Slår alarm:

- Befinner oss i en akutt naturkrise

Minst en femtedel av norske pollinerende insektarter er på rødlista. - Selv små grep kan hjelpe naturens superhelter, forteller Karoline Andaur i WWF.

LIV I HAGEN: Med sin nye kampanje ber WWF norske hageeiere om å sette av én (eller flere) kvadratmeter til blomster som avgir mye nektar, eller å la naturen stå urørt. Foto: Ola Jennersten/WWF Sverige
LIV I HAGEN: Med sin nye kampanje ber WWF norske hageeiere om å sette av én (eller flere) kvadratmeter til blomster som avgir mye nektar, eller å la naturen stå urørt. Foto: Ola Jennersten/WWF Sverige Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

8. april sparket WWF Verdens naturfond i gang kampanjen «Gjør Norges hager villere». Målet er å få deg og meg til å gjøre hager, balkonger og fellesområder litt villere – og mer attraktive for insekter.

- Naturen trenger mer plass, og artene trenger flere leveområder. Hver kvadratmeter teller. Vi ønsker å vise at selv om ingen kan gjøre alt, så kan alle gjøre noe, og sammen kan vi få til store ting, forklarer generalsekretær Karoline Andaur overfor Dagbladet.

- Vi har bedt det norske folk om å plante insektvennlige planter som gir masse nektar eller la naturen i hagen stå urørt. Vi har også bedt alle som gjør en innsats om å registrere antall kvadratmeter de «avgir» til naturen på WWFs nettsider, fortsetter hun.

Andaur understreker alvoret i at vi befinner oss midt i en global naturkrise.

- Den rammer ikke bare ikoniske dyr som elefanter og tigre, og kjente økosystemer som Amazonas, men også helt «vanlige» arter som mange tar for gitt. Globalt står fire av ti insektarter i fare for å dø ut. Da bør alarmklokkene ringe.

- Veldig gledelig

Generalsekretæren sier til Dagbladet at hun håper den nye kampanjen vil synliggjøre hvor enkelt det kan være å utgjøre en forskjell. Samtidig skal den vise hvor viktig det er å engasjere seg i å redde nærnaturen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.