Bedre utvalg av e-bøker på bibliotekene

Nå får alle bibliotek tilgang til samtlige e-bøker som er gitt ut i Norge, men du må fortsatt regne med å vente på de mest populære bøkene.

LÅN E-BØKER FRA BIBLIOTEKET: Nå blir det et mye bedre utvalg av e-bøker til utlån fra biblioteket: Alle norske bøker som er eldre enn to år og utgitt som e-bok skal bli tilgjengelig i bibliotekenes e-bokutlånstjeneste. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
LÅN E-BØKER FRA BIBLIOTEKET: Nå blir det et mye bedre utvalg av e-bøker til utlån fra biblioteket: Alle norske bøker som er eldre enn to år og utgitt som e-bok skal bli tilgjengelig i bibliotekenes e-bokutlånstjeneste. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fram til nå har tilbudet av e-bøker variert fra bibliotek til bibliotek. Alle bibliotek har hatt et visst antall e-bøker gjennom innkjøpsordningen, men utover det har det vært opp til hvert bibliotek hva de vil kjøpe inn av e-bøker.

– Til nå har lånerne hatt tilgang til et lite utvalg e-bøker hos sitt bibliotek. Nå får de tilgang til alle e-bøker som er utgitt på norsk. Det betyr at det blir en langt større bredde i e-boktilbudet ved alle landets folkebibliotek, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre til NTB.

Utlånet skjer via den samme appen – eBokBib – som i dag brukes til å låne e-bøker fra norske folkebibliotek.

Flere kan ikke låne samme bok samtidig

Nasjonalbibliotekaren sier at det er opp til hvert bibliotek å bestemme om de vil ha ett eksemplar eller kjøpe inn flere av hver e-boktittel. Ordningen er ulikt skrudd sammen for nye bøker, det vil bøker som er inntil to år gamle, og eldre bøker.

For nye bøker kjøper bibliotekene lisenser for hver e-boktittel. Det vil si at det blir begrensninger i antall utlån og at ikke flere kan låne en e-bok samtidig.

Det er en tilsvarende ordning som den som gjelder for papirbøker, og vil føre til at det kan bli køer på bestselgerne.

Dette er en ordning som er valgt for ikke å slå beina under salget av nye e-bøker.

– Hadde det vært ubegrenset gratis tilgang til e-bøker, hadde det jo ikke være noen grunn til å kjøpe den. Bibliotekets oppgave har heller aldri vært å gi folk ubegrenset tilgang til bestselgerne, sier Aslak Sira Myhre, og peker på at det heller ikke er ubegrenset tilgang til papirbøkene når de kommer ut.

– Det overfører vi til e-boka. Vi har lisensordninger de første to årene, men etter at boka er to år gammel har alle tilgang på den over alt, sier Sira Myhre.

Du kan låne bøker som er over to år gamle

Ordningen som er valgt for e-bøker som er over to år gamle, er en såkalt klikkmodell der bibliotekene betaler forlagene per utlån.

– Vi tror dette er en ordning som ikke minst vil styrke det som ikke er bestselgerne, og det har også vært noe av tanken, sier Aslak Sira Myhre.

Den nye modellen var klar for et drøyt år siden etter samtaler mellom Nasjonalbiblioteket, Forleggerforeningen og andre berørte parter. Enigheten kom etter at det en stund så ut til at bibliotekene kom til å stå uten felles avtale for innkjøp av e-bøker.

Det siste året har vært brukt til å utvikle et utlånssystem som kan håndtere den anbefalte e-bokmodellen og inkorporere det i den eksisterende e-bok-appen. Den tekniske løsningen var klar torsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer