Tordner mot skjønnhets­klinikker:

­- Bekymrings­­fullt

Landsomfattende tilsynsaksjon avdekket stort omfang av ulovlig reklame.

ULOVLIG REKLAME: Denne våren har 40 skjønnhetsklinikker blitt tatt i å bryte markedsføringsloven. Foto: Aksjon Injeksjon
ULOVLIG REKLAME: Denne våren har 40 skjønnhetsklinikker blitt tatt i å bryte markedsføringsloven. Foto: Aksjon Injeksjon Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere skjønnhetsklinikker er i hardt vær etter en aksjon som avdekket flere brudd på markedsføringslover. Enkelte av dem risikerer sanksjoner på flere hundretusen kroner.

Det opplyser Forbrukertilsynet i en pressemelding.

- Forsterker oppfatninger

Aksjonen med tilnavnet «Aksjon Injeksjon», gjennomført tverrfaglig av Helsetilsynet, Legemiddelverket og Forbrukertilsynet, har funnet store sprik hva gjelder ulovlig markedsføring i skjønnhetsbransjen.

Ifølge Romerikes Blad er det særlig Torosklinikken, med tilholdssted på Strømmen, har skapt furore med ulike behandlingsmetoder for blant annet «Bunny Lines», «Sur munn» og «Gummy smile».

- Begrepene og sitatene som brukes bidrar etter vår vurdering til å forsterke oppfatninger om at noe som i utgangspunktet er en normal kroppsvariasjon, kan og bør endres på, står det skrevet i Helsetilsynets rapport.

De ladede begrepene kan eksempelvis føre til økt kroppspress, ifølge Helsetilsynet.

- Flere av behandlingene på deres nettsider omtales med verdiladede begreper. Under prislista for Botox-behandlinger vises det til «bunny lines», «gummy smile» og «sur munn», heter det videre i rapporten som sikter til Torosklinikken.

- Alvorlig

Sammen med 34 andre kosmetiske behandlingssteder, har Torosklinikken fått pålegg av Helsetilsynet om å endre den lovstridige markedsføringen.

Særlig Forbrukertilsynet ser svært alvorlig på funnene, og bruker «bekymringsfullt» i triaden mot behandlingsstedene.

- Det vi nå har sett under fellesaksjonen vår er både alvorlig, uetisk og ulovlig. Vi ser det som spesielt bekymringsfullt at klinikkenes markedsføring i sosiale medier treffer en ung og potensielt sårbar gruppe, sier Bente Øverli, avdelingsdirektør i Forbrukertilsynet.

Til Romerikes Blad opplyser søstrene bak Torosklinikken, Cecilie og Madelen Toros, at de er glad for at myndighetene kommer på banen.

- Vi ønsker å framstå som en seriøs klinikk, og ønsker å overholde de lover og regler som gjelder, sier de, og legger til:

- Torosklinikken setter pris på at dette er i fokus, da det medfører lik praksis for alle klinikker, samt gjør det lettere å forholde seg til for oss behandlere, og ikke minst kundene, sier de til avisa.

- Varsler strengere sanksjoner

Enhetsleder ved Legemiddelverket, Unni Hjelmaas, varsler at det kan komme strengere sanksjoner i form av overtredelsesgebyrer ved ulovlig markedsføring.

- Det er svært skuffende at vi fortsatt ser så mye ulovlig reklame. Vi har brukt mye ressurser på å veilede bransjen i tiden etter aksjonen i fjor. Vi varsler nå bruk av strengere sanksjoner som overtredelsesgebyr.

To av klinikkene skal ha så alvorlige brudd at gebyrer på opp imot 800 000 kroner kan bli en realitet. Det vil i så fall være første gang Legemiddelverket gir ut sanksjoner til denne bransjen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer