Jordbærvideo går viralt:

- Beklager om dagen blir ødelagt

Deler bilder av hva som kan gjemme seg på jordbær. - Ikke slik i Norge, ifølge norsk ekspert.

PÅ JORDBÆRET: Videoen viser flere småkryp på frukten. - Videoen kan være laget for å skremme, ifølge norsk forsker. Foto: Skjermdump / Twitter
PÅ JORDBÆRET: Videoen viser flere småkryp på frukten. - Videoen kan være laget for å skremme, ifølge norsk forsker. Foto: Skjermdump / Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et videoklipp som har blitt delt på det sosiale mediet Twitter har spredd seg som ild i tørt gress den siste uka.

En Twitter-bruker la ut en video som viser hva som kan leve i jordbærene vi spiser.

Klippet viser at et jordbær blir delt i to, før det blir lagt under et mikroskop.

Man kan se frukten på ekstremt nært hold, og det er mange små levende organismer som vrir seg rundt på overflaten av jordbæret.

- Har du en god dag? Jeg beklager om jeg ødelegger den ved å legge ut denne videoen av et jordbær under et mikroskop, skriver «Qenny Southsider» i innlegget.

Videoen skaper ramaskrik i kommentarfeltene, og mange gir beskjed om at de ikke ønsker å spise jordbær igjen.

- Noen ganger overbeviser jeg meg selv om at jeg kan spise et enkelt stykke frukt før jeg vasker det, men dette ødela. Nå tenker jeg tilbake på alle gangene jeg spiste et jordbær uten å ha vasket det, skriver en.

Opprinnelsen til videoen er ikke kjent.

- Uvanlig på norske bær

Dagbladet kontakter insektforsker Nina Trandem ved Norsk institutt for bioøkonomi, for å få en ekspertvurdering av videoklippet.

Trandem sier videoen viser små midd som løper rundt, men neppe av den jordbærspisende sorten. Hun kommer samtidig med en beroligende beskjed til de som spiser jordbær i Norge.

- Dette er ikke typisk for norske jordbær. Jeg har ikke sett noe slikt på et bær fra Norge før, sier hun til Dagbladet.

Hun stiller seg kritisk til videoen, da hun ikke vet hvor bæret er fra, eller hva som er gjort før det ble lagt under mikroskopet.

- Den er nok ikke representativ for vanlige jordbær, og kan være laget som en skremmevideo, sier Trandem.

Samtidig forteller hun at det norske folk må være klar over at det kan være en del småkryp på frukt og grønt.

- Det må folk bare tåle. Det er nesten ikke lov med plantevernmidler lenger og da blir det sånn, men denne videoen var litt ekstrem, sier hun.

JORDBÆR: Om du har dårlig tid eller ønsker å gjøre ting mer effektivt når du skal bruke jordbær til pynt eller matlaging bør du sjekke ut disse tipsene! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

Ikke farlig

Selv om mange på Twitter reagerer på videoen, er det allment kjent at inntak av organismer på frukt og grønt ikke er skadelig, ifølge Greg Loeb, en entomolog og professor ved Cornell University i USA.

- Sannheten i saken, er at disse organismene er ufarlige, og de finnes mest sannsynlig på alle favorittfruktene og -grønnsakene dine. Hvis du spiser ferske råvarer, spiser du insekter, sier Greg Loeb til CNN.

Entomologi er læren om insekter, ifølge Store norske leksikon.

- Bare litt mer protein

- Noen ganger spøker vi entomologer med at det bare er litt mer protein, sier Loeb videre.

I CNN-artikkelen - hvor Loeb kommenterer faktumet av at organismer lever i frukten vår - hevdes det at det er mulig å «fordrive» dem ved å legge frukten i saltet vann i 30 minutter. Det fungerer ikke, ifølge entomologen.

- Selv om du bløtlegger frukten din i saltvann, betyr ikke at du aldri kommer til å svelge et småkryp igjen, og det gjør ikke noe, sier Loeb, før han fortsetter:

- Det virkelige poenget er at det er organismer på frukten din, og selv om det gjør folk ukomfortable, kommer det definitivt ikke til å skade dem. Å spise disse insektene vil altså ikke gjøre deg syk.

Loeb sier at den sikreste måten å vaske frukt og grønnsaker på er å bruke vann, og at det holder.

Så neste gang du tar en bit av et jordbær, prøv å ignorere at du kanskje tygger på noe annet.