Test av vintersko for barn 2019-2020

Beste vintersko for barn

Stor forskjell fra best til verst i test av vintersko for barn.

ECCO ER BEST: Ecco Snow Mountain vinner test av vintersko for barn for sesongen 2019/2020. Ifølge testen skal de holde barna både tørre og varme på beina. Foto: Ecco
ECCO ER BEST: Ecco Snow Mountain vinner test av vintersko for barn for sesongen 2019/2020. Ifølge testen skal de holde barna både tørre og varme på beina. Foto: Ecco Vis mer
Publisert

I fjor var det Sorel og Superfit som gikk av med seieren i test av vintersko for barn, og vintersesongen 2017/2018 var det Superfit og Viking som ble utropt til de beste.

Nå har svenske Testfakta kommet med resultatene av test av årets vintersko for barn - og nå er det en ny konge på tronen.

De har testet sko fra Ecco, Treksta, Superfit, Viking, Eurosko, Stadium og Lejon.

Laboratorietest

Det tyske laboratoriet Prüf- und Forschungsinstitut Pirmasens e.V. (PFI) har utført testen på oppdrag fra Testfakta. Skoene er testet på vanntetthet, varmeisolasjon, pusteevne og tørketid.

Ecco er best

I år er det Ecco som får beste score blant årets testutvalg. Vinnerskoen er Ecco Snow Mountain.

Det har vært en lang og noe kronglete vei opp til toppen av pallen for Ecco. For to år siden havnet de på sisteplass i Testfaktas vinterskotest, med dårligst score av alle testproduktene på vanntetthet.

I fjor fikk de veldig gode resultater på alle testene og ville endt opp som en av de aller beste i testen- men da Testfakta fant spor av miljøgifter i skoene så ble de stående uten totalkarakter - og seieren gikk dermed til Superfit og Sorel.

BEST I TEST: Ecco Snow Mountain ble fratatt seieren i fjor, men i år er de best i test. Foto: Ecco
BEST I TEST: Ecco Snow Mountain ble fratatt seieren i fjor, men i år er de best i test. Foto: Ecco Vis mer

Ecco forklarte den gang funnet av miljøgiftene med at den testede skoen var fra en prøvekolleksjon, og Ecco ble faktisk også friskmeldt ved en seinere måling av et nytt skopar fra butikkene. Men Testfakta besluttet at de på grunn av forklaringen om at dette var fra en prøvekolleksjon, heller ikke kunne være sikre på at de øvrige kvalitetene ved skoene var de samme som ved ordinære sko som selges i butikk, så de valgte å ikke gi Ecco en totalkarakter. Og dermed gikk topplasseringene til andre.

Men nå er altså Ecco tilbake, og i år vinner de hele testen, med de samme skoene som kunne ha vunnet fjorårets test: Ecco Snow Mountain.

Den er vanntett, får toppkarakter på isolasjon og er altså den som er varmest, den tørker raskest og har nest best pusteevne av alle de testede skoene.

Du kan lese hele testen og se alle testresultatene hos Testfakta.se

- Lett og god passform til føtter i voksealder

- Vi er glade for å konstatere at Ecco Snow Mountain er kåret som vinner i Testfaktas test av vintersko til barn. Resultatet bakker opp om vår oppfatning av Ecco Snow Mountain som en ideell vintersko som understøtter barns frie lek og bevegelse, sier Thomas Vangsgaard, direktør for barnesko hos Ecco, til Dinside.

- Det er helt avgjørende for Ecco at skoens form følger foten og dermed barnets naturlige anatomi. Derfor har vi teknologi som sikrer at vinterskoen både er lett og har den helt riktige passform til føtter i voksealderen, sier han.

Han kommenterer også at det at skoen er laget av skinn gir god pusteevne og gjør skoene slitesterke og lette å vedlikeholde.

DÅRLIGST: Lejon Tex havner på sisteplass, og scorer veldig dårlig både på vanntetthet, pusteevne og tørketid. Men de får faktisk nesten full score på varmeisolasjon. Foto: Skopunkten
DÅRLIGST: Lejon Tex havner på sisteplass, og scorer veldig dårlig både på vanntetthet, pusteevne og tørketid. Men de får faktisk nesten full score på varmeisolasjon. Foto: Skopunkten Vis mer

Skopunkten-sko taper

Det er Lejon Tex som kommer ut som dårligst. Lejon-sko selges i Skopunkten-butikker, som vi også har i Norge.

Skoene scorer bra på varmeisolasjon men faller igjennom med dårlige resultater på vanntetthet - og null pusteevne.

De får også mye kritikk for at de har testens lengste tørketid:

Ifølge Testfakta tar det 13 dager for skoene å tørke dersom man følger anvisningen om at skoen skal lufttørke i romtemperatur.

NilsonGroup, som er selskapet bak Skopunkten, kommenterer testresultatene slik overfor Dinside:

- Vi har ingen tvil om at skoene vi selger som vanntette også er det. Vi har god erfaring med våre produkter som vi selger som Water Proof med ubetydelig lav reklamasjonsgrad og med fornøyde, tilbakevennende kunder, sier Gustav Löfving, markedssjef for NilsonGroup til Dinside.

Når det gjelder prosedyrer for tørking av testskoene, sier Löfving at de alltid anbefaler at de tørkes ved romtemperatur, men at mange av kundene deres likevel tørker skoene i tørketrommel eller liknende.

- Det er da en økt risiko for at materialet eldes raskere, og det er derfor vi ikke anbefaler dette. Den samme risikoen gjelder for alle sko på markedet, kommenterer han.

Han anbefaler at dersom skoene skal tørkes i et tørkeskap så bør det gjøres ved lave temperaturer.

Han tilbakeviser kritikken om manglende vanntetthet:

- For at skoene våre skal være merket med Water Proof, må de overholde SATRAs grenseverdier for sterkt vannbestandig, som er minimum 12000 trinn, noe alle merkede sko gjør med god margin, hevder Löfving.

Også Everest-skoene fra Stadium kommer svakt ut i Testfaktas test, blant annet med laveste karakter på vanntetthet. Den svenske kjeden er nå i ferd med å etablere seg i to norske byer.

Pass på dette når du skal kjøpe sko til barn

Hva skal du se etter når du skal kjøpe nye sko til barn? Vi har tidligere fått disse rådene fra fysioterapeut Hege Erichsen Godheim ved Løp- og Idrettsklinikken.

Hun sier det er viktigst med god passform, samt disse punktene:

  • Hard hælkopp – den skal støtte og begrense uheldig bevegelse (såkalt «valgisering») av hælbenet
  • Skoen skal lett bøye ved tåballene – slik at barna får mulighet til god fotavvikling. MEN den skal ikke være så myk at en kan vri den opp som en «skurefille» … da vil barna stress muskulaturen i føttene og oppover leggen unødvendig.
  • Så bør skoens såle støtte på innsida (likevel utsida) av skoen – sålen her bør ikke være helt flat som en Converse sko, men ha noe materiale som støtter buen i foten – mens innsida av skoen skal være helt flat fordi her skal foten til barna få lov til å utvikle seg og musklene skal stimuleres.

– Dette synes jeg er det viktigste samtidig som foreldre må passe på at skoene hele tiden er store nok – ta sålene ut av skoene minst en gang per måned for å sjekke at barna har cirka 1,5 cm å gå på foran den lengste tåen, har Godheim sagt til Dinside.

I tillegg anbefaler hun å bruke en tynn ullsokk inni skoene, for å transportere bort svette og eventuelt vann.

Andre eksperter Dinside har snakket med, påpeker i tillegg at det er best med vintersko med snøring eller borrelås, da du kan du tilpasse og stramme slik at skoen slutter om foten. Dette til forskjell fra støvler eller Cherrox, hvor det ikke er slik stramming.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer