Studie:

Bedre luftkvalitet kan forhindre 50 000 dødsfall

Kutt i luftforurensingen kunne forhindret 50 000 tilfeller av tidlig død i Europa hvert år, ifølge en ny studie.

SJEKK LUFTKVALITETEN: Du kan sjekke den daglige luftkvaliteten over hele landet. Foto: Berit B. Njarga. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bedre luftkvalitet kan forhindre 50 000 dødsfall i Europa, ifølge forskere.

Forskerne har undersøkt den potensielle effekten av å redusere luftforurensingen i tråd med anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Nærmere bestemt har de vurdert fordelene ved å redusere mengden nitrogenoksid og partikler av typen PM2.5 - som er det mest finkornede svevestøvet.

Da kunne over 50 000 tidlige dødsfall vært unngått, ifølge studien som er publisert i forskningstidsskriftet Lancet Planetary Health.

Situasjonen i nesten tusen europeiske byer er undersøkt av forskerne. Flere byer i Nord-Italia og Polen har høy dødelighet som følge av nitrogenoksid og PM2.5.

Tromsø, Reykjavik og Umeå i Sverige er blant byene med lav dødelighet.

Dette er svevestøv

En rapport fra Det europeiske miljøbyrået (EEA) anslår at luftforurensning er årsaken til mer enn 430 000 for tidlige dødsfall i Europa. For norske forhold har forskerne estimert at PM2,5 og NO2 var årsaken til henholdsvis 1700 og 200 tilfeller av for tidlig død i Norge i 2012.

PM2,5 er betegnelsen på det mest finkornete svevestøvet. Vi har også PM10, som er større og mer grovkornet svevestøvpartikler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer