Populære joggevogner med tre hjul

Barnevognprodusent saksøkes: Forhjul har løsnet

Amerikanske forbrukermyndigheter saksøker barnevognprodusenten Britax fordi de nekter å iverksette tiltak etter 200 feilmeldinger og 97 registrerte skader på voksne og barn.

SAKSØKES I USA: De amerikanske produktsikkerhetsmyndighetene «Consumer Product Safety Comission» (CPSC) krever at Britax iverksetter tiltak etter 200 meldinger om feil på 17 populære modeller av joggevogner. Det er rapportert om skader på 97 voksne og barn etter at forhjulet på vognene har løsnet under bruk. Mange av disse modellene selges også i Norge, men det er ikke rapportert om liknende skader i Norge. Produsenten hevder det skyldes brukerfeil. Foto: CPSC
SAKSØKES I USA: De amerikanske produktsikkerhetsmyndighetene «Consumer Product Safety Comission» (CPSC) krever at Britax iverksetter tiltak etter 200 meldinger om feil på 17 populære modeller av joggevogner. Det er rapportert om skader på 97 voksne og barn etter at forhjulet på vognene har løsnet under bruk. Mange av disse modellene selges også i Norge, men det er ikke rapportert om liknende skader i Norge. Produsenten hevder det skyldes brukerfeil. Foto: CPSC Vis mer
Publisert

Barnevognprodusenten Britax blir saksøkt av de amerikanske produktsikkerhetsmyndighetene «Consumer Product Safety Comission» (CPSC) etter mange tilfeller der barn og voksne har kommet til skade.

Problemet er patentet for å løse ut forhjulet på Britax sine B.O.B. «joggevogner» som blant annet har ført til at hjulet har løsnet og vogna har tippet framover.

Dette er vogner som også er populære i Norge.

Forhjulet på vognene har løsnet

Problemet gjelder hele 17 modeller joggevogner fra Britax/B.O.B, og en del av disse modellene er i salg også i Norge.

Dette er de 17 modellene som ifølge CPSC er utrygge:

 • Ironman
 • Ironman Duallie
 • Revolution
 • Revolution CE
 • Revolution Flex
 • Revolution Flex Duallie
 • Revolution Pro
 • Revolution Pro Duallie
 • Revolution SE
 • Revolution SE Demo
 • Revolution SE Duallie
 • Revolution SE Duallie Plus
 • Revolution SE Plus
 • Sport Utility Stroller
 • Stroller Strides
 • Stroller Strides Duallie
 • SUS Duallie

Alle er vogner med tre hjul – og en utløsermekanisme på forhjulet som skal gjøre det lett å ta forhjulet av og på.

Men denne mekanismen har ført til situasjoner hvor hjulet rett og slett har ramlet av – og med det resultatet at barn har stupt i bakken og blitt skadd.

Utløsermekanismen har også ført til klemskader på voksne under betjening av utløserhendelen.

97 personer skadd

Ifølge de amerikanske produktsikkerhetsmyndighetene, har de hittil fått 200 meldinger om feil og registrert 97 skader på barn og voksne som følge av problemene med forhjulet og utløsermekanismen.

CPSC skriver blant annet på sine nettsider at det for barnas del er snakk om hjernerystelser, skader på hode og ansikt som har resultert i behov for sying, tannskader og blåmerker.

For voksne har det blant annet vært snakk om bruddskader, forstuinger og blåmerker.

Krever tiltak fra Britax – som har nektet

Produktsikkerhetsmyndighetene i USA har gått til sak etter at Britax har nektet å trekke tilbake eller reparere produktene som CPSC mener utgjør en stor risiko for skade.

De krever at Britax må iverksette tiltak for å unngå flere skader.

Ifølge CPSC er det en designfeil på produktet som gjør at det er mulig å bruke vogna selv om forhjulet ikke er korrekt montert.

Når utløserhendelen ikke er sikret godt nok, kan hjulet plutselig falle av under bruk.

Dette kan igjen føre til at forgaffelen stuper ned i bakken og vogna får en bråstopp og stuper framover – som utgjør en alvorlig risiko for skade på barnet i vogna og den voksne som kjører vogna.

DETTE ER PROBLEMET: Problemet er ifølge de amerikanske forbrukermyndighetene en designfeil på denne hurtigkoblingen som gjør det mulig å koble forhjulet raskt av og på. De kritiserer at det er mulig å bruke vogna selv om hjulet ikke er koblet på korrekt - som igjen gjør at hjulet kan løsne i fart og påføre barn og voksne alvorlige skader. Foto: CPSC
DETTE ER PROBLEMET: Problemet er ifølge de amerikanske forbrukermyndighetene en designfeil på denne hurtigkoblingen som gjør det mulig å koble forhjulet raskt av og på. De kritiserer at det er mulig å bruke vogna selv om hjulet ikke er koblet på korrekt - som igjen gjør at hjulet kan løsne i fart og påføre barn og voksne alvorlige skader. Foto: CPSC Vis mer

DSB: – Sjekk at alt er i orden

Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør for næringsliv, produkter og farlige stoffer i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sier til Dinside at de ikke har registrert klager på disse vognene i Norge.

– Men de småbarnsforeldrene som eventuelt har kjøpt en av de aktuelle vognene, bør gå ordentlig over vogna og sjekke at alt er i orden, råder Pedersen.

- SJEKK VOGNA: Anne Rygh Pedersen i DSB anbefaler alle som har kjøpt en slik vogn om å kontrollere vogna, spesielt hjulmekanismen. Foto: DSB
- SJEKK VOGNA: Anne Rygh Pedersen i DSB anbefaler alle som har kjøpt en slik vogn om å kontrollere vogna, spesielt hjulmekanismen. Foto: DSB Vis mer

– Og se særlig over det svake punktet som handler om forhjulet, oppfordrer hun.

– En slik rettssak i USA gir ikke oss grunnlag for å lage en sak på det produktet i Norge foreløpig, men vi vil følge utfallet av den saken herfra, sier hun videre.

Hun påpeker at det selvsagt er slik også her, som på alle produkter, at dersom en forbruker oppdager en feil så har man rettigheter ifølge kjøpsloven.

– Og så vil vi veldig gjerne ha beskjed dersom det oppdages feil på produkter, oppfordrer Pedersen.

Du kan melde inn feil på alle typer produkter her, på nettsiden til DSB.

– Trygge i bruk om man følger bruksanvisningen

Britax Römer Kindersicherheit GmbH, som er hovedprodusent og distributør av vogner fra Britax and BOB i Europa, bekrefter overfor Dinside at de aktuelle joggevognene som er solgt i USA og laget før 2015, hovedsakelig er de samme som også er solgt i Norge og Europa.

Ifølge Sabrina Michaeli, kommunikasjonssjef i Britax Römer GmbH, har de imidlertid ikke mottatt tilsvarende klager på produktene i Norge eller i Europa.

– Nei, vi har ikke mottatt klager eller rapporter fra kunder Norge om at forhjul har falt av, uttaler Michaeli til Dinside.

Selskapet hevder overfor Dinside at det ikke er feil på produktet:

– Det er ingen feil på disse produktene. De er trygge når de brukes som de skal ifølge bruksanvisningen, hevder Michaeli på vegne av Britax Römer GmbH, og fortsetter:

– Vognene oppfyller industristandarder og regler som gjelder i Europa og Norge. Hurtigkoblingen som brukes til å sikre det avtakbare forhjulet er en utbredt funksjon som har en historie som strekker seg tiår tilbake i tid; først på sykler og deretter på vogner.

På spørsmål om hva kunder kan gjøre, som eventuelt føler seg utrygge ved bruk av en av de aktuelle modellene som er klaget inn fra de amerikanske produktsikkerhetsmyndighetene, svarer Britax Römer igjen at det ikke er noe feil på produktene.

– Det er ingen feil på produktene. De er trygge i bruk dersom man følger bruksanvisningen. Det er derfor ingen grunn til å reparere eller returnere noe, svarer Michaeli på vegne av Britax Römer Kindersicherheit GmbH.

– Ta kontakt med butikken

Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, sier til Dinside at de er kjent med at denne typen joggevogn har blitt solgt i Norge, men at de ikke har hørt om noen saker der hjulet har falt av.

– Å kjøpe en barnevogn som ikke er sikker, er mareritt for foreldre. Forbrukerrådet har meklet i seks klagesaker siden 2013 som gjelder barnevogner knyttet til Britax-merket, men vi har ikke hørt om saker som gjelder hjul som faller av, sier Iversen.

– Vi oppfordrer forbrukere som kjenner igjen modellen som er blitt klagd inn for retten i USA til å ta kontakt med butikken for sikkerhets skyld. De kan sjekke om det er feil med vogna også her i Norge, sier Iversen.

Dersom det er noe feil med vogna, kan du klage til butikken. De har rett på å reparere eller tilby ny tilsvarende vare. Dersom de ikke får det til, vil du ha rett på pengene tilbake.

Får du problemer så kan Forbrukerrådet gi råd og veiledning. Ved uenighet mellom forbruker og butikk, kan Forbrukerrådet mekle slik at de kommer til enighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer