Studie:

Bedre luftkvalitet kan forhindre 50 000 dødsfall

Kutt i luftforurensingen kunne forhindret 50 000 tilfeller av tidlig død i Europa hvert år, ifølge en ny studie.

SJEKK LUFTKVALITETEN: Du kan sjekke den daglige luftkvaliteten over hele landet. Foto: Berit B. Njarga. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bedre luftkvalitet kan forhindre 50 000 dødsfall i Europa, ifølge forskere.

Forskerne har undersøkt den potensielle effekten av å redusere luftforurensingen i tråd med anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Nærmere bestemt har de vurdert fordelene ved å redusere mengden nitrogenoksid og partikler av typen PM2.5 - som er det mest finkornede svevestøvet.

Da kunne over 50 000 tidlige dødsfall vært unngått, ifølge studien som er publisert i forskningstidsskriftet Lancet Planetary Health.

Situasjonen i nesten tusen europeiske byer er undersøkt av forskerne. Flere byer i Nord-Italia og Polen har høy dødelighet som følge av nitrogenoksid og PM2.5.

Tromsø, Reykjavik og Umeå i Sverige er blant byene med lav dødelighet.

Dette er svevestøv

En rapport fra Det europeiske miljøbyrået (EEA) anslår at luftforurensning er årsaken til mer enn 430 000 for tidlige dødsfall i Europa. For norske forhold har forskerne estimert at PM2,5 og NO2 var årsaken til henholdsvis 1700 og 200 tilfeller av for tidlig død i Norge i 2012.

PM2,5 er betegnelsen på det mest finkornete svevestøvet. Vi har også PM10, som er større og mer grovkornet svevestøvpartikler.

Svevestøv er en sekkebetegnelse på ulike forbindelser som holder seg svevende i lufta. Når man snakker om dødsfall på grunn av luftforurensing, er det det finkornete svevestøvet som er den store synderen.

Transportsektoren bidrar mest til høye nivåer av grove partikler, hvor veislitasje, blant annet ved piggdekkbruk, og oppvirvling av støv fra veier bidrar vesentlig - mens det er vedfyring som er hovedkilden til de fine partiklene.

De fine partiklene er så små at de kan følge med helt ned i lungene - og kan gjøre størst skade og forårsake de fleste av de luftveisrelaterte dødsfallene.

Dette ifølge informasjon fra NILU, Det europeiske miljøbyrået og Miljøstatus.

Vedfyring gir svevestøv

Ifølge Det europeiske miljøbyrået (EEA) dør nesten en halv million mennesker som følge av luftforurensing hvert år. I Norge er dette tallet rundt 1900, og 1700 av disse dødsfallene skyldes svevestøv.

- Svevestøv, og da det mest finkornede svevestøvet, er det viktigste i forhold til for tidlige dødsfall som følge av luftforurensing, har Cristina Guerreiro, seniorforsker ved Norsk institutt for luftforskning (NILU) , tidligere uttalt til Dinside.

Ifølge tall fra Sintef og Norsk institutt for luftforskning (NILU) er vedfyring en mye større kilde til svevestøv på landsbasis, enn utslipp fra vegtrafikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer