Bekymret over manglende bruk av redningsvester

Hele 10 av 14 omkomne i ulykker med fritidsbåter første halvår brukte ikke redningsvest. Samtlige omkomne var menn.

REDNINGSVEST: Reglene sier at alle som er i fritidsbåter under åtte meter skal ha på seg egnet redningsvest når båten er i fart. Foto: Berit Keilen/NTB
REDNINGSVEST: Reglene sier at alle som er i fritidsbåter under åtte meter skal ha på seg egnet redningsvest når båten er i fart. Foto: Berit Keilen/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har det vært en nedgang i fritidsbåtulykker på årsbasis, fra et snitt på rundt 30 personer de siste årene, til 20 omkomne i 2020. Men i første halvår i år har allerede 14 mennesker omkommet i ulykker med fritidsbåt.

– Disse tallene viser med all tydelighet hvor viktig det er å bruke redningsvest, sier senior kommunikasjonsrådgiver Eigil Andersen i Redningsselskapet til NRK.

Tallene fra Sjøfartsdirektoratet viser at det er godt voksne menn som er verstingene når det gjelder å ikke bruke vesten.

– Det er et flertall av menn over 40 år som ikke bruker vest. I helga har politiet hatt aksjoner flere steder i landet, hvor de har sett flere voksne som ikke bruker vest, sier kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet.

– Det er først og fremst veldig trist. Å ha på seg redningsvest er ikke noen garanti for at du skal overleve, men det bedrer oddsen betraktelig, sier Aarhus.

Eigil Andersen i Redningsselskapet mener at noe av økningen i år også kan skyldes at det er flere båter på sjøen. Pandemien og myndighetenes råd om å feriere i Norge, har ført til rekordsalg av båter i Norge både i fjor og i år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer