Bekymret over manglende bruk av redningsvester

Hele 10 av 14 omkomne i ulykker med fritidsbåter første halvår brukte ikke redningsvest. Samtlige omkomne var menn.

REDNINGSVEST: Reglene sier at alle som er i fritidsbåter under åtte meter skal ha på seg egnet redningsvest når båten er i fart. Foto: Berit Keilen/NTB
REDNINGSVEST: Reglene sier at alle som er i fritidsbåter under åtte meter skal ha på seg egnet redningsvest når båten er i fart. Foto: Berit Keilen/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har det vært en nedgang i fritidsbåtulykker på årsbasis, fra et snitt på rundt 30 personer de siste årene, til 20 omkomne i 2020. Men i første halvår i år har allerede 14 mennesker omkommet i ulykker med fritidsbåt.

– Disse tallene viser med all tydelighet hvor viktig det er å bruke redningsvest, sier senior kommunikasjonsrådgiver Eigil Andersen i Redningsselskapet til NRK.

Tallene fra Sjøfartsdirektoratet viser at det er godt voksne menn som er verstingene når det gjelder å ikke bruke vesten.

– Det er et flertall av menn over 40 år som ikke bruker vest. I helga har politiet hatt aksjoner flere steder i landet, hvor de har sett flere voksne som ikke bruker vest, sier kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet.

– Det er først og fremst veldig trist. Å ha på seg redningsvest er ikke noen garanti for at du skal overleve, men det bedrer oddsen betraktelig, sier Aarhus.

Eigil Andersen i Redningsselskapet mener at noe av økningen i år også kan skyldes at det er flere båter på sjøen. Pandemien og myndighetenes råd om å feriere i Norge, har ført til rekordsalg av båter i Norge både i fjor og i år.

Regler for bruk av flytevest:

  • Alle som er i fritidsbåter under åtte meter skal ha på seg egnet redningsvest når båten er i fart.
  • Det er båtfører og båteier som er ansvarlig for at det finnes redningsvester til alle om bord, mens det er den enkeltes ansvar å bruke utstyret.
  • Det er båtførerens ansvar at barn under 15 år har på flytevest når båten er i fart.
  • DSB anbefaler at barn som ikke kan svømme heller ikke bruker en oppblåsbar redningsvest. Barn bør bruke en vest med krage som hjelper til med å holde hodet over vannet.
  • Flytevester skal være CE-merket.
  • Personer som blir slept etter båten, for eksempel på vannski, i tube og på wakeboard, må også ha på flytevest.
  • Det er viktig å lese bruksanvisningen for å kjenne til nødvendig vedlikehold av flyt- og redningsvester, og hvor mange kilo vesten er beregnet for. Feil bruk av vesten kan føre til at den ikke virker som forventet.

(Kilde: DSB)

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer