Ørepropper

Beskytt hørselen din

Ekspert ber de unge om å bli mer bevisst lyttevanene sine.

Trådløse ørepropper er for mange et nødvendig tilbehør sammen med mobiltelefonen. Foto: Lise Åserud / NTB
Trådløse ørepropper er for mange et nødvendig tilbehør sammen med mobiltelefonen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Henrik Ingebrethsen (22) bruker øreplugger hver eneste dag. Enten han snakker i telefonen, hører på musikk, podkast eller deltar i digitale møter. Pluggene er inne til han legger seg om kvelden.

Den overdrevne bruken av ørepropper har gjort at han har fått vedvarende hørselsskader.

«Vanlige» hørselsskader

Julie Stav (25) er utdannet audiograf ved NTNU i Trondheim og jobber på hørselssenteret i Levanger. Ved hørselssenteret praktiserer de utredning og rehabilitering av hørselsrelaterte utfordringer. Dette kan være alt fra nedsatt hørsel, tinitus, og andre former for nedsatt lydtoleranse.

Vanlige hørselsskader er aldersforårsaket hørselshemning. Dette gjelder de fleste sakene hørselssenteret ser i arbeidshverdagen sin.

- Mange har jobbet et helt arbeidsliv uten hørselsvern med mye støy. Mange har heldigvis blitt flinkere til å bruke hørselsvern, men hvor stort hørselstapet blir når vi blir eldre kan påvirkes av hvor støyutsatt vi har vært tidligere.

En ny gruppe hørselshemmede

Sett bort fra de som har hørselshemning forårsaket av de mer vanlige årsakene, ser hørselssenteret mest av støyskader og tinitus blant unge som ikke beskytter seg. Enten har de vært i militære, vært på konserter, eller brukt øreplugger for mye.

- Bruken av øreplugger og øreklokker har økt i nyere tid, så det er grunn til å tro at vi ikke har sett alle følgene dette har medført i klinikkene enda. Skadene kan jo utvikle seg over flere år, der vi til slutt merker symptomene gradvis.

Nyere forskning viser at det ikke er skadelig å bruke øreplugger på moderat volum. Hvis du lytter på moderat volum, vil du ikke måtte bekymre deg for det. Jo høyere volum vi lytter på, går det kortere tid før vi eventuelt skader hørselen.

- Noen ganger kan en kraftig lyd for eksempel et skudd skade hørselen umiddelbart, men også gjevt sig av for høy lyd vil skade hørselen etter hvert.

Volum på maks

Ingebrethsen er en av de som bruker øreplugger hver eneste dag. Han sier at han som regel, alltid har volumet på maks.

- Jeg bruker ørepropper hver dag, og det har jeg gjort i over ti år nå.

Ingebrethsen meddeler at han bruker ørepluggene konstant fra han går ut av huset på morgenen, til han kommer hjem om ettermiddagen. Utover dagen sitter han med pluggene i ørene, med fullt volum.

- Det er litt forskjellig hva man lytter på, men generelt sett, fullt volum i ørene over tid er absolutt ikke å anbefale. Et tips er å bruke støyreduksjon. Da kan man få den samme lydopplevelsen med lavere volum fordi bakgrunnsstøy ikke gjør at vi skrur opp, sier Stav til DinSide

Stav sier at dersom man er en person som utsetter seg for mye høy lyd i hverdagen for eksempel mye, langvarig lytting med plugger på høyt volum, og ofte befinner seg på utesteder/nattklubber, kan summen av all støy bli for høy over tid.

- Mange tenker på hørselshemning som hører til de eldre, men det kan ramme de unge også. Spesielt tinitus. Det kan virke kjedelig å tenke på det når man er ung, men jeg tror de med tinitus synes det er enda kjedeligere.

Kommer gradvis

Symptomer på nedsatt hørsel kommer snikende. Det kan være at man sliter med å få med seg hva folk sier, når det er bakgrunnsstøy til stedet. Mange føler kanskje at alle andre mumler, sier Stav til DinSide

- Man hører at de snakker, men klarer i mindre grad å skjønne hva som blir sagt. Man misforstår ofte litt, og må be folk gjenta seg. Sier Stav videre.

Ingebrethsen har kjent på symptomer på øresus siden sommeren 2022.

HOLDER LENGER: Det er alltid kjedelig når blomsterbuketten visner hen i vasen, heldigvis finnes det triks for å få buketten til å leve litt lenger! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

- Jeg kjenner symptomene når det er stille rundt meg, altså når jeg ikke hører på musikk. Jeg legger særlig godt merke til det når jeg skal legge meg om kvelden. Da ligger jeg ofte på den siden hvor jeg har øresus, høyre side, for å blokkere øresuset.

Tinitus er gjerne et tegn på hørselsskade eller nedsatt hørsel. Dette beskrives veldig ulikt. Noen sier det er sus, ringing, piping eller summing, enten i ett øre, i begge eller inne i hodet.

- Litt summing og piping kan være helt normalt og forbigående. Det kan oppstå I stressende perioder, også forsvinne når vi får roet oss ned. Det er derimot hvis denne susingen vedvarer, at det er grunn for å sjekke seg. Sier Stav.

Ber unge være forsiktige

Stav ber først og fremst de unge om å bli litt bevisst lyttevanene sine. Har du først skadet hørselen, er det vanskelig å vende tilbake.

- Gjerne ta litt pauser, og kjenn etter på ørene og la dem få hvile litt, hvis du er en av de som liker litt lyd.

Spesielt på nattklubber og utesteder er steder der unge er utsatte. Her anbefaler Stav helt klart å bruke propper, som blokkerer støy. Opplever man ringing i øret etter å ha vært på nattklubb, eller etter bruk av øreplugger er det ifølge Stav et varsel. Ingebrethsen ser i dag tilbake og føler sterk anger.

- Jeg skulle gjerne vært foruten. Rart å ha øresus i en alder av 22. Skulle heller hørt lavere på musikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer