten eller på forfoten? Skal du ha sko med mye, lite eller null dropp?

Det aller viktigste er å være bevisst på hvor du skal løpe, altså hvilket underlag det er der. Og så må du prøve skoene i butikken, og gjerne på en tredemølle.

Men et kort møte i butikken gir selvsagt ingen fasit med tanke på hvordan dempingen eller responsen på skoene egentlig er.

Nå har svenske Testfakta gjort en laboratorietest av åtte ulike joggesko fra kjente og store joggeskoprodusenter.

De har testet skoenes respons og støtdemping i laboratorium. I tillegg har de latt flere erfarne løpere teste skoene og gi sin vurdering av skoenes øvrige egenskaper.

God støtdemping kan være spesielt viktig for deg som er ganske fersk som løper og som dermed kanskje ikke har den muskulaturen som trengs for å ta imot slag og støt fra underlaget - og dermed forhindre skader.

Best i test: Saucony

Laboratorietesten er utført av Institute of Sport and Movement Sciences ved Duisburg-Essens Universitet i Tyskland, på oppdrag fra Testfakta.

Modellene som er testet, er alle nøytrale damemodeller for grus og asfalt, med en makspris på 2000 svenske kroner.

Skoene som er testet er:

  • Adidas Ultraboost 20 (Dinside har testet Ultraboost 19)
  • Altra Torin 4 Plush
  • Asics Gel- Nimbus 22 (Dinside har testet Gel-Nimbus 21)
  • Brooks Ghost 12
  • Hoka One One Clifton 6
  • New Balance 1080 v10
  • Nike Air Zoom Pegasus 36
  • Saucony Triumph 17

Best i test på støtdemping er Saucony, fulgt av Hoka One One og Adidas. Og ifølge denne testen er Altra dårligst på støtdemping, med Nike på nest-sisteplass.

Totalt sett vinner Saucony Triumph 17, mens Altra Torin 4 Plush havner på sisteplass totalt.

Du kan lese hele testen og se alle resultatene hos Testfakta.se

Saucony: - Hyggelig

Øystein Jensen i Gerisale Multitrade A/S, som er norsk importør av Saucony, sier til Dinside at de synes det er svært hyggelig å se at Triumph 17 er best i test.

- Triumph 17 er en «ny» modell fra Saucony. Det nye PowerRun+ materialet i mellomsålen gir en utrolig god respons og løpsfølelse. En lett fin sko med maksimal demping, god rullefølelse og bra respons. Tilbakemeldingene fra alle markeder har vært meget bra, sier Jensen til Dinside.

Dinside har også testet sko fra Saucony, men ikke akkurat denne modellen. Vi har testet Saucony Peregrine 7 for terrengløping og Peregrine 7 Ice+ for vinterløping uten pigg. Begge fikk terningkast 5.

Altra: - Annerledes

Lars Andresen i Getvital Sports, som er norsk importør av Altra, sier til Dinside at de kun kan kommentere i forhold til Altra generelt. Han påpeker at Altra er annerledes fra andre typer løpesko.

- Altra er litt annerledes og av den grunn vil noen elske den med en gang, mens andre synes det er uvant med ekstra plass og vil ikke like det. Dempingen på denne skoen er meget bra, det er blitt en favoritt for mange, sier Andresen.

Altra skiller seg fra «vanlige» løpesko med at de er store og romslige på forfoten - slik at foten din kan tråkke uhindret ned, som den ville gjort barbeint.

Dette skiller seg veldig fra de tettere og mer omsluttede skoene, og som Dinside har kommentert i tester der vi har testet Altra, er dette en tilvenningssak. Altra-skoene har også «null dropp» - og fremmer en løpestil hvor du lander mer midt på foten.

Da vi testet Altra Lone Peak 3.0 som terrengsko i 2017, fikk den terningkast 6.

Sjekk våre joggesko-tester

Dinside tester jevnlig joggesko, både for sommer, vinter, terreng, grus og asfalt. Vi har testet noen av merkene eller modellene som er med i testen, eller forløperne til dem. Her er våre terningkast for de ulike modellene:

Terningkast 6:

Terningkast 5:

Terningkast 4:

Terningkast 3:

Terningkast 2:

Terningkast 1:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer