Båtferie: Bøter og utrykninger

- Båtfolk kunne blitt flinkere til å forberede seg og planlegge bedre, mener Redningsselskapet, som hadde flere oppdrag enn normalt i pinsen. Oslo-politiet bøtela båtførere for å kjøre for fort, ikke ha båtførerbevis og ikke bruke redningsvest.

TRAVELT PÅ SJØEN: Det er et aktivt båtliv om dagen - det merker også Redningsselskapet, som hadde flere utrykninger i pinsen enn normalt. Oslo-politiet var ute i Oslo-fjorden og kontrollerte et utvalg båtførere med mannskap - hvorav 1 av 4 av kontrollene resulterte i forelegg. Foto: Kristin Sørdal
TRAVELT PÅ SJØEN: Det er et aktivt båtliv om dagen - det merker også Redningsselskapet, som hadde flere utrykninger i pinsen enn normalt. Oslo-politiet var ute i Oslo-fjorden og kontrollerte et utvalg båtførere med mannskap - hvorav 1 av 4 av kontrollene resulterte i forelegg. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Interessen for båtliv har eksplodert, det viser både temperaturen i båtsalget og aktiviteten på fjorden: Var du i nærheten av Oslofjorden i løpet av pinsehelga, kunne du også se hvordan det myldret med båter på sjøen.

Men det er ikke alle som er like flinke til å følge reglene for ferdsel på sjøen.

Da Oslo-politiet kontrollerte et utvalg båtførere og mannskap 2. pinsedag, ble 1 av 4 båtførere ilagt forelegg. Det handlet om for høy fart, kjøring uten båtførerbevis og manglende bruk av redningsvest.

Politiet har tidligere uttalt at de vil prioritere tilstedeværelse på sjøen der de kan i sommer, fordi de erfarer at politipatruljer på sjøen forebygger ulykker.

- Sommer og båtliv hører sammen for mange, men innebærer også risiko. Vi er opptatt av at folk ikke kjører for fort, at de bruker redningsvest og er edru når de fører båt, sier seksjonsleder i Politidirektoratet Lars Lyckander Aune, i en pressemelding.

- Vi opplever at det har en god effekt på båtfolk at politiet er ute med båtpatrulje. Vi skal gjøre vårt for å unngå at 2020 blir en stor ulykkessommer for ferierende nordmenn, tilføyer Aune.

Også forsikringsbransjen har uttrykt bekymring for det de frykter kan bli tidenes ulykkessommer på sjøen.

Rekordsommer: - Løft blikket

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til, planlegger mer enn hver fjerde nordmann å tilbringe ferien på sjøen i år, på grunn av coronaviruset.

Også Redningsselskapet har tidligere uttalt at de tror det blir en rekordsommer på sjøen.

Dette er Redningsselskapet

Redningsselskapet er en frivillig, humanitær organisasjon med 1500 redningsmenn og -kvinner på 52 redningsskøyter langs hele kysten og på de to største innsjøene. De jobber for å forebygge drukningsulykker og for å redde liv på sjøen.

Og de kan fortelle om mer båter på sjøen og flere oppdrag enn normalt i pinsehelga.

- Fra fredag morgen til mandag kveld har vi hatt 330 oppdrag. Vi har hatt en generell oppgang på cirka 25 prosent oppgang i antallet oppdrag i mai. Fra 674 i fjor i mai, til 865 i år, forteller Frode Pedersen, informasjonssjef i Redningsselskapet, til Dinside.

Han forteller at de rykket ut til flere større hendelser i pinsehelga, blant annet en båtkollisjon i kanalen i Tønsberg; en mann som hadde falt overbord i Stavanger og et dødsfall som følge av en grunnstøting og fall over bord, ved Florø.

- Mange på sjøen krever at båtfolket løfter blikket og følger ekstra godt med denne sommeren, oppfordrer Pedersen.

- Nå er vi klare for sommer på sjøen og forventer selvsagt at mange nye ferske båtførere velger båt og norgesferie i år. Det gir oss utfordringer, men er det en ting vi har lært gjennom 130 år som havets voktere, så er det å hjelpe folk som behøver oss. Vi har 52 redningsskøyter klare 24/7, sier Pedersen videre.

- Burde forberede seg mer

Redningsselskapet har opprettet en egen kystradiotelefon 02016 hvor folk kan ringe, og de oppfordrer til heller én telefon for mye enn én for lite.

De har god tro på at sommeren skal gå bra, selv med mange ferske båtførere. Men de oppfordrer til at folk forbereder seg mer - og at de leser seg opp på lover og regler til sjøs.

- Utfordringene er at båtfolket generelt kunne blitt flinkere til å forberede seg for båtlivet. Planlegge turen bedre, gjøre bedre vedlikehold, ta service på tekniske installasjoner og så videre, sier Pedersen, og fortsetter:

- Så lenge båtfolket tar forholdsregler, søker kompetanse, avpasser farten etter forholdene, bruker vest og dødmannsknapp, leser sjøveisreglene og så videre, så bør vi være glad for at flere nordmenn bruker verdens nest lengste kystlinje.

Sjøveisreglene

«Sjøveisreglene» er det man kaller «Forskrift om forebygging av sammenstøt på sjøen» - som du kan lese hos Lovdata.

Sjøveisreglene er internasjonale regler som gjelder for alle som ferdes i båt. Et vesentlig element i Sjøveisreglene er prinsippene for styring og seilas.

Det handler om vikeregler. Her er et utdrag:

  • Du har vikeplikt for båter som kommer fra styrbord (høyre).
  • Du har vikeplikt for båter du innhenter.
  • Motorbåter har vikeplikt for seilbåter under seil.
  • Fritidsbåter har vikeplikt for nyttefartøyer. (Norsk særregel - forenklet)

(Kilde: Redningsselskapet og Sjøfartsdirektoratet)

- Kutt alkoholen

- Dette kommer til å bli en rekordsommer på sjøen. Når det er så mange båter ute, er det utrolig viktig at hver båtfører tar gode valg for å ivareta egen og andres sikkerhet. Denne helgen viser at flere trenger å gå en ekstra runde med seg selv, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonene Av-og-til, til Dinside.

Norgesferie

Fortell hvilke steder man bør besøke når man er på norgesferie!

Del din favoritt

Hun har tidligere uttalt at det er viktig å prioritere båtsikkerhet høyt i sommer, for å unngå at det blir en ulykkessommer. Og for å oppnå det, oppfordrer Eriksrud til å kutte alkoholen.

- Når du drikker, blir du en dårlig båtfører. Du tenker ikke like mye på konsekvenser, du blir impulsiv og risikovillig, og du reagerer tregere, sier Eriksrud.

I Norge har vi to ulike promillegrenser for båt. For båter under 15 meter kan du maksimalt ha en promille på 0,8. For større båter og skip er promillegrensen på 0,2.

- Alkohol forsterker farene på sjøen. Om du har drukket, øker sannsynligheten for at du tar sjansen på å kjøre litt for fort, svinge litt for krast, eller lar redningsvesten ligge uten å ta den i bruk. Og har du drukket, kan konsekvensene av den krappe svingen blir langt mer alvorlig enn om du hadde vært edru, fordi du lettere faller over bord, og holder dårligere på kroppstemperaturen enn om du hadde vært edru. Det kan få katastrofale følger, sier hun videre.

Samleside: Norgesferie

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer