Slår alarm:

- Befinner oss i en akutt naturkrise

Minst en femtedel av norske pollinerende insektarter er på rødlista. - Selv små grep kan hjelpe naturens superhelter, forteller Karoline Andaur i WWF.

LIV I HAGEN: Med sin nye kampanje ber WWF norske hageeiere om å sette av én (eller flere) kvadratmeter til blomster som avgir mye nektar, eller å la naturen stå urørt. Foto: Ola Jennersten/WWF Sverige
LIV I HAGEN: Med sin nye kampanje ber WWF norske hageeiere om å sette av én (eller flere) kvadratmeter til blomster som avgir mye nektar, eller å la naturen stå urørt. Foto: Ola Jennersten/WWF Sverige Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

8. april sparket WWF Verdens naturfond i gang kampanjen «Gjør Norges hager villere». Målet er å få deg og meg til å gjøre hager, balkonger og fellesområder litt villere – og mer attraktive for insekter.

- Naturen trenger mer plass, og artene trenger flere leveområder. Hver kvadratmeter teller. Vi ønsker å vise at selv om ingen kan gjøre alt, så kan alle gjøre noe, og sammen kan vi få til store ting, forklarer generalsekretær Karoline Andaur overfor Dagbladet.

- Vi har bedt det norske folk om å plante insektvennlige planter som gir masse nektar eller la naturen i hagen stå urørt. Vi har også bedt alle som gjør en innsats om å registrere antall kvadratmeter de «avgir» til naturen på WWFs nettsider, fortsetter hun.

FRODIG: Alle hager, balkonger og fellesområder fortjener å få besøk av fargerike sommerfugler og flittige villbier. Foto: Shutterstock
FRODIG: Alle hager, balkonger og fellesområder fortjener å få besøk av fargerike sommerfugler og flittige villbier. Foto: Shutterstock Vis mer

Andaur understreker alvoret i at vi befinner oss midt i en global naturkrise.

- Den rammer ikke bare ikoniske dyr som elefanter og tigre, og kjente økosystemer som Amazonas, men også helt «vanlige» arter som mange tar for gitt. Globalt står fire av ti insektarter i fare for å dø ut. Da bør alarmklokkene ringe.

- Veldig gledelig

Generalsekretæren sier til Dagbladet at hun håper den nye kampanjen vil synliggjøre hvor enkelt det kan være å utgjøre en forskjell. Samtidig skal den vise hvor viktig det er å engasjere seg i å redde nærnaturen.

Og det er ingen tvil om at den har truffet blink hos norske hageeiere: I skrivende stund er allerede litt over én million kvadratmeter av Norge blitt villere.

For å sette det i et perspektiv så tilsvarer én million kvadratmeter det samme som 140 fotballbaner, der hver bane er på 68x105 meter.

INSEKTVENNLIG: Du trenger ikke hage for å gi pollinerende insekter ei hjelpende hånd. Foto: Shutterstock
INSEKTVENNLIG: Du trenger ikke hage for å gi pollinerende insekter ei hjelpende hånd. Foto: Shutterstock Vis mer

- Det er smått utrolig, og samtidig veldig gledelig å se et så stort engasjement blant det norske folk, forteller en tydelig glad Andaur før hun fortsetter:

- Det betyr at folk ønske å bidra og gjøre det de kan for å hjelpe insekter og naturen. Det gir oss håp om at vi kan snu den negative utviklingen, hvis vi står sammen.

Norske pollinatorer rødlistet

Insekter har utallige funksjoner i naturen. De spiser dødt materiale og er snadder for andre dyr. De produserer honning og lager silke. Men en av de viktigste jobbene de gjør, er pollinering, forklarer Andaur.

- Våre insektvenner sørger for mye av maten du og jeg har på bordet. Insektene utgjør selve bærebjelken i alle økosystemer. Forsvinner de, forsvinner vi. Men selv om utviklingen er dyster, finnes det håp. Selv små grep kan hjelpe naturens superhelter.

I FARE: I Norge er hele 30 prosent av villbiene og 20 prosent av sommerfuglene truet og oppført på Rødlista. Foto: iStock
I FARE: I Norge er hele 30 prosent av villbiene og 20 prosent av sommerfuglene truet og oppført på Rødlista. Foto: iStock Vis mer

- Hvordan vil du beskrive situasjonen for pollinerende insekter her hjemme i Norge?

- Pollinerende insekter opplever nedgang både globalt og her hjemme. For eksempel er 22 prosent av norske sommerfugler rødlistet, hvorav 17 prosent er truet. Nesten 31 prosent av villbiene og humlene er på rødlista, hvorav 17 prosent er truet. Det vil si at minst en femtedel av norske pollinatorer er på rødlista.

Færre insekter på bilruta

En studie fra Tyskland fra 2017, viste at insektbestandene er redusert med hele tre fjerdedeler i løpet av siste 27 årene. Omfattende tap av insekter er også dokumentert i Puerto Rico, Storbritannia og Nord-Amerika.

POLLINATIRVENNLIG: En tommelfingerregel er å velge fargerike blomster som lukter godt. Foto: Ola Jennersten/WWF Sverige
POLLINATIRVENNLIG: En tommelfingerregel er å velge fargerike blomster som lukter godt. Foto: Ola Jennersten/WWF Sverige Vis mer

Årsakene til at det blir færre insekter er flere: Økende tap av natur, bruk av kjemikalier og mer intensivt jordbruk samt klimaendringer.

- Mange husker kanskje at i «gamle dager» - på biltur - måtte frontruta vaskes med jevne mellomrom fordi det var så mange flyvende insekter som krasjet i den. Nå er det knapt noen insekter på frontruta, og det er en skremmende utvikling, sier Andaur til Dagbladet.

Tips til hvordan hjelpe

I forbindelse med kampanjen «Gjør Norges hager villere», har WWF Verdens naturfond utarbeidet tre guider som hjelper deg å gjøre hagen din, balkongen din eller fellesområdet deres villere. Her er noen av tipsene til hvordan du kan gi våre små superhelter en hjelpende håndsrekning:

  • Klipp plenen sjeldnere og la blomstene vokse. «Ugress» som løvetann, brennesle og hvitkløver er viktige næringskilder for insekter - løvetann og hvitkløver gir nektar og pollen, mens brennesle er matfatet til sommerfugllarver.
  • Skaff deg et insekthotell. Her kan insektene legge egg og overvintre.
  • Lag en dam eller sett ut en skål med vann slik at de små superheltene får drikke.
  • Ikke bruk plantevernmidler.
HUMLEKASSE OG BIEHOTELL: Disse kan enten kjøpes ferdig, eller du kan la fantasien blomstre og bygge selv. Foto: Ola Jennersten/WWF Sverige
HUMLEKASSE OG BIEHOTELL: Disse kan enten kjøpes ferdig, eller du kan la fantasien blomstre og bygge selv. Foto: Ola Jennersten/WWF Sverige Vis mer

Med en mangfoldig plen og hage, blir den straks mer interessant for insekter og sommerfugler. Med insektene kommer fuglene, og er du heldig blir plenen plutselig et naturlig skjulested for frosker, piggsvin eller andre dyr.

Dette bør du ha i hagen din

Når det gjelder hvilke planter og blomster som er mest ideelle for bier, humler og sommerfugler, er stikkordet å gå for insektsvennlige, stedegne alternativer som gir masse nektar.

ENGASJERT: Karoline Andaur er generalsekretær i WWF Verdens naturfond Norge. Foto: Haakon Nordvik/WWF Verdens naturfond
ENGASJERT: Karoline Andaur er generalsekretær i WWF Verdens naturfond Norge. Foto: Haakon Nordvik/WWF Verdens naturfond Vis mer

- Ville planter som selje, løvetann, villbringebær, hvitkløver og rødkløver, geitrams, og røsslyng er bare noen av planteartene som gir masse nektar, forteller Andaur.

Når man planter i hagen vil man gjerne ha noen planter som har mer farge og ser mer spennende ut enn de ville vekstene.

- Det går også fint, så lenge man styrer unna fremmede arter med høyt spredningspotensiale som for eksempel lupiner, snøbær og hekkspirea.

HAGETIPS: Velg riktig redskap til lukingen, så kan det til og med bli gøy. Hageblogger Anne Havåg Holter-Hovind gir deg tipsene. Video: Endre Vellene Vis mer

Mange hageblomster og urter er gunstige for insekter, for eksempel bergmynte (oregano), rosmarin, lavendel, solhatt, solsikke, ringblomst, kornblomst, honningurt og kaprifol. Bærbusker og frukttrær er også en bra nektar- og pollenkilde til insekter.

- Angår oss alle

Det er ikke alle som har tilgang til egen hage eller for den saks skyld egen balkong. Men selv om du bor i leilighet, hybel eller liknende, er det fremdeles ting du kan gjøre for pollinerende insekter, forklarer Andaur.

- Man kjenner alltid noen enten i familien eller vennekretsen med en hage eller balkong. Man kan spre ordet og hjelpe dem med å komme i gang. Man kan også engasjere seg politisk og stemme på partier med natur- og klimavennlig politikk.

LA BLOMSTER GRO: Ikke bruk for mye tid på å rydde opp i hagen, men la heller humla suse, både i overført betydning og rent bokstavelig. Foto: Shutterstock
LA BLOMSTER GRO: Ikke bruk for mye tid på å rydde opp i hagen, men la heller humla suse, både i overført betydning og rent bokstavelig. Foto: Shutterstock Vis mer

Avslutningsvis minner Andaur om at vi befinner oss i en akutt naturkrise. For å løse den, må vi stoppe tapet av natur og få verden inn på et spor med bærekraftig forvaltning av naturressurser.

- Å bevare naturmangfoldet og avverge naturkrisa er derfor ikke en særinteresse – det er noe som angår oss alle. Det handler om vårt eget livsgrunnlag og livsgrunnlaget til alle som kommer etter oss.

- Hva vil du si til de som til nå har engasjert seg i å gjøre Norge villere?

- Norske pollinatorer vil takke alle som engasjerer seg i kampanjen. Insektene får mer mat, flere steder å bo og vil generelt få det bedre. Til gjengjeld vil de gi bedre avlinger på plommer og epler, bringebær og solbær, og gjøre uteområder, være seg hager eller balkonger, summende og levende.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer