- Bedre å spise med hendene

Trønderen er på langt nær imponert over trebestikket, som hun er usikker på om egner seg som tennved.

MISFORNØYD: Camilla Hernes er langt fra imponert over engangsbestikket. Foto: Privat
MISFORNØYD: Camilla Hernes er langt fra imponert over engangsbestikket. Foto: Privat Vis mer
Publisert

TRONDHEIM (Dagbladet): De fleste av oss velger naturligvis å ta fram spiseskjeen når suppe eller liknende står på menyen.

Det gjorde også Camilla Hernes fra Levanger nylig, da hun skulle fylle opp lageret med engangsbestikk, slik at hun hadde til neste tur.

Skuffelsen var derimot stor da hun så trebestikket.

- Man trenger ikke briller for å se at dette produktet som skal forestille en skje ikke er egnet til formålet, sier Hernes til Dagbladet, som ikke er den eneste som er irritert på bestikket.

IRRITERT: Trebestikket har ikke akkurat imponert Hernes. Foto: Privat
IRRITERT: Trebestikket har ikke akkurat imponert Hernes. Foto: Privat Vis mer

- Tennved

Hernes har i etterkant av hendelsen lagt ut et lengre Facebook-innlegg, hvor hun retter krass kritikk mot treskjeen, som var fra Unik, og er kjøpt hos Meny.

«Det eineste det der muligens kan brukes te, e tennved te bålet! Skjønt æ tvile på om det engång fungere te det. Dæm som laga skeia, veit dæm i hele tatt ka ei skei e, eller ka den ska brukes te???», skriver trønderen i innlegget.

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

I ettertid har innlegget fått en god del reaksjoner, hvorav flere har sagt seg enig i Camillas frustrasjon.

Hun er nådeløs i sin dom over bestikket, som hun mener er totalt ubrukelig, også knivene og gaflene.

- En vits. Man kan legge til all sin godvilje samt låne litt av naboens, det hjelper ikke. Maten får man ikke i seg ved hjelp av dette lekeredskapet. Det er laget et produkt som likner på bestikk, men der stopper det.

Selv mener hun at bestikket ikke engang kan kalles en skje.

- Det er bedre å spise suppe med hendene.

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

Flere klager

Dagbladet har vært i kontakt med Meny, hvor treskjeen ble kjøpt. De henviser videre til UNIL, som står bak merkevaren Unik.

Digital Communications Manager i UNIL, Hanne K. Aa. Fjeldstad, opplyser at dette ikke er første klagen de har mottatt.

- Det er lett å forstå frustrasjonen når man skal spise suppe med flat skje! Vi har mottatt klager på skjeen tidligere og er i dialog med leverandøren om hvordan vi kan gjøre skjeen dypere, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

Hun påpeker videre at engangsbestikk i plast er ulovlig, da det ikke er nedbrytbart og fort havner på avveie i naturen. Derfor lanserte de engangsbestikk i tre for noen år siden.

- Men vårt inntrykk er at mange forbrukere synes det er ubehagelig å spise av engangsbestikk av tre. Denne høsten starter vi derfor med å se på alternativer til tre som materiale i engangsbestikket. Målet er å finne et materiale som forbruker opplever er behagelig å spise av og som er nedbrytbart hvis det skulle komme på avveie i naturen, svarer hun videre.

90 tonn plast

Dette er på langt nær første gang at erstatningsproduktet for engangsplast, som ikke har vært lov å selge siden 1. juli 2021 grunnet EU-direktiv, har skapt reaksjoner.

Tine fikk i 2021 krass kritikk fra flere for deres nye treskje, som enkelte mente var for kort og smakte tre. Tine jobbet med på det tidspunktet med en bambusskje, som skulle komme i oktober samme år.

Leder for bærekraft i Tine, Bjørn Malm, sa den gang til DinSide at byttet fra plastskje til bambusskje ville redusere plastforbruket med 90 tonn i året.

Selv mener Hernes at verken trebestikket eller papp-/papirsugerørene er egnet til å bli brukt, og synes ikke det er rart at forbrukerne blir irriterte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer