Ferdes trygt i båt

Båtturens viktigste sjekkliste

Skal du ut i båt? Sørg for at du vet hva som skal til for at turen blir så trygg som mulig.

FERD TRYGT PÅ VANNET: Man vet aldri når ulykker eller uhell skjer, vær sikker på at du tar de nødvendige forholdsreglene for å ferdes trygt på havet dersom du skal bruke båt i sommer. Foto: NTB/Shutterstock.
FERD TRYGT PÅ VANNET: Man vet aldri når ulykker eller uhell skjer, vær sikker på at du tar de nødvendige forholdsreglene for å ferdes trygt på havet dersom du skal bruke båt i sommer. Foto: NTB/Shutterstock. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nyhetsbildet har de siste ukene vært preget av en altfor lang rekke drukningsulykker, og så langt i år har 45 personer druknet. Ifølge Dagbladet frykter brannvesenet at det kan bli flere drukningsulykker.

Til helgen er det igjen meldt fint vær og sol - og det er sikkert mange som har tenkt seg ut i båt. I den anledning er det viktig å vite hva som skal til - og hva du burde sjekke - for at båtturen din blir tryggest mulig.

Denne sjekklisten er inspirert av Sjøfartsdirektoratets «Sjøvettreglene»:

#1. Har du egnet flyteutstyr?

Ifølge sdir.no har Stortinget vedtatt at alle i fritidsbåter med en lengde på mindre enn åtte meter må ha på seg egnet flyteutstyr ved utendørs opphold når båten er i fart.

Dersom du har en båt på over 24 meter, er du lovpålagt å ha egnet flyteutstyr liggende tilgjengelig i båten.

Egnet flyteutstyr betyr altså enten redningsvest, flytevest, flyteplagg, oppstigningvest eller andre type plagg som gjør at du flyter i vannet.

#2. Har du sjekket at flyteutstyret funker?

Har du hatt flyteplagget liggende for lenge uten å sjekke at det faktisk funker? For å være sikker på at det skal fungere i en eventuell hendelse, råder Sjøfartsdirektoratet deg til å huske å sjekke om din og din families vest har "gått ut på dato".

Sjøfartsdirektoratet trekker fram spesielt tre ting det er viktig å holde øye med:

  1. Gasspatron: Det er viktig at du sjekker at gasspatronen er hel og uten skader. Skru den derfor av vesten og vei den slik at du kan kontrollere at den veier like mye som er oppgitt på vesten. Hvis den gjør det, kan du skru den fast på vesten igjen.
  2. Utløsertablett: Utløsertabletten må være i god stand, ikke vært utsatt for fukt, og innenfor datomerkingen. Det er viktig å sjekke at alt er i orden før noen tar vesten i bruk. Det varierer hvor ofte du må skifte tablett, men Sjødirektoratet anbefaler deg å følge instruksjonen som følger med produktet.
  3. At vesten er tett: For å sjekke at vesten er tett kan du åpne trekker og sjekke at den oppbåsbare vesten er uskadet og holder på luft i 24 timer. Det gjør du ved å åpne trekket og pumpe vesten full av luft, ved å bruke en sykkelpumpe (ikke egen pust, det gir fukt inne i vesten). Dersom vesten holder på luften i 24 timer, kan du tømme vesten fullstendig for luft igjen.
Redningsselskapet anbefaler at du sjekker om patronen som gir luft til å blåse opp vesten, er i orden. Her fra en demonstrasjon sommeren 2017. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix
Redningsselskapet anbefaler at du sjekker om patronen som gir luft til å blåse opp vesten, er i orden. Her fra en demonstrasjon sommeren 2017. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix Vis mer

Når du har gjennomført testen er det lurt å skrive ned dato for når du utførte kontrollen - slik at det blir enkelt å finne tilbake til senere.

Sjødirektoratet anbefaler deg å sjekke vanlige redningsvester og flytevester som ikke er oppblåsbare også. Du må sjekke om sømmene er intakt, og den er holdbar for din vekt, at den har skrittstropp, og at den passer i form.

#3. Har du respekt for vær og farvann?

Når du er ute i båt på sjøen, er det spesielt viktig at du respekterer vær og farvann. Ifølge sdir.no må båten bare benyttes under egnede forhold for å unngå eventuelle ulykker og uhell.

#4. Kan du Sjøveisreglene?

Sjøveisreglene er ifølge redningsselskapet.no internasjonale regler som gjelder for alle som ferdes i båt.

  • Du har vikeplikt for båter som kommer fra styrbord (høyre).
  • Du har vikeplikt for båter du innhenter.
  • Motorbåter har vikeplikt for seilbåter under seil.
  • Fritidsbåter har vikeplikt for nyttefartøyer. (Norsk særregel - forenklet)

#5. Er du uthvilt og edru?

Dersom du skal føre båt, er det viktig at du husker på at promillegrensen er på 0,8.

#6. Vær forberedt

Ting kan skje. Du må være forberedt på at det kan skje en ulykke, da må du også vite og tenke gjennom hvordan du skal opptre. Behold roen, bli ved båten, og tilkall hjelp.

#7. Vis hensyn

Du burde ha respekt for havet, og sikkerhet, miljø og trivsel er et felles ansvar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer